🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Асеновград и Пловдив бавно се превръщат в икономически конгломерат

Общият човешки потенциал на двата града дава най-значимите в страната (след София) възможности за развитие на бизнес

Задържането на хората в Асеновград изисква и регулярни усилия от местната власт, насочени към подобрения в публичната сфера и градската среда
Задържането на хората в Асеновград изисква и регулярни усилия от местната власт, насочени към подобрения в публичната сфера и градската среда
Задържането на хората в Асеновград изисква и регулярни усилия от местната власт, насочени към подобрения в публичната сфера и градската среда    ©  Михаил Ванчев
Задържането на хората в Асеновград изисква и регулярни усилия от местната власт, насочени към подобрения в публичната сфера и градската среда    ©  Михаил Ванчев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Разстоянието между Пловдив и Асеновград е едва двадесетина километра и не е учудващо, че двата града приближават още повече и икономиките си. Възможностите за индустриално строителство вътре в тях са малки, така че бизнесът на Асеновград все повече измества центъра си и строи халетата към Пловдив. Същото прави и предприемаческата общност на Пловдив, като посоката е Асеновград. "Очаквам, че след време двата града ще бъдат един общ икономически конгломерат", прогнозира заместник-кметът по финансите на Асеновград д-р Теньо Манолов.

Точки на пресичане

Какво обаче сближава толкова двата града? Разбира се, това не е само малкото разстояние между тях. Общият човешки потенциал на Асеновград и на Пловдив дава най-значимите в страната (след София) възможности за развитие на бизнес. Пловдив е втори по население, а Асеновград с неговите близо 60 хил. жители по данни на ГРАО към средата на 2020 г. е най-големият необластен град у нас. "Това дава много по-добър избор на фирмите да намерят необходимата им работна ръка в съседния град, ако не могат да я намерят на място. Всеки ден пловдивски работници и специалисти пътуват към работните си места в Асеновград. Обратното също е вярно", коментира Теньо Манолов.

Вторият фактор на сближаване на икономиките на двата града е тяхната много близка структура. Ако говорим за Пловдив като за новия индустриален център на България, то за Асеновград ще кажем, че е новият индустриален център на Пловдивска област. По показателя "Произведена продукция" в Асеновград с най-голям дял са дейностите "Преработваща промишленост" - 53%, следвана от "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 10%, и от "Селско, горско и рибно стопанство" и "Транспорт, складиране и пощи" - съответно по 7%. По показателя "Нетни приходи от продажби" с най-голям дял се открояват дейностите "Преработваща промишленост" - 39%, следван от "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 34%, и "Транспорт, складиране и пощи" - 5%. По показател заети лица с най-голям дял е отново преработващата промишленост.

"В района на Асеновград са позиционирани няколко компании с национално значение. Това са "Милко" ЕООД, "Калцит" АД, "Полигруп" ООД, "КЦМ 2000" АД, "Лъки Инвест" АД, "Дема" ЕООД. Стратегическото местонахождение на града го превръща в привлекателна дестинация за български и чуждестранни инвеститори. Работната ръка спрямо Пловдив е сравнително по-ниско платена, но пък продуктивността е изключително висока, а условията за живот са по-добри от пренаселения Пловдив", казва заместник- кметът Манолов.

На същото мнение е и собственикът на компанията за производство на полиетиленови фолиа и опаковки "Полигруп" Ангел Петров. В неговата фирма работят близо 200 човека, като част от тях идват от Пловдив. Компанията е доста специализирана в един традиционен за Асеновград бранш - рециклирането на пластмаси и производството на пликове, чували, калъфи и др. За 2019 г. приходите й от продажби са 23.2 млн. лв. "Задържаме хората при нас не само защото в близкия Пловдив нямаме конкуренти, но и заради сравнително добрите работни заплати, които са около средните за региона", казва Петров.

С помощ от общината

Задържането на хората в Асеновград изисква и регулярни усилия от местната влас, насочени към подобрения в публичната сфера и градската среда. Капиталовата програма на община Асеновград тази година е на стойност около 4 млн. лв., които идват от собствени приходи. Със средствата ще се изградят детски площадки, ще се направят ремонти на градската и извънградската пътна мрежа, ще се изграждат подпорни стени, ще се вложат средства и за водоснабдяване и канализация. Чрез външно финансиране ще се облагороди центърът на града, като стойността на двата подписани договора е 4.3 млн. лв. Още 1 млн. лв. ще се инвестират за социални услуги по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Община Асеновград ще вложи и около 3 млн. лв. в поддръжката на своите библиотеки и читалища. Друг важен приоритет за града е свързан със закриването на най-старото сметище и създаване на сепарираща и компостираща инсталация за 13 млн. лв., от които 4 млн. лв. осигурява общината. "Така, с подписаните договори и привлечените средства, реалните ни прогнозни очаквания са капиталовата програма на Асеновград до края на 2020 г. да надвиши 30 млн. лв.", обобщава Теньо Манолов.

Бюджет по време на криза

Коронакризата по всяка вероятност ще се отрази негативно върху приходната част на бюджета на Асеновград. Планираните в него приходи са 51.9 млн. лв., стойност, близка до миналогодишната. Разликата сега е, че до май са събрани едва 16.4 млн. лв., което значи, че със сигурност годината ще приключи с дефицит.

"До края на тази година община Асеновград трябва да върне към Фонд ФЛАГ около 4 млн. лв. лева. Това налага тегленето на заем в размер на близо 8 млн. лв. след решение на общинския съвет. Планирано е средствата да бъдат похарчени за наложени финансови корекции върху различни проекти от предишни години, които са с постановление на съда на последна инстанция. Част от сумата ще бъде разходвана и за покриване на дълга - отново към Фонд ФЛАГ, т.е. половината пари ще се върнат обратно за покриване на задължения, чийто срок изтича в края на 2020 г.", обяснява заместник-кметът по финансите Теньо Манолов.

Въпреки всичко това, общинската управа отдели от собствения си бюджет сума в размер на 290 хил. лв., с които да бъде изградено специализирано отделение в МБАЛ - Асеновград за настаняване на пациенти, заразени с COVID-19. Отделението е създадено изключително бързо - само за две седмици и отговаря на всички европейски стандарти и изисквания. Когато кризата си отиде това отделение ще обслужва нуждите на болницата, като в него ще бъдат настанявани и лекувани пациенти с различни заболявания. Невероятна е и реакцията на асеновградския бизнес. Само за едно денонощие в дарителска сметка, разкрита от община Асеновград са събрани повече от 150 хил. лв. А крайната сума от даренията за борбата с COVID-19 надхвърли 340 хил. лв.