🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доц. д-р Петя Чавеева: Защо трябва да се оцени рискът от генетични заболявания на плода

Председателят на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина пред "Капитал Здраве"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Доц. д-р Петя Чавеева е председател на управителния съвет на Асоциацията по майчино-фетална медицина и ръководител фетална хирургия в Медицински център "Д-р Щерев". Тя е акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. Завършва Медицинския университет - София, през 2007. През 2010 - 2013 г. преминава тригодишна специализация при проф. Кипрос Николаидес по фетална медицина и фетална ендоскопска хирургия към King`s College Hospital, UK. Последната година от обучението й в школата му е за лазерната коагулация на кръвоносни анастомози при усложнение на монохориална плацентация и миниинвазивна фетоскопия. Има и сертификат за компетентност по фетална ехокардиография от проф. Линдзи Алън. Доц. Чавеева е международен лектор с участие на авторитетни интернационални научни форуми в сферата на феталната медицина, пренаталната диагностика и миниинвазивната фетална хирургия, като е избрана за председател на АМФМ на 22 май 2021 г.

Как допринасят методите на майчино-феталната медицина за снижаване на рисковете по време на бременност за майката и плода?

Майчино-феталната медицина е субспециалност, която използва най-иновативните средства за навременна високоспециализирана диагностика на бременността, за да установи рискови фактори, които биха довели до увреждане или страдание за плода, за да ги профилактира и по възможност - предотврати. Тя дава възможност за изключително прецизна оценка за това дали бременността протича без усложнения, или има специфични проблеми, преди още да са намерили все още своя клиничен израз.

Целта ни е с помощта на съвременно оборудване, методи и познания да оценим наличието на висок риск от генетични, структурни, хромозомни заболявания. И не само тях, а и всички състояния, които могат да навредят на състоянието на плода и на живота на майката.

Сериозно постижение на асоциацията ни е въвеждането на качествен скрининг за хромозомни заболявания в първия триместър на бременността. Увеличи се достъпът на жените благодарение на все по-големия брой обучени специалисти и насочването към специализираните центрове. Така се постигна намаляване на инвазивната диагностика, което е от значение за намаляване на излишните манипулации заради многото фалшиво положителни резултати в миналото.

Какви са последните иновации в майчино-феталната медицина?

Имах честта преди 7 години в МЦ "Д-р Щерев" да извърша с екипа си първите вътреутробни операции. Последваха редица фетални интервенции, които спомогнаха бременностите да завършат успешно. Като първи избор феталната хирургия се използва, когато се установи, че лечението е ефективно. Лазерната интервенция при плацентарен трансфузионен синдром е описана в голямо рандомизирано проучване като първи метод на избор. При диафрагмална херния също се доказа, че е най-доброто възможно лечение към момента. Феталната хирургия е развиваща се специалност и постоянно повишава показателите си за ефективност. Като надежден нов метод се утвърждава вътреутробното лечение на спина бифида.

Как предавате своето знание?

Споделяме знанията и опита си широко и безвъзмездно, всичко, което сме научили и усвоили в практиката си, както ни е учил нашият ментор проф. Кирпос Николаидес от King`s College Hospital, Великобритания. Мисията ни като специалисти по фетална медицина е качественото проследяване на бременността и контролът на всички рискови фактори за плода и майката да бъдат достъпни. Ето защо провеждаме своите конгреси всяка година. На петия ни форум имахме честа да чуем пленарния обзор на проф. Николаидес. За пореден път той ни показа визията си за науката ни за опазване на майчиното и феталното здраве.

Обсъждахме поведението при усложнена монохориална бременност с проф. Персико, превенцията на мъртвораждане с проф. Аколекар, методите за неинвазвно изследване на хромозомни аномалии с проф. Гил и най-важните маркери в скрининга през първи триместър с проф. Пласенсия. Имахме сесия кардиохирургия при новородени със специален гост проф. Луканов - началник на Клиниката по детска кардиохирургия в Хайделберг.

България също има своя принос, който изтъкнаха колегите от София, Плевен, Пловдив, Варна и др., но има и своя път напред. Акцент в конгреса ни, станал традиция, бе безплатният курс по специализирана ехографска диагностика Hands on. За поредна година събрахме АГ специалисти, генетици, кардиолози, уролози, ендокринолози, неонатолози, хирурзи, специализиращи лекари и студенти, които искат да надградят познанията си в майчино-феталната медицина.

Какви са големите задачи пред асоциацията ви днес?

Основна задача е да не спираме да се надграждаме като експерти, да споделяме и да черпим знания от иновациите и водещите центрове в света. Ще продължаваме да се борим за достъп, качество и ефективност на майчиното и детското здраве у нас. В тесен план това включва скринингите за прееклампсия, преждевременно раждане, структурни дефекти да станат достъпни като скрининга за хромозомни аномалии в I триместър.