Изгубените възможности на Ловеч

Като почти всички населени места в провинцията Градът на люляците се топи, но и изгледите за съживяване не са големи заради липсата на инвеститори

Животът в Ловеч тече доста по-спокойно, отколкото в големия град, но и възможностите са много по-малко
Животът в Ловеч тече доста по-спокойно, отколкото в големия град, но и възможностите са много по-малко
Животът в Ловеч тече доста по-спокойно, отколкото в големия град, но и възможностите са много по-малко    ©  Цветелина Белутова
Животът в Ловеч тече доста по-спокойно, отколкото в големия град, но и възможностите са много по-малко    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За 30 години градът се е стопил наполовина и днес в него живеят под 30 хил. души.
  • Силното мафиотско присъствие през 90-те години отказва много хора от бизнес и засилва миграцията.
  • Липсата на големи работодатели и инвестиции не очертава обещаващо бъдеще.

"Ловеч е един от промишлените центрове на България. Застъпено е производството на кожи и кожени облекла, хранително-вкусовата промишленост, производството на ръчни електрически инструменти, велосипеди, системи за кари, чугунени отливки и мебели."

Справката в "Уикипедия" показва един Ловеч отпреди повече от 30 години, когато масовата индустриализация и пушещите комини бяха символ на успех. Този образ обаче има много малко общо със съвременната реалност. Градът отдавна не е промишлен център, производство на кожени облекла и електроинструменти няма, новите предприятия също не изобилстват. С цялата условност на соцстатистиката от град с 60 хил. жители преди промените днес Ловеч се е стопил наполовина.

Това не го прави уникален - подобна тенденция има в цялата страна и за нея има универсални причини. С отпадането на ограниченията за жителство много от младите хора например избраха София или други големи градове, а отварянето на границите към Европа допълнително ускори отлива.

Ловеч обаче си има и своите лични особености. Силните борчески структури в бурните години на прехода отказаха много хора от опит да създадат бизнес или да останат да живеят в града. Провалилата се приватизация и липсата на големи нови инвестиции пък отнеха възможностите за работа. Въпреки че през годините Ловеч премина през няколко различни местни управления, нито едно от тях не успя да намери правилната форма за развитие и задържане на хората.

Демография

В Ловеч днес живеят по-малко от 30 хил. души, като за последните 20 години градът е загубил над 13 хил. от жителите си. В цялата община за две десетилетия хората са намалели с една трета.

Последното преброяване показва 28.8 хил. жители на града, спрямо 36.6 десетилетие по-рано, но и двете числа изглеждат леко раздути спрямо усещането на местните.

Ниската раждаемост и отрицателният естествен прираст не са характерни само за Ловеч - подобна картина може да бъде видяна навсякъде в страната, с малки изключения. Показателна за условията за живот и работа обаче е голямата механична миграция - хората, които избират друг град или държава за себе си и семействата си. За последните 20 години общината са напуснали над 6700 души, като пикове са отчетени след кризата през 2009 г. (виж графиките).

Средата

Градът на люляците реално няма какво много да предложи на младите хора, за да ги задържи. Като се изключат създаденият преди няколко години колеж към габровския Технически университет и по-предишният опит за филиал на свищовската Стопанска академия, Ловеч никога не е имал свой университет. Това на практика го лишава от възможността да привлече младежи, които впоследствие да останат да живеят в града.

За тези, които вече са в Ловеч, пък липсват други важни условия. Здравеопазването се ограничава до една задлъжняла държавна болница и една частна кардиологична клиника. Затова и хората разчитат основно на Плевен за здравни грижи. Макар че за намаляващото население детски градини и училища има достатъчно, включително качествени гимназии като езиковата и математическата, това трудно компенсира липсата на перспектива след завършване.

Социалният живот се ограничава основно до множеството заведения. Освен тях в свободното си време хората могат да гледат постановка в местния театър, който за щастие продължава да работи. Друг свеж полъх е частното кино "Космос", което беше създадено през 2016 г. по инициатива на трима младежи (единият от Ловеч), завършили кинорежисура в Благоевград. В продължение на повече от 15 години преди това градът на практика нямаше кино, след като старите две бяха затворени. Новата зала се намира в дом "Преслав" (бившия Партиен дом) и разполага с 280 места. А интерес явно има, като компанията "Кино Космос" отчита обороти по 100-200 хил. лв. годишно и дори малка печалба.

