🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руслана Тончева: Всеки четвърти от нас страда от психично заболяване на някакъв етап в живота си*

Изпълнителнителният директор на Janssen за България, Албания и Северна Македония за "Капитал Здраве"

Руслана Тончева: Всеки четвърти от нас страда от психично заболяване на някакъв етап в живота си*
Руслана Тончева: Всеки четвърти от нас страда от психично заболяване на някакъв етап в живота си*
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПРОФИЛ: Руслана Тончева е експерт с повече от 15 години опит във фармацевтичния бизнес. Тя е заемала множество местни и международни ръководни позиции в мултинационални фармацевтични компании и от 2 години оглавява екипа на "Janssen България". Руслана Тончева има магистърска степен по икономика от УНСС - София, магистърска степен по бизнес администрация от Rotterdam School of Management, Холандия. Лектор е в Webster University Geneva и AUBG. Член на борда на директорите на AmCham България и председател на здравния й комитет.

Според Световната здравна организация (СЗО) близо един милиард души по света имат някакво психично разстройство, а всеки четвърти човек страда в някакъв момент от живота си от психично заболяване. Как ще се развие съдбата на човек с психична болест зависи от подкрепата на обществото и адекватното лечение. С подходяща подкрепа засегнатите успяват да продължат да живеят пълноценно, да работят и да поддържат приятелства.

Тежестта и въздействието на психичните заболявания са огромни както за пациентите, така и за техните близки и в резултат за цялото общество. 93% от хората, страдащи от шизофрения, са безработни. Шизофренията е сред водещите причини за загубени години живот поради инвалидност. 40 млн. души в ЕС страдат от депресия и психичните заболявания са причина за повече от 90% от всички самоубийства. Психичните заболявания са водещата причина за инвалидност и обремененост от болести в световен мащаб.

В нашата страна данните за засегнатите с психични заболявания са също толкова стряскащи, колкото и в Европа и света. Компанията ни активно подкрепя кампании в полза на психичното здраве. Вярваме, че е необходимо облекчаване на достъпа до диагностика и лечение в България на пациентите с шизофрения и депресия. Критериите и изискванията, по които се отпускат лекарствени продукти за лечение на тези заболявания, са създадени преди повече от 10 години и са неадекватни към днешна дата. Особено сега, в условията на пандемията от COVID-19, бяха отчетени сериозни предизвикателства и пречки пред пациентите, свързани с достъпа им до психиатрична помощ и адекватно лечение. Идентифицирахме необходимостта от обединяване на усилията на медицинските специалисти по специалност психиатрия, пациентските организации и институциите за създаване на

план и мерки за подкрепа на пациентите с психични разстройства.

В началото на октомври беше публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020 - 2030 г.), която до момента няма практическо приложение. Вярваме в доброто намерение за промяна и облекчаване на достъпа до лечение на засегнатите пациенти и тяхното пълноценно възстановяване и подобряване на качеството им на живот.

Мисията на Janssen е да разработва иновативни решения, които не само подобряват, но и трансформират живота на хората. Подкрепяме активно психичното здраве, като общуваме на всички нива в здравеопазването, най-вече с пациентите, чрез открит диалог и иновативни лечения. Целта ни е да намалим тежестта, уврежданията и последствията, причинени от невропсихиатрични и невродегенеративни заболявания. Като лидер в областта на невронауките се ангажираме да подобрим начина, по който нарушенията на психичното здраве могат да бъдат предотвратени, диагностицирани навреме и лекувани.

Нашето наследство датира от 1958 г. с откриването от д-р Пол Янсен на

терапията - пионер в лечението на шизофрения.

Това откритие прави деинституционализирането на пациентите реалност. Оттогава компанията ни проучва и е предложила повече от 20 иновации, които помогнаха да се оформи модерно лечение и грижа за хората, живеещи с невропсихични разстройства. Иновациите остават наш приоритет и ние продължаваме да работим за намиране на решения за намаляване на тежестта на заболяванията. Използваме различни технологии, за да се улесни ранната диагностика и да се предскаже по-точно как пациентите ще реагират на лечението. Компанията ни е ангажирана с трансформация на живота на отделния човек - от хората, които се грижат за болните, до медицинските специалисти. В момента изследваме цифрови технологии, които предвиждат рецидиви на шизофрения и големи депресивни разстройства. Изследователите на Janssen проучват невродегенеративните и невровъзпалителните разстройства, включително синаптична пластичност и клетъчна устойчивост, и се стремим да използваме технологии в образното представяне, генома и свързаните с тях биомаркери.

Нашата цел е и пациентите в България да имат достъп до най-съвременнотo лечение на психичните заболявания.

*"One in four" with a mental health problem: the anatomy of a statistic

Stephen Ginn, Jamie Horder; BMJ

Все още няма коментари
Нов коментар