🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горица и "Зеленото" сърце на Пазарджик

Младата жена, която отвори първото здравословно заведение в града и спаси от отсичане 60 от неговите дървета

"Всеки трябва да си е на мястото, да мисли за другите като за една общност, да си върши неговите задължения и да е полезен. Това не зависи само от общината, много малко хора са готови да направят нещо повече за някой друг", казва Горица Ватева, предприемач и граждански активист
"Всеки трябва да си е на мястото, да мисли за другите като за една общност, да си върши неговите задължения и да е полезен. Това не зависи само от общината, много малко хора са готови да направят нещо повече за някой друг", казва Горица Ватева, предприемач и граждански активист
"Всеки трябва да си е на мястото, да мисли за другите като за една общност, да си върши неговите задължения и да е полезен. Това не зависи само от общината, много малко хора са готови да направят нещо повече за някой друг", казва Горица Ватева, предприемач и граждански активист    ©  Надежда Чипева
"Всеки трябва да си е на мястото, да мисли за другите като за една общност, да си върши неговите задължения и да е полезен. Това не зависи само от общината, много малко хора са готови да направят нещо повече за някой друг", казва Горица Ватева, предприемач и граждански активист    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Момичето със зелен бизнес и зелено мислене" - това пише на визитката на Горица Вацева при представянето й като кандидат за общински съветник в Пазарджик на местните избори през 2019 г. Тя не преминава бариерата, необходима, за да влезе в местния парламент, но и не държи да участва в политиката: "Предпочитам с работата, която върша, да оказвам съдействие на хората". Младата жена е собственик на миниверигата "Зеленото" в Пазарджик - заведения за здравословни храни и напитки, в които се предлагат прясно изцедени сокове, кафе, печива и др. Горица работи основно с местни производители: "първо помагам на тях, второ - нашите клиенти имат шанса и привилегията да консумират нещо, което прясно и е от региона".

Първото "Зелено" се появява през 2012 г., когато идеята за фрешове и смутита не е позната на много от местните. Днес заведенията на Горица са две, а в града почти няма човек, който да не я познава - не само заради бизнеса й, но и заради активната й гражданска позиция. През 2017 г. тя оглавява инициативата за спасяването на около 60 40-годишни дървета по главния булевард "Ал. Стамболийски", които трябва да бъдат изсечени, за да се разшири платената зона за паркиране. Проектът за синята зона на Пазарджик е преправен, а Горица получава покана от кандидата за кмет Благо Солов от коалицията "БСП за България" да се включи в листата за общински съветници. Двамата се познават от мебелна фирма "Явор" - собственост на Солов, където Горица е била служител дълги години.

Предизвикателствата на частната инициатива

"Навремето веригата "Явор" имаха много магазини из цяла България. Работата беше много динамична, с много пътувания, много отговорности и макар че си я харесвах, имах нужда да намаля темпото. Трябваше да взема това трудно решение и да видя с какво ще се занимавам оттук нататък", разказва Горица. Идеята за здравословно заведение идва, без тя да има никакъв опит в тази сфера, но и без големи очаквания. "Нямах почти никакви средства за инвестиция, взехме пари назаем - около 5000 лв., после още някакви други пари - изтеглихме бърз кредит за машини. Не знаех с какво ще се сблъскам - например първият обект беше магазин, трябваше да мина през различни процедури, за да влезем в изискванията за заведение, минаха три месеца, в които само сме плащали наем, което няма как да си го представиш в началото", казва Горица.

В началото тя работи съвсем сама и не й е лесно. Хората я питат цветя ли продава, мебели ли. Някой хора минават две години покрай витрината й, докато се осмелят да влязат. "Наложи се да обучаваме хората. Май и до ден днешен така си върви, макар че вече има много повече информация, местните са много отворени към такива неща, особено като работят и живеят в София или в чужбина. Но това не е нито най-пълното, нито най-модерното място, а и нямам такива амбиции на всяка цена", посочва младата жена.

Междувременно съпругът й се пенсионира рано от системата на МВР и с полученото обезщетение решават да отворят още едно заведение - на бул. "Ал. Стамболийски". "Това беше през 2015 г. Там предлагахме бионапитки, печива и др. - само с продукти от регионални производители. Идеята беше да имаме и кухня, минах обучение и две години и половина, даже почти три, имахме вегетарианска кухня. След това започнаха проблеми с намирането на персонала. Трябваше да избера дали искам нещата да се правят добре, без компромис и отрязах кухнята. Беше трудно решение. Сега се изправяме пред друго предизвикателство - с COVID пандемията. Налага ни се постоянно да се пренастройваме."

Зелени каузи

След като Горица "забавя темпото" и заживява с ритъма на града, започва да забелязва проблемите на градската среда и да ги обсъжда с общността. "През 2017 г. тук, на бул. "Ал. Стамболийски", пристигна съобщение, че стартира ремонт. Между нас, търговците на улицата, започнаха разговори какъв ще бъде - никой не знаеше, носеха се само слухове. И аз тръгнах да питам в общината. Разбра се, че проектът предвижда да се изсекат две трети от дърветата от вида каталпа, за да се разшири зоната за платено паркиране", разказва Горица. Тя се свързва с представители на зелени партии, с неправителствени организации - всеки, който може да помогне на нея и съседите й със съвети как да противостоят на плановете на общината. Общността създава подписка и я внася в общината, която се принуждава да представи проекта публично, временно да го спре, а впоследствие да го промени. "Успяхме да намерим някакъв среден вариант и да решим проблема, спасихме дърветата. Паркоместата са намалени наполовина и както виждате, дори и тези не са запълнени", обобщава Горица. От отсичане са пощадени около 60 40-годишни дървета, като възрастта им е установена с частна експертиза, за която плащат Горица и съкварталците й, защото общината нямала такива експерти. "Като се появи някакъв проблем, свързан със зелената линия на града - вече се познаваме, хората които се вълнуват, и действаме", щастлива е Горица.

На въпрос какво би й се искало най-много да се промени в Пазарджик, тя отговаря: "Нагласата на самите хора, как възприемат, нещата, които им се случват. После възможността да ходиш по тротоарите без да се пребиеш, след това боклуците, разни по-добри условия за нас като малък бизнес, колкото и да е малък, да се движи и развива. За да се случи това, всеки трябва да си е на мястото, да мисли за другите като за една общност, да си върши неговите задължения и да е полезен. Това не зависи само от общината, много малко хора са готови да направят нещо повече за някой друг". А какво й харесва? "Тук е много по-спокойно, хората ме познават, приятели сме, познати сме, живеем като едно малко по-голямо семейство. Повечето ми клиенти знаят всичко, през което преминаваме от първия ден, аз ги познавам, познавам децата им, те израснаха тук през годините. Това е предимството на малкия град - да живееш сред свои", обобщава тя.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 1

    Обичам Пазарджик, хубав град е, особено с пешеходните си зони, на които София само може да завижда...

    Нередност?
  • 3
    pi4a avatar :-|
    pi4a

    Пазарджик е едно голямо село и няма нищо общо с мегаполиса София... 50 пъти повече мравки живеят в столицата!!!

    Нередност?
  • 4
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 5
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
Нов коментар