Пионерите: "Златна Панега цимент" първа въвежда нови технологии в групата ТИТАН

Българската компания е заменила 50% от въглищата с алтернативни горива, цели се в 70%

Пионерите: "Златна Панега цимент" първа въвежда нови технологии в групата ТИТАН
Пионерите: "Златна Панега цимент" първа въвежда нови технологии в групата ТИТАН
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • През 2022 г. циментовият завод е намалил въглеродните си емисии с още 3%.
  • Местният екип е разработил нова рецепта цимент с много по-нисък въглероден отпечатък.
  • За последните две години в предприятието няма нито една трудова злополука сред персонала.

Представете си, че повече от една десета от отпадъците, които плават в световния океан, изчезнат в рамките на една година. Макар че с подобна задача все още никой не се е заел, такова е количеството на отпадъците, които не са достигнали природата през 2021 г., защото са били използвани като гориво от "ТИТАН Златна Панега".

Компанията е оползотворила 31.5 хил. тона нерециклируеми отпадъци под формата на инженерно гориво (PEF), с което е заменила сходно количество въглища. А заедно с алтернативните суровини, които е използвала в продуктите си, тя е спестила общо 120 хил. тона отпадъци, като по този начин допринася за кръговата икономика.

Като част от гръцката група ТИТАН, която придоби циментовия завод в Златна Панега през 2003 г., компанията има ясно заложени цели за декарбонизация до 2030 г. За да ги постигне, тя залага на палитра от мерки - използване на все повече алтернативни горива, повишаване на енергийната ефективност, създаване на нисковъглеродни продукти и внедряване на авангардни технологии и решения. По този начин, освен че намалява въглеродния си отпечатък, компанията съкращава и разходите си.

Има алтернатива

Важна част от усилията на "Златна Панега цимент" за въглеродна неутралност е използването на алтернативни горива - практика, която беше въведена през 2012 г. Десет години по-късно обаче българската компания вече е лидер в групата по този показател, като така покрива 50% от енергийните си нужди. През 2022 г. заводът намали специфичните си нетни емисии на въглероден диоксид с 26 кг на тон циментов продукт, или с 3% спрямо с предходната година.

От "Златна Панега цимент" отдават успеха си на високия експертен опит на своите специалисти от дружеството, което осигурява инженерното гориво за завода. То се произвежда от нерециклируеми материали - основно внимателно подбрани висококалорични индустриални и търговски отпадъци и биомаса. Качеството на алтернативните горива в огромна степен влияе върху степента на заместване.

Циментовият завод постепенно увеличава и биомасата в горивния си микс, тъй като тя е въглеродно неутрална. През 2022 г. делът й е нараснал значително.

Пионерски технологии

Важна иновация за намаляване на въглеродните емисии е и използването на водород като катализатор на горенето - нещо, в което българският завод отново е пионер. Тази технология беше въведена точно тук, в "Златна Панега цимент".

Използването на алтернативни горива помага на екипа да трупа нови знания и така допълнително да оптимизира процесите. През миналата година това е довело до по-висока енергийна ефективност и намаляване на използването на изкопаеми горива.

За иновациите и хората

Основното предизвикателство за индустрията като цяло е, че въглеродният диоксид е неизбежна част от производството на цимент. През миналата година екипът на "ТИТАН Златна Панега" е разработил нова рецепта цимент по съвсем нов за Европейския съюз стандарт с много по-нисък въглероден отпечатък.

"Хората са ни ангажирани, мотивирани, гъвкави за промени, професионално подготвени и адаптивни. Това е причината групата да избира именно нас за допълнително инвестиране в иновации", коментира Адам Францис, генерален директор на "ТИТАН България".

Усещане за значимост

В предприятието работят около 250 души, като два пъти повече са нашите подизпълнители. Почти 90% от тях са от региона. "Хората при нас са специални. Нашият продукт е втори по потребление в света след водата. Той е от ключово значение за напредъка на нашата цивилизация и за постигането на целите ни за устойчивост до 2050 г. От мостове, тунели и магистрали, които ни свързват, до достъпни жилища и язовири, вятърни мелници за по-зелено бъдеще. Всеки от нашите служители се ангажира с дългосрочните ни цели постоянно да предоставяме висококачествени продукти с по-нисък въглероден отпечатък", сподели Адам Францис.

Атмосферата в компанията също помага. "Ангажирали сме се да поддържаме най-добрата работна среда, да насърчаваме развитието на служителите, да подобряваме здравето и безопасността, ефективността и производителността и да осигуряваме физическо и психическо благополучие", споделиха от компанията.

Ефектът от тези усилия се вижда в числата. От компанията заслужено се гордеят, че в продължение на две години (повече от 740 дни) нямат нито една злополука по време на работа със собствен персонал. А това е и най-голямата им награда.