🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Алона Зер: Геномното профилиране и таргетното лечение направиха революция в грижата за пациенти с рак на белия дроб

Ръководителят на онкологичното отделение, специализирано в диагностиката и лечението на рака на белия дроб и саркоми към Davidoff Cancer Center, Rabin Medical Center, Израел пред "Капитал Здраве"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПРОФИЛ: Д-р Алона ЗЕР е ръководител на онкологичното отделение, специализирано в диагностиката и лечението на рака на белия дроб и саркоми към Davidoff Cancer Center, Rabin Medical Center, Израел. След завършване на медицина в Университета в Тел Авив д-р Зер специализира в областта на онкологията и радиологията към Rabin Medical Center. Впоследствие тя приключва последователно две научни специализации към Princess Margaret Cancer Centre/University of Toronto: Thoracic Oncology and Sarcoma (2013 - 2015), където се фокусира върху KRAS и ALK молекулярни подвидове при недребноклетъчен рак на белия дроб (НДРБД) и разработване на лекарства за мекотъканни саркоми.

Д-р Зер е главен изследовател в множество международни и местни клинични проучвания. Нейните интереси са разнородни и включват серумни и радиологични биомаркери за проследяване и оценка на отговора към имунотерапията при НДРБД и заболяванията, свързани с НДРБД. Тя е преподавател в Медицинския университет в Тел Авив и член на множество международни научни дружества като ASCO, IASLC, ESMO и EORTC.

От 2020 г. тя е член на факултета за рак на белия дроб към ESMO (European Society for Medical Oncology) и научния комитет на годишната конференция на ESMO (метастатичен рак на белия дроб).

През последните години Израел се превърна в лидер в лечението на онкологичните заболявания, както и при прилагането на иновативни диагностични и терапевтични стратегии за това. На какво се дължи този успех според вас?

Благодаря за признанието. Наистина съм много горда от нашата здравна система. Самата система по своята същност е социална и обхваща цялостните грижи за всички израелски граждани и до този момент не се е превърнала в бавна и бюрократична, както се случва с много социални системи по света. Има някои механизми в самата система и много добре организиран алгоритъм за предоставяне на грижи, позволявайки не само бързата реимбурсация на иновативни лекарства, но и предоставяне на грижи за големи части от популацията - което беше приложено наскоро с националната програма за ваксинация срещу COVID-19.

Като ръководител на един от водещите медицински центрове за комплексно лечение на пациентите с рак на белите дробове в Израел бихте ли ни разказали как се е развила иновацията при лечението на тези пациенти? Какви възможности съществуват днес в сравнение с 5 или 10 години назад?

Наистина е изключително вълнуващо да си медицински онколог в днешно време, особено в област като диагностика и лечението на рака на белия дроб! През последното десетилетие онкологията се трансформира изключително много благодарение на 2 много важни научни революционни открития, това са имунотерапията и идентифицирането на "драйвър", или важните за развитието на рака геномни промени, които могат да се повлияят с терапия. В сравнително кратката си до този момент кариера аз успях да стана свидетел на това как имуноонкологията, от една страна, и таргетните лекарства, от друга, успяха да променят живота на пациентите с рак на белия дроб. Ако преди 10 години средната продължителност на живота на един пациент с авансирал недребноклетъчен рак на белия дроб беше по-малко от година, днес аз мога да кажа на някои от моите пациенти с тази диагноза, че тази продължителност е значително по-голяма.

Как виждате развитието на персонализираната медицина в онкологията? Може ли да ни разкажете повече за вашия опит и да споделите примери от практиката ви?

Днес при повече от 40% от белодробните аденокарциноми се установяват геномни промени, които могат да се повлияят с лекарства. След първата вълна на идентифицирани таргети, включваща EGFR мутациите, ALK и ROS1 сливанията и BRAF V600E мутациите, сега сме свидетели на втора такава с появяващи се ефективни терапии, включваща NTRK и RET сливания, METex14 мутации, HER2 мутации и дори KRAS G12C мутации. Пациентите, чиито тумори имат тези геномни алтерации, могат да имат полза от лечения, които са много по-ефективни от химиотерапията и са с по-ниска токсичност. Данните от първа генерация таргетни терапии показват трикратно удължаване на общата преживяемост в сравнение с нетаргетната терапия и сега виждаме, че с по-новите агенти като ALK тирозин киназните инхибитори от втора генерация при позитивен за ALK сливане недребноклетъчен рак на белия дроб медианата на обща преживяемост може да надхвърли пет години.

Бихте ли ни разказали и за опита си с използването на изчерпателното геномно профилиране при пациенти с рак на белия дроб и не само? Каква роля и полза заема във вашата медицинска практика?

Това са много важни въпроси. За да можем да намерим и осигурим възможно най-подходящото лечение за пациента, ние първо трябва да идентифицираме таргет и по възможност това трябва да се случи, преди пациентът да е започнал своето лечение, т.е. възможно най-скоро след поставяне на диагнозата. Използването на изчерпателното геномно профилиране има няколко предимства в сравнение с тестването за единични биомаркери. Ето някои от тях: 1. По-бързо се изследват множество гени с един тест, отколкото последователно един след друг. 2. По-добре се оползотворят взетите тъканни проби 3. Тестват се множество гени, някои от тях не са известни в момента и не са с възможности за лечение, но ще бъдат в близко бъдеще, например година-две, поради паралелното разработване на ефективни лечения за тях (например в момента лекувам пациенти с RET сливания и KRAS G12C мутации с таргетни лекарства въз основа на резултатите от проведено изчерпателно геномно профилиране преди 2-3 години, когато не се знаеше, че за геномни промени в тези гени има лечение). 4. Изчерпателното геномно профилиране е с по-висока чувствително в сравнение с PCR или FISH тестовете за някои гени и геномни промени.

В Израел изчерпателното геномно профилиране се реимбурсира при пациенти с авансирал недребноклетъчен рак на белия дроб. Тъй като възстановяването на разходите се базира на клиничния стадий, то не се извършва автоматично за всички пациенти с рак на белия дроб (както се прави в някои европейски страни). За да ускорим пътя на пациента до лечението му, ние се опитваме да извършим теста при първата консултация на пациента в онкологичната клиника. Все още при много пациенти лечението се забавя, докато се чакат резултатите. При малка част от пациентите, при които заболяването е агресивно и симптоматично, ние започваме химиотерапия веднага, без да чакаме резултатите от изчерпателното геномно профилиране. Независимо от това, ние сме установили като правило в нашия медицински център да имаме пълен геномен анализ за всички пациенти с напреднал аденокарцином.

Най-предизвикателните случаи са пациенти с малки биопсии, при които тъканта не е достатъчна за изчерпателното геномно профилиране. При тези пациенти обикновено работим с патолога и той извършва PCR и IHC на основните гени (EGFR, ALK, ROS1) и ние препоръчваме на пациента да направи и течна биопсия, която за съжаление все още не се реимбурсира в Израел.

Няма съмнения, че геномното профилиране и таргетното лечение направиха революция в грижата и значително удължиха преживяемостта на пациентите с рак на белия дроб. Въпреки че повечето геномни промени са с ниска честота, събрани заедно, те представляват около 40% от всички пациенти с рак на белия дроб, които, ако са диагностицирани навреме и правилно, могат да имат полза от лечение. Въпросът не е дали да се използва изчерпателното геномно профилиране или не, а как то да се направи широко достъпно и провеждано като рутинно изследване, така че резултатите да бъдат налични навреме.