🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Ангел Радев: Българският пациент също заслужава най-добрите достижения на съвременната медицина

Основателят на специализирана клиника за безкръвно лечение на разширени вени "Varix Clinic – венозен лазерен център"

Д-р Ангел Радев: Българският пациент също заслужава най-добрите достижения на съвременната медицина
Д-р Ангел Радев: Българският пациент също заслужава най-добрите достижения на съвременната медицина
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Д-р Ангел Радев е специалист по ангиология и минимално инвазивно лечение на разширени вени. Завършва медицина през 2007 г. в Медицинския университет в София. Магистър е и по здравен мениджмънт. Има проведени множество специализации и обучения в областта на минимално инвазивните методи за лечение на венозните заболявания в САЩ, Германия, Австралия, Англия, Латвия, Швейцария, Кипър, Унгария. През 2019 г. основава най-голямата в България специализирана клиника за безкръвно лечение на разширени вени "Varix Clinic - венозен лазерен център". През 2020 г. д-р Радев беше номиниран в ежегодния проект на Дарик радио "40 до 40" в категория "Медицина".

Как се роди идеята да основете самостоятелна специализирана клиника?

Всъщност идеята постепенно назряваше в съзнанието ми колкото повече обикалях по света и трупах опит от едни от най-големите имена в сферата на венозните заболявания. Качествената медицина е структурирана и менажирана по много ясен и приятен за работа начин, без големи излишества и липса на смисъл в работата. Много харесвам прагматизма, който води до видими резултати от работата на лекаря и голяма удовлетвореност от страна на пациента. Казах си, че щом там могат да правят медицина на подобно ниво и с такава организация, значи и тук можем да работим по подобен начин, че дори и по-добре, стига да искаме и да знаем как да го направим в действителност, използвайки и усъвършенствайки тяхното ноу-хау. Смятам, че българският пациент също заслужава най-добрите достижения на съвременната медицина.

Как успяхте да финансирате проекта и кой повярва във Вас?

Финансирането на проекта се осъществи с помощта на кредитна линия от банка, която повярва в идеята и проекта ми. Вярвам, че колкото трудно и невъзможно да изглежда на пръв поглед нещо в самото му начало, колкото повече работим и се задълбочаваме в реализацията му, то може да стане реалност. Най-важни в крайна сметка са желанието, отдадеността и постоянството.

Как се управлява и развива нишова медицина като венозен лазерен центърVarix Clinic?

Изключително важно е да не се прави компромис с качеството на медицинската услуга. Разчитаме само на научно базирани методи за лечение, защото качественото здравеопазване е невъзможно без добра наука и медицина, базирана на доказателствата. Водещ за мен е стремежът да се дава най-доброто за пациента, но не само като изпразнено от съдържание клише, а като нещо, което наистина променя разбирането и усещането на пациентите за качествена съвременна медицина, ориентирана към човека като личност. Други много важни елементи от управлението са високата ежедневна ефективност в работата, добрата организация на екипа, оптимизацията на разходите, както и внимателното прецизиране на инвестициите.

На какво залагате, за да се диференцирате от болничните единици?

Едно от основните ми изисквания, когато правихме клиниката, беше да създадем структура, в която пациентите да бъдат лекувани по най-съвременните медицински стандарти в сферата на венозните заболявания, тъй като при голяма част от тях провежданото лечение масово продължава да бъде неправилно и неефективно. Желанието ми беше да създадем такава атмосфера в нашата клиника, в която пациентът да няма потискащото усещане и страха, че се намира в лечебно заведения. По реакциите на пациентите ни разбирам, че сме се справили с тази задача. Други много важни условия за успешното ни развитие са непрекъснатите инвестициите в продължаващо обучение на екипа ни, както и в най-съвременните технологии, даващи висока добавена стойност на медицинските ни услуги. Отскоро можем да се похвалим и с внедряването на добавената реалност в лечението на пациентите ни, която вече е неразделна част от ежедневната ни дейност.

Какви са ключовите предимства, които потребителите и пациентите Ви отчитат?

Като бутикова специализирана клиника ние държим на коректните отношения и индивидуалния подход към всеки наш пациент. Стремим се добрите отношения лекар-пациент и доверието помежду ни да не са просто пожелателни, а задължителни, защото това е ключов елемент от добрите крайни резултати от лечението. През последната година покрай пандемията немалка част от пациентите се насочиха към по-малките специализирани клиники, в които няма струпване на много хора и в които се чувстват по-малко изложени на риск от заразяване с коронавирус. В нашата клиника имаме специално изготвен стриктен дезинфекционен протокол и противоепидемичен график, според който в клиниката не се допускат повече от трима пациенти наведнъж с цел безопасност, както за самите тях, така и за екипа ни.

Какви са основните предимства на минимално инвазивните методи при лечението на разширени вени, които прилагате във Вашата клиника?

Предимствата спрямо вече остарялото оперативно лечение са много. Неслучайно минимално инвазивните методи са т.нар. game changer, предизвиквайки революция в тази сфера на медицината, тъй като през последните години тотално промениха алгоритъма на лечение на разширените вени. Основните предимства са свързани с липсата на оперативни разрези, шевове и обезобразяващи белези, както и прилагането само на местна анестезия, без необходимост от обща или спинална упойка. Сравнени с оперативното лечение рискът от сериозни усложнения и инфекции в постоперативния период е значително по-нисък при безкръвните методи.

Доказано е и че далечните резултати от лечението са по-добри при съвременните методи, като оперативното лечение е свързано и с по-честа поява на нови вени в бъдеще - т.нар. рецидивиращи разширени вени. Голямо
предимство на съвременните високотехнологични методи е и липсата на болничен престой. Неслучайно най-добрите клиники и венозни центрове по света работят на амбулаторен принцип walk-in - walk-out, като по този начин се спестяват огромните болнични разходи. Сред сериозните предимства на безкръвните методи е и възстановителният период, който на практика липсва, като повечето пациенти още на следващия ден могат да се

завърнат на работа.

Какви са териториите, в които планирате да се концентрирате и в кои - да се разгръщате?

Основната ни дейност е и ще остане безкръвното лечение на разширени вени, както и естетичното лечение на по-малки вени и разширени капиляри, като стремежът ни е да въвеждаме винаги най-съвременните и ефективни технологии в областта. Друго направление, което развиваме през последните няколко месеца, е медицинската лазерна епилация, която става все по-популярна в страната ни, особено сред по-младите хора. Мога да кажа, че разполагаме с един от най-качествените апарати за лазерна епилация на пазара на един от водещите производители в света. Друга наша цел е да развием и научноизследователска дейност в сферата на клиничните проучвания. Разбира се, отворени сме и към идеи, свързани с въвеждане и на други иновации в дейността ни, но желанието ми е да се развиваме постепенно и устойчиво във времето.

Все още няма коментари
Нов коментар