Слабо предлагане

Основният проблем обаче е, че Ловеч е попаднал в омагьосания кръг на свиващо се население и съответно работна ръка и недостатъчно предлагане на работа. Данни от КАПИ сочат, че в общината има едва 11 компании с трицифрен брой персонал, включително общинското ВиК и държавната болница. Най-големите работодатели са "Месокомбинат - Ловеч" и германската "ВОСС аутомотив България" - една от малкото чуждестранни инвестиции в града.

Най-много хора на практика работят в друг град в областта - Троян. Със своите над 1400 души персонал само "Калинел" има повече заети от сумарния резултат на двата лидера в Ловеч. Като цяло от 10-те най-големи частни работодатели в областта едва 3 са в Ловеч, а най-много има община Троян - 5 компании (виж таблиците). Средната брутна месечна заплата в областта по данни на НСИ към края на миналата година е 1456 лв.

Мафиотският период

Мутренските години оставят много силен отпечатък върху Ловеч, най-вече заради прословутото спортно училище (което вече не съществува). Освен на спорта то дава ключови кадри на борческата мафия, сред които застреляният през 1993 г. Стефан Мирославов-Крушата, останал известен като първия убит борчески бос в новата история на България. След смъртта му бизнесът бързо се поема от неговите приятели начело с Алейдин Асанов Алиев-Алчо, а следващите години продължават да са белязани от кражби, побои, рекет и престрелки с другите силни в града - каратистите.

Макар че радикалните методи на 90-те впоследствие са заменени с много по-елегантни версии, а от сивия период излизат и фирми като "Литекс" на Гриша Ганчев, силови структури продължават дълги години да контролират определени сфери на бизнеса. А това със сигурност не създава условия за предприемаческа инициатива.

Неуспешна приватизация

Като повечето градове, разраснали се по време на соца благодарение на построените предприятия, Ловеч също в онези години залага на големите заводи с много работници. Оказали се в истинска пазарна среда сред промените, част от тези производства затварят, други са приватизирани, но дори и като частна собственост единици са тези, които оцеляват до днес.

Вероятно най-емблематичният пример за неуспешна приватизация е тази на бившия "Елпром", впоследствие "Спарки Елтос". Компанията стана собственост на български бизнесмени - Станислав Петков и Петър Барбуков, а по-късно акциите й дори бяха качени за търговия на Българска фондова борса. В продължение на дълги години производителят на електроинструменти се радваше на политическа подкрепа и се финансираше безрезервно от държавната Българска банка за развитие, която по последни данни има около 90 млн. лв. вземания. Заради лошо управление и растящи дългове преди няколко години заводът спря работа, а скоро след това беше обявен във фалит. Без работа останаха повече от 600 души.

600

души останаха без работа след фалита на "Спарки Елтос".

Коли, но друг път

Създаденият още по царско време като самолетен завод "Балкан", който след това сглобяваше москвичи, но беше най-известен със сгъваемите си колелета, днес е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви и практически не работи. Компанията има дъщерно дружество за велосипеди - "Балканвело", което през 2021 г. има 6.8 млн. лв. оборот и около 80 работници.

Амбициите за площадката обаче са големи. Преди две години правителството на Кирил Петков подписа меморандум с германската Next.e.Go за изграждане на завод за електромобили в Ловеч. Обещанията бяха за 140 млн. евро инвестиция и 1000 работни места. Партньор на германците с апорт на терен стана "Адванс пропъртис" на Кирил и Георги Домусчиеви. Впоследствие започна разчистване на площадката, но, както се оказа, за строителството на соларен парк, който да захранва бъдеща индустриална зона. Евентуално в нея ще бъде разположен заводът за електромобили. Междувременно обаче през миналата година Next.e.Go започна да строи фабрика в Северна Македония (близо до Тетово). Което прави ловешките й планове в най-добрия случай далечни.

Кратко просъществува и друг опит за производство на автомобили - този на "Литекс моторс" на Гриша Ганчев да асемблира китайски коли Great Wall. За целта през 2012 г. беше изградено ново предприятие в близкото село Баховица, което в най-добрите си години даваше работа на повече от 200 души. Още в края на 2015 г. обаче броят им започна да намалява, дружеството задлъжня и през 2018 г. беше обявено във фалит.

