🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Майна, да не сме в Берлин?

Галерия Sariev в Пловдив и платформата Office for Art започнаха поредица от изложби, а през 2021 г. предстоят и по-големи планове

Веселина Сариева и Катрин Сариева с Натали Хойос и Райналд Шумахер при основаването на Circle of Friends for Bulgarian Art през септември 2020 г.
Веселина Сариева и Катрин Сариева с Натали Хойос и Райналд Шумахер при основаването на Circle of Friends for Bulgarian Art през септември 2020 г.
Веселина Сариева и Катрин Сариева с Натали Хойос и Райналд Шумахер при основаването на Circle of Friends for Bulgarian Art през септември 2020 г.    ©  Ванеса Попова
Веселина Сариева и Катрин Сариева с Натали Хойос и Райналд Шумахер при основаването на Circle of Friends for Bulgarian Art през септември 2020 г.    ©  Ванеса Попова

Кръг от приятели за българското изкуство - така галерия Sariev и фондация "Отворени изкуства" в Пловдив, в партньорство с платформата Office for Art в Берлин наричат общия си проект, който започна през есента на тази година и ще се развие в няколко посоки през 2021 г.

Целта на обединението е да създаде обща платформа от експерти и любители в изкуството и образователното посредничество, което да доведе до подкрепа за художници, инициативи, институции в международен план. Амбиция, която е едновременно важна покрай прекъсваните и отлагани планове на фона на пандемията и трудна за пълноценно осъществяване именно заради това положение.

"За тази и началото на другата година сме си поставили цел да правим срещи с хора, които биха станали част от Кръга, да реализираме проучвания с какво може най-много да бъде полезен на българската арт сцена", казва Веселина Сариева, основателка и директорка на фондация "Отворени изкуства" и галерията за съвременно изкуство Sariev, която ръководи заедно с майка си Катрин Сариева.

През септември Кръгът организира първата си съвместна изложба - "Сила на привличане I", която обедини гравюри на младата художничка Касия Фудаковски с визуални поеми на бащата на Веселина - Веселин Сариев (1951 - 2003), чиято работа и експерименти в полето на т.нар. mail art са рядко показвани. "Фокусът ни беше към неартикулирани досега въпроси за свободата на словото и на изкуството в ситуацията на опозиция към статуквото и променящия се свят."

Началото на ноември донесе "Сила на привличане II" - скулптура на шведската авторка Анна Уденберг, която живее и работи в Берлин, и поредица от дигитални рисунки на френския художник Мич Брезунек, който живее в Пловдив и в последните си работи пресъздава ситуации от ежедневието на града. "Тази изложба е доста жива и повдига въпроси за консуматорското общество, изкушенията на плътското и материалното и как този така впит в нас стил на живот е подложен на изпитанията на днешния ден."

И двете изложби до момента са курирани от Натали Хойос и Райналд Шумахер от Office for Art, които вече на няколко пъти са участвали в събития в региона. Международните сътрудничества са линия, по която галерията отдавна работи, но засили допълнително покрай по-особените възможности изкуството да бъде показано на фона на пандемията: през май тази година Sariev започна Not Cancelled, дигитално събитие, което представи творби на художници от 17 галерии от югоизточния европейски регион: Унгария, Румъния, Сърбия, Косово, България, Гърция, Турция и Грузия.

И все пак, защо Пловдив? "Мотивацията на Office for Art, както и тази на Sariev е, че тук в тези страни все още може да се намери една зареждаща автентичност и неконюнктурност", казва Веселина.

"И макар между нас да има политическа и географска несвързаност, наличен е един неизразен общ дух помежду ни. Днес не е по подразбиране, че трябва да правим неща на и за родните си места - може да избираме, но тук очевидно "силата на привличане" е неустоима. Искаме да правим обединения и мостове в подкрепа на тази буйна художествена среда."

Изложбата "Сила на привличане II" е в галерия Sariev до 6 декември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар