Троянската "Копа хидросистем": от помещения под наем до три собствени сгради

Заводът за хидравлични изделия през годините расте и достига 20 млн. лв. оборот за 2021 г.

Фирмата изгражда първия си собствен завод на входа на Троян през 2009 г.
Фирмата изгражда първия си собствен завод на входа на Троян през 2009 г.
Фирмата изгражда първия си собствен завод на входа на Троян през 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Фирмата изгражда първия си собствен завод на входа на Троян през 2009 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Преди близо 25 години "Копа хидросистем" започва работа в помещения под наем.
  • Днес заводът за хидравлични изделия има три производствени сгради и около 170 работници.
  • Последните две години продажбите растат с двуцифрени темпове, увеличение се планира и за 2023 г.

Предприемчиви местни специалисти и добър чуждестранен партньор. Така започва историята на създаденото през 1999 г. предприятие за производство на компоненти за хидравлични цилиндри "Копа хидросистем" в Троян.

Почти четвърт век и три производствени сгради по-късно фабриката вече прави и цели изделия, а оборотът й надвишава 20 млн. лв. Чрез италианския собственик Contarini Leopoldo (част от Interpump Group) продуктите й достигат до целия свят. За града и района наоколо това означава 170 работни места.

Цех след цех

Основният двигател на компанията е Владимир Младенов - бивш кадър на машиностроителните предприятия "Елпром" и "Машстрой". През 1999 г. заедно с Цветан Пашов и Пиер Паоло Контарини от Contarini Leopoldo той създава дружеството "Копа хидросистем", в което италианският партньор държи 90%. Започват производство в помещения под наем, като постепенно увеличават обемите и работниците и добавят по-сложни детайли.

Първия си собствен завод фирмата изгражда през 2009 г. на входа на Троян и го оборудва с нови машини. Година по-рано италианската Contarini Leopoldo е станала част от международния консорциум Interpump Group, който в този период активно придобива компании, за да се превърне днес в един от най-големите производители в света на хидравлични изделия.

Помещенията в Троян обаче бързо отесняват и 6 години по-късно "Копа хидросистем" построява второ хале в съседство. Още тогава купува и съседния парцел от 13 дка, за да подготви следващото си разширение. То се случва през 2018 г., когато е отворен трети цех. Добавена е и бояджийна за готовите изделия, които преди това са се боядисвали от външни фирми.

През 2017 г. Contarini Leopoldo става едноличен собственик на компанията, която продължава да се управлява от Владимир Младенов. Две години по-късно той се пенсионира и постът му е поет от сина му Николай Младенов.

Продукти и пазари

Компанията днес произвежда хидравлични цилиндри и ръчни помпи, както и всички компоненти за хидравлични цилиндри. "Компонентите използваме в нашето производство и също продаваме директно на няколко големи италиански фирми, които са част от групата на Contarini Leopoldo", уточни управителят Николай Младенов.

Основният пазар на троянската компания е Европа, но продуктите й се доставят по целия свят, включително Индия, Бразилия и САЩ. Крайни потребители на цилиндрите са компании, които произвеждат селскостопански и строителни машини. Като цяло 99% от продукцията се изнася и едва около 1% е за българския пазар.

За производството си "Копа хидросистем" използва основно стомана и чугун, като суровините се доставят от различни места. "Една част от тях идват от Италия, голяма част са от български доставчици", каза Младенов.

Растеж

С разширението на производството и добавянето на по-сложни и завършени изделия расте и оборотът на компанията. За 2014 г. "Копа хидросистем" попадна в класацията на "Капитал" "Гепард" на най-динамичните компании в България, като увеличи приходите си повече от два пъти до 10 млн. лв. Това на практика стана година преди да направи първото разширение на завода си.

Лек спад е отчетен покрай ковид през 2020 г., но той бързо е компенсиран още следващата година. Тогава продажбите се покачват с близо 17% до 20.2 млн. лв. благодарение на увеличените поръчки, като надвишават предпандемичния резултат (виж таблицата).

Двуцифрен ръст се очаква и за 2022 г., въпреки че заради свития трудов пазар през миналата година персоналът е намалял с около 10 души. "Имахме увеличение на продадената стока. Естествено, влияние оказа и вдигането на цените, но и обемите нараснаха. С 25% повече е фактурираното спрямо предходната година", каза Младенов. Това е доста над планираните 8.8% и означава, че продажбите за миналата година надвишават 25 млн. лв.

Зад този растеж стоят и постоянните инвестиции, които компанията прави. "Всяка година подменяме стари машини и купуваме поне по две от ново поколение. Идеята е до 3-4 години да подменим всичките", обясни Младенов. Той не може да каже колко са общите инвестиции досега, но уточнява: "Всяка година само бюджетът ни за оборудване е около 600 - 700 хил. евро."

Всяка година само бюджетът ни за оборудване е около 600 - 700 хил. евро.

Николай Младенов

Управител на "Копа хидросистем"

Проблеми и решения

Компанията работи изцяло на ток и заради поскъпването на електроенергията през миналата година започва да търси алтернатива. "Енергийната криза има съществен ефект върху работата ни и затова решихме да монтираме фотоволтаични панели", каза Младенов. През декември системата вече е пусната и сега се очакват резултатите от нея. "Все още нямаме данни за цяла година, за да проследим производството на електроенергия, но очакваме да покриваме около 30% от потреблението си с нея", уточни той.

Инфлацията също се е отразила на работата на предприятието, като по думите на Младенов суровините са поскъпнали значително - между 20 и 50% за различните материали за последната година. Компанията е вдигнала частично цените си, за да покрие поскъпването на материалите.

Големият проблем обаче е недостигът на квалифициран персонал. В завода работят основно хора от Троян и околните села, но има работници също от Ловеч и Априлци. С пенсионирането на старите кадри обаче заместници трудно се намират. "Младите хора нямат желание да работят в този сектор", казва Младенов. Това е и причината за лекия спад на персонала през миналата годна. По данни от АПИС към декември 2022 г. в завода работят 164 души.

Дългосрочното решение за компанията е автоматизация. "Започнали сме да автоматизираме производството. Тази година е планирано да влязат в производство 4 роботизирани манипулатора. Имаме закупен първия робот - заваръчен, още 3 ще дойдат по-късно през годината", уточни Младенов. С това компанията се надява да започне да замества хора там, където е възможно - при по-дълги серии, където роботът може да се остави да работи, без да има нужда от човешка намеса. "Това са тенденциите не само при нас, но и в Италия, защото този проблем го има навсякъде", каза Младенов.

Без забавяне

Започналото икономическо забавяне в Европа засега не се усеща в Троян, но от компанията са предпазливи. "Всички очакват след подема през последните две години да се отчете забавяне. Но поне за момента няма такива признаци при нас", обясни Младенов. Според него ефект евентуално може да се усети към края на годината.

Въпреки това "Копа хидросистем" залага да увеличи продажбите си с 6-7% през 2023 г. "Това означава, че поне откъм поръчки не очакваме да има криза", каза Младенов.

Групата

Италианската Interpump Group е най-големият производител на бутални помпи за високо налягане и един от най-големите производители на хидравлични изделия в света. Създаден през 1977 г. от Фулвио Монтипо, концернът започва да расте бурно през 90-те години на миналия век, когато придобива редица компании, включително собственика на "Копа хидросистем" Contarini Leopoldo. В момента групата включва 113 компании в 34 държави. От 1996 г. Interpump е листвана на фондовата борса в Милано. За 2021 г. групата отчита оборот 1.6 млрд. евро, а заетите са близо 10 хил. души.