🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Загуба на невинност

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Здраве"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 17 259 са доказаните жертви на COVID-19 в България към 17 май тази година. По думите на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров само през последните шест месеца живота си са загубили с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка от последните 5 години. Това е над два пъти повече от жертвите, които страната ни е дала през Втората световна война, a 80% от починалите от COVID-19 наши сънародници са над 60-годишна възраст. България е втората по смъртност страна в света и след тези жертви е крайно цинично някой да твърди, че кризата е била управлявана добре.

След като навреме дошлата линейка и свободното легло в болница за тежко болни пациенти бяха въпрос на чист късмет, лечението в клиника - въпрос на протокол, който се различава драстично от една болница до друга, дори и те да се намират на една и съща улица, след като поставянето на ваксина се превърна във въпрос на връзки и най-уязвимата група граждани бяха оставени да чакат благоволението на управляващите, след като мерките и публичната комуникация разделиха пациентите от лекарите, болничните специалисти от личните лекари, след като цялата битка срещу пандемията се превърна в еднолична проява на героизъм от страна на медиците и обществото не реагира, не протестира, не потърси правата си, това е нова фаза на състоянието му. И тя е на тотален разпад, едновременно на колективна вина за битието и на пълна загуба на невинност и чувствителност към другите и към случващото се със собствения живот и здраве.

Най-кратко съществувалият парламент в демократичната ни история не успя да донесе съществена промяна в опазването на здравето и живота на българите. Вероятно всички те ще дадат шанса да го направят на своите избраници през юли. Но дотогава е важно да се отговори на въпроса защо допуснахме толкова жертви и да си поставим за цел това повече никога да не се случва. В името на светлата памет на онези, които загубихме.

В този брой на "Капитал Здраве" правим кратък преглед на поредната вълна на кризата, на постиженията и грешките, на случващото се в медицината и фармацията, на иновациите, на правото, на управленските грешки, които унищожават бизнеса и така вредят на хората, на болните хора. За пореден път имаме удоволствието да ви представим възможността да видите гледната точка на най-добрите лекари, фармацевти и представители на бизнеса.

Приятно четене и бъдете здрави!

Десислава Николова