🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Chiesi: Нека направим така, че светът да се чувства по-добре

Историята на иновативна семейна италианска фармацевтична компания, която 85 години работи в интерес на обществото

Chiesi: Нека направим така, че светът да се чувства по-добре
Chiesi: Нека направим така, че светът да се чувства по-добре
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Италианската компания Chiesi Farmaceutici е основана през 1935 г. когато Джакомо Киези и двамата му асистенти започват своите проучвания и производство на лекарства в малка лаборатория в Парма. 20 години след това Chiesi се превръща в научноизследователска компания, известна със своите успешни медикаменти в цял свят, а днес - 85 години по-късно семейната компания притежава седем научноизследователски центъра, три завода, офиси с 6000 служители в 30 държави и има годишни приходи от продажби над 2 млрд. евро в над 90 страни по света. Всяка година 20% от приходите се инвестират в научноизследователска дейност, а броят на изследователските програми се увеличава.

Трите стълба на компанията

Групата Chiesi е посветена на разработване и предлагането на иновативни терапевтични решения, основно с лекарствени средства, в три основни направления - AIR, RARE и CARE.

Фундаментът на компанията през последните няколко десетилетия - AIR обединява усилията й в разработването на терапевтични решения и услуги, посветени на дишането и дихателната система - като се започне от самото раждане и неонатологичните грижи, особено за недоносени деца и се стигне до възрастните хора, които имат нужда от клинично ефективно лечение на астма, хронична обструктивна белодробна болест, муковисцидоза и други заболявания. Само през последните 30 години над 5 млн. недоносени бебета в 100 страни по света са лекувани с животоспасяващото лекарство на Chiesi и компанията е световен лидер в този сегмент. Около 80% от приходите на Chiesi се дължат на респираторните й лекарства, което я превръща в един от лидерите в лечението на белодробни заболявания.

Желанието на компанията да подобри здравето на болните хора я превръща в пионер и в търсенето на уникални съвременни терапевтични решения и през последните повече от 10 години тя развива сегмента си RARE, като в основата на портфолиото й от лекарства, които значително подобряват живота на пациентите с редки и много редки заболявания, са генната терапия и регенеративната медицина.

Третият фокус - CARE обединява усилията на компанията в разработването на лекарства за специализирани грижи и болнична употреба - например при трансплантирани пациенти, страдащи от ревматични и мускулно скелетни заболявания, както и пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Отделно от това в сегмента за грижа за пациентите компанията е разработила няколко линии брандирани продукти срещу болка, грип, гастроинтестинални проблеми, пробиотици и много други.

Корпорация в полза на обществото

През декември 2018 г. Chiesi Group промени структурата си и приема нов правен статут - на Public Benefit Corporation (корпорация в полза на обществото).

Докато традиционните корпорации съществуват с цел печалба за акционерите си, корпорациите, учредени в обществена полза работят така, че бизнесът им да оказва положително въздействие върху цялото общество - съответната държава, хората, околната среда, културното и историческо наследство и всички заинтересовани страни. През юни 2019 г. групата получава и сертификат B Corp от B Lab, като получава 87.5 (от 100 възможни) като оценка на въздействието от дейността си. Става въпрос за инструмент за анализ на ефективността на компанията, приети от над 100 хил. компании в 71 страни по света за измерване на работата на корпорациите в полза на обществото. Да бъдеш B Corp означава да гледаш отвъд печалбата, да използваш бизнеса като сила за производство на споделена с обществото стойност. Концепцията са споделената стойност заляга в стратегическия план за развитие на групата Chiesi и се основава на идеята, че бизнесът и обществото са взаимозависими и процъфтяват заедно, ако създават богатство един за друг.

Chiesi Group е насочена към този нов бизнес модел от убеждението, че "здравето на планетата и нейните жители заслужават всичките ни усилия".

Все още няма коментари
Нов коментар