🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ceiba и Sanita стават SOpharmacy

Аптеки SOpharmacy достигат национално покритие в 46 града с над 200 аптеки и онлайн на sopharmacy.bg

Ceiba и Sanita стават SOpharmacy
Ceiba и Sanita стават SOpharmacy
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Аптеки SOpharmacy стартираха през 2015 г. с амбицията да предложат на българските пациенти най-добрите практики в грижата за здравето от Европа и света. 6 години по-късно иноватовната концепция има национално покритие, а през следващите месеци предстои под бранда SOpharmacy да преминат аптеките Ceiba и Санита. Какво е да се разрастнеш в национален мащаб паралелно с дигитална трансформация и какви са ползите за клиента, разказва част от екипа на SOpharmacy.

Валерия ВИДУЛОВА, изпълнителен директор SOpharmacy

Всичко, което правим в SOpharmacy, е свързано с нашата мисия да бъдем довереният партньор в грижата за здравето на българските пациенти за цял живот. Когато стартирахме аптеките ни през 2015 г., започнахме с два пилотни обекта именно защото искахме да валидираме концепцията с клиентите ни. За наше щастие SOpharmacy спечели тяхното внимание, признание и дори любов много по-бързо, отколкото сме очаквали. Това ни даде увереността, че посоката, в която вървим, е правилната, както и смелостта да мечтаем за много повече. А много повече за нас означава да бъдем все по-близо до българските пациенти, за да им предложим най-добрите практики от Европа и света. Затова и разрастването ни в национален мащаб чрез серия придобивания е съвсем логична стъпка от нашето развитие. Първото обединение направихме през 2017 г. с 19 аптеки, а през октомври 2020 г. към семейството ни се присъединиха още над 140 аптеки. Плановете ни предвиждат аптеки Ceiba, Sanita и SCS да преминат изцяло под бранда SOpharmacy. Обединихме и нашите онлайн аптеки в sopharmacy.bg. Това не означава само смяна на визията. SOpharmacy е пълнокръвен организъм, в който всички елементи функционират заедно, за да създадат цялостно усещане за здравна грижа - от начина, по който изграждаме пространството, през широкото портфолио от продукти, иновативни услуги и актуални промоции до ролята на фармацевта да предоставя персонален здравен съвет и консултация. За нас да направим компромис с някои от елементите е неприемливо. Затова от първия ден започнахме да работим за изграждане на необходимите стъпки, които да ни позволят да предадем концепцията SOpharmacy във всяка наша аптека. Започнахме първо с обединението на централните ни екипи и изграждането на нужните процеси, които ни позволиха от април да стартираме и първите съвместни активности към крайни клиенти. Предстои ни още много работа в процеса до пълната интеграция, който ще приключи с физическото ребрандиране на аптеки Ceiba и Sanita.

Виолета БАРАКОВА, национален мениджър продажби и оперативни процеси SOpharmacy

Ако говорим за разлика между придобиванията и сливанията, които направихме, безспорно най-голямата такава е мащабът. През 2017 г. придобихме 19 обекта в два града в страната, а сега към семейството на SOpharmacy се присъединяват над 140 аптеки в 43 града, т.е. говорим за 7 пъти по-голям мащаб. Паралелно по време на пандемията на COVID-19 онлайн аптеката ни се разрасна в пъти. На предизвикателствата гледаме като възможност, за да надграждаме постигнатото. Защото концепцията SOpharmacy не е константна и ние работим всекидневно, за да развиваме всеки елемент в полза на клиентите. Това, върху което работим всеки ден, е да предлагаме още по-широко портфолио от продукти, сред които са собственият ни бранд и ексклузивните брандове, които ги има само в SOpharmacy, да разширяваме кръга от лесно достъпни здравни услуги, които предлагаме в нашите аптеки и са насочени към възможността за превенция на здравето на нашите клиенти. Не на последно място, непрекъснато се стремим да надграждаме експертните познания и уменията на нашите фармацевти да консултират, давайки им достъп до различни обучения. Вярваме, че ролята на фармацевтите като здравни експерти и консултанти е ключова в грижата за здравето. Затова и хората, които търсим, трябва да имат амбицията да учат и да се развиват постоянно, да имат желание да споделят своите познания, да са мотивирани и вдъхновени да предоставят качествена здравна услуга на пациента.

