🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. Арман Постаджиян, началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"-София: Данните са важни!

Проф. Арман Постаджиян, началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"-София: Данните са важни!
Проф. Арман Постаджиян, началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"-София: Данните са важни!
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

КОМПАНИЯТА Sqilline е софтуерна компания, предлагаща технологични решения в областта на здравеопазването. Изработеният от тях аналитичен софтуер Danny Platform® предоставя в реално време обобщени анализи на здравни данни. Платформата използва собствени алгоритми за машинно самообучение и методология за прецизиране на получената информация. Благодарение на възможностите, които предлага софтуерът, у нас беше проведено първото по рода си кардиологично проучване, проследяващо разпространението и заболеваемостта от фамилна хиперхолестеролемия. В него се включиха водещи кардиолози, сред които и проф. Арман Постаджиян.

ПРОФИЛ: Проф. Арман Постаджиян е началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"в София. Той е председател на Българската лига по хипертония от 1999 г. и участник вмеждународните проучвания EPOGH (European Projectin Genesin Hypertension) и HYVET(Hypertension in Very Elderly Patients Trial). Член и бивш председател на Дружество на кардиолозите в България. Национален координатор за България на FHStudy Collaboration на Европейското дружество по атеросклероза.

Проф. Постаджиян, участвахте в изготвянето на национално проучване посветено нафамилната хиперхолестеролемия. Защо беше важно да се проведе подобноизследване и какво показа то?

Това е заболяване, което предава в поколението генетична мутация, нарушава нормалната обмяна на холестерола и повишава екстремно нивата на лошия холестерол. Това довежда до натрупването му в съдовата стена и най-често води до съдови инциденти като инфаркт и инсулт. Важно е заболяването да бъде рано диагностицирано, защото ако човек е информиран, че негов родственик е загинал от подобно заболяване, той може да се изследва рано и да предотврати бъдещ сърдечно-съдов инцидент. С настоящото изследване ние прегледахме 10 000 епикризи на хоспитализирани с остър инцидент - било то инфаркт, инсулт или периферно-съдова болест. Според получените резултати - честотата на фамилната хиперхолестеролемия е 6,5%. Основната идея беше да се опитаме да разберем какви са характеристиките на българските пациенти за това заболяване. Оказа се, че това са най-често млади хора с твърде високи нива на лошия холестерол от порядъка на LDL-C 4,2 mmol/l средна стойност, фамилна история и вече реализирани съдови инциденти в миналото.

На база на какъв алгоритъм бяха извлечени данните от проучването, за да стигнете доподобни резултати и как те биха били полезни в практиката ви?

Данните са получени на база документацията от 5 университетски болници в различниобласти у нас. Ние използвахме софтуера Danny Platform ® и специалния алгоритъм отспектъра на изкуствения интелект, който Sqilline разработиха, за да структурираме получената информация на база критериите на Холандската липидна мрежа (Dutch Lipid Network Criteria Score), с които се изчислява до голяма вероятност дали даден пациент е носител на гена на FH. В нашето проучване и публикация става дума за данни, които касаят разпространението и честотата на самото заболяването у нас. Благодарение на тях ние получаваме важна информация от гледна точна на обичайната си практика и това е добър пункт да помислим за допълнителни инициативи в тази посока така че тези случаи да бъдат по-точно и по-рано откривани.

Как имплементирането на подобни технологични решения в здравеопазването помага на лекарите и пациентите?

Подобни решения ни подсказват, че пациентът въпреки лечението не достига достатъчно ниски нива на лош холестерол, за да няма риск от остър инцидент. Важно е да се помисли за имплементирането на проспективен вариант на такъв алгоритъм, т.е.проследяване на болните по време на хоспитализацията - по този начин ще може да се направи ранна диагностика и превенция на последващи усложнения. Така създаденият

алгоритъм автоматично ще изчислява точките и ще предлага готов резултат на лекуващия лекар, за да може да се вземе информирано решение относно лечението. Всякакъв вариант на осмисляне на съществуващи данни ще подпомага медицинския специалист.

Все още няма коментари
Нов коментар