Георги МЛАДЕНОВ, търговски мениджър SOpharmacy

В действителност в последните години в световен план се наблюдава разширяване на функциите на аптеките, като те се утвърждават като най-близкия и достъпен здравен център и дори, бих казал, като вход към здравната система. Именно затова и в концепцията SOpharmacy залагаме на широко портфолио, но не само от продукти, а и от здравни услуги в комбинация с експертната роля на фармацевта. За 6 години вярвам, че успяхме да спечелим доверието на нашите партньори, а продуктовото ни разнообразие се разраства всеки ден. В това число влизат както световноизвестни брандове продукти, но и нишови марки, които могат да бъдат открити само в обектите на SOpharmacy и онлайн на sopharmacy.bg, a отскоро и в Ceiba и Sanita. Паралелно развиваме и портфолиото от продукти под собствения ни бранд, който няма да скрия, че ни е и най-ценен - във всеки продукт ние влагаме нашата енергия, емоция, разбирането ни за грижа и любовта към нашите клиенти. През 2017 г. стартирахме само с една серия - продукти за ежедневна грижа. Днес имаме над 70 продукта под марката SOpharmacy, като в това число влизат витамини и минерали, пробиотици за цялото семейство, сиропи за имунната система, билкови тинктури и бонбони, лечебни кремове, продукти за ежедневна грижа и хигиена, четки за зъби, продукти за кърмачки и други. Още когато започнахме да създаваме продуктите под собствената ни марка, си обещахме, че ще предложим най-високо качество на достъпна цена. Работим с български и международни партньори, като следим внимателно за качеството на използваните материали и производствения процес да отговаря на най-високите световни стандарти за добра производствена практика. Всеки продукт е създаден, за да отговори на конкретни потребителски нужди. Ние следим какво търсят нашите потребители, каква обратна връзка дават през колегите в аптеките и работим, за да удовлетворим нуждите им. През 2021 г. почти всеки месец ще представяме нови продукти SOpharmacy, като само ще загатна, че някои от продуктите са дори революционни в своята категория. Защото чувствителността на потребителя не е само по отношение на цените, но и на предлаганото качество. Пандемията от COVID-19 препотвърди, че потребителят не е склонен да прави компромиси, що се отнася до неговото здраве.

Методий ПЕЙЧЕВ, маркетинг мениджър SOpharmacy

Всяка услуга, която предлагаме в SOpharmacy, цели да отговори на конкретна нужда на нашите клиенти. В този смисъл и обединението на SOpharmacy със Ceiba и Sanita ще ни позволи да постигнем още по-голям обхват в услугите към крайния клиент. Така например със старта на съвместните ни активности през април клиентите на аптеките ни вече имат достъп до над 1000 промоционални предложения всеки месец. От месец май лоялната ни програма "SOpharmacy клуб" вече е достъпна във всички наши над 200 обекта, за да могат и клиентите на Ceiba и Sanita да се възползват от клубните оферти и допълнителни отстъпки. Интересът към лоялната ни програма е голям, защото осигурява на потребителя определени предимства всеки месец. На трето, но не и по важност място, ние постоянно надграждаме нашата онлайн аптека www.sopharmacy.bg. През 2020 г. направихме сериозна стъпка в тази посока, като стартирахме изцяло нова платформа, която ни позволява да обслужим много по-добре нуждите на онлайн потребителите през телефон, компютър или таблет. През март 2021 г. онлайн аптеката www.sanita.bg се сля със www.sopharmacy.bg. За клиентите на sanita.bg това означава много по-широк достъп до продукти - над 11 000, както и достъп до иновативни услуги като "Кликни и вземи". В действителност "Кликни на sopharmacy.bg и Вземи от аптека" е услуга, която бързо спечели потребителите от старта й през септември миналата година. Със сигурност една от причините за това е, че клиентите ценят високо удобството да поръчат онлайн в удобно за тях време, поръчката им да бъде обработена в рамките на един работен ден и те да могат да я вземат в най-удобната за тях аптека и време, без това да е свързано с допълнителен разход. От април услугата покрива всичките наши над 200 аптеки в 46 града на страната.

Целта ни е да продължаваме да развиваме многоканален ритейл, с който да съчетаваме предимствата на физическите ни обекти и онлайн. За съжаление заради регулаторните ограничения нямаме възможност да разгърнем целия потенциал на www.sopharmacy.bg, като предложим онлайн и лекарства по лекарско предписание - нужда, която клиентите заявиха ясно, особено по време на пандемията от COVID-19. Но това не ни спира, а напротив, мотивира, защото знаем, че дигиталната трансформация е тенденцията на настоящето и бъдещето.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Sopharmacy дотук най-много се доближават до голяма верига аптеки/дрогерии от западен тип.

    Нередност?
Нов коментар