Добрите изключения

Сред добрите изключения е старото месопреработвателно предприятие, което оцеля и сега е собственост на най-големия работодател в града - "Месокомбинат Ловеч", където работят 720 души. Компанията е част от "Бони холдинг", създаден в началото на 90-те години от Борислав Николов като ЕТ "Бони оборот", който впоследствие купува няколко държавни месокомбината, включително ловешкия, а групата се разширява, като включва свинеферми и заводи за фураж. "Месокомбинат Ловеч" на практика е вторият най-голям производител на месо в страната след "Пилко" с оборот 178.5 млн. лв. за 2021 г.

Успешно беше приватизирано и друго голямо соцпредпритятие - някогашният чугунолеярен завод. Днес той работи под името "Осъм" и е част от "Група Технология на металите - Ангел Балевски холдинг" (MTG), която включва също заводите "Алуком" в Плевен и "Центромет" във Враца. Собственик е Красимир Дачев, който притежава и "Свилоза" в Свищов. В "Осъм" работят 250 души, а оборотът за 2021 г. е 16.4 млн. лв.

Успешно бяха приватизирани месокомбинатът и чугунолеярният завод в града.

Новите бизнеси

Макар че някогашното мебелно производство също катастрофира, кадър на бившия държавен завод "Тодор Кацаров" заедно с братята си създава още в края на 1989 г. предприятие за тапицирани мебели - "Велга". През годините то расте и се разширява, като за 2021 г. продажбите достигат 5.3 млн. лв., а над 95% от продукцията се изнася - основно в ЕС, но също в Израел и Австралия. Заетите са близо 80 души.

Новосъздадени предприятия има в шивашката индустрия, където е и един от най-големите работодатели - "Крис фешън индъстрийс". Компанията произвежда дамски и мъжки трикотаж и има 130 работници. За 2021 г. оборотът й е 5 млн. лв.

Чуждият инвеститор

Реално единственият значим чуждестранен инвеститор в Ловеч е германската VOSS Automotive, която влезе през 2019 г. чрез местното си дружество "ВОСС аутомотив България" и вече има 550 работници. Заводът произвежда компоненти за дизелови и електрически автомобили и работи като доставчик първо ниво, а сред клиентите на групата са гиганти като VW, Audi, BMW, Ford и др. Първоначалната инвестиция от 15 млн. евро беше направена само в оборудване, тъй като компанията нае освободената сграда на "Литекс моторс" в Баховица. Само две години след като започва производството, предприятието успява да излезе на печалба 3.5 млн. лв., а оборотът за 2021 г. достига 51.5 млн. лв. (ръст 74%).

За да оцелее Ловеч обаче, ще е нужна повече от една инвестиция. А за да стане това, е нужно управление с ясна визия. И може би друг манталитет.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 3

    Как липса бе, нали Кире и Кокоро им докараха инвеститор, @КОЙто електрички безброй щеше да прави там?
    Отделно и батерии(акумулатори) щяха да се произвеждат?..

    Нередност?
  • 2
    qpc311169113 avatar :-|
    qpc311169113
    • - 1
    • + 1

    В този,град ще останат само такива като Гриша Ганчев,мафиоти и гладно лапащи и смучещи хората до последна капка кръв. Там няма повече от 10,000 хиляди жители вие говорите за 30,000 хиляди направете вие лично преброяването и ще се обедите сами. Гришата,е заградил и присвоил земите,и горите на хората по селата и недаи боже да минеш покрай загражденията стреля по хората и не му пука. Кметицата, пък си прави най спокойно сарайте в ловеч, и не приема никой от хората който искат да я питат каквото и да било. За какво да говорим Ловеч умря повече от 30 години, Ловеч е най пропадналият град в цяла България .Директорът на ловешката болница бандит мафиот, брутален, нахален отвратителен, незнам кой го сложи там,буквално убийци който влезе недай боже в тази болница излиза мъртъв направете преброяване,на мъртвите излезли от там. Работа няма, ако идеш да питаш в бони оборот, ще трябва да имаш връзки на кой си на кого си, не взимат,в болницата да не попадаш доктори гладни като вълци ще те изядат за пари,този VOSS дето го пишете тука не взимат работници, като идеш да питаш и охраната, неще устата да си отвори, мята с ръце да се махаш. Тук описвате странни бройки който не са верни анса борима, ловеч няма повече от 20,30 човека. Преди две години едвам ми дадоха 500 лв заплата с толкова пари немога да изхранвам и пращам дете на училище. Какво още,недай боже да питаш за социални помощи ще те пребият и изхвърлят с крясъци навън няма пари няма,там нямаш право на нищо. Полицията спира съпругът ми в седмицата по два пъти защото, в аптечката нямал точно два метра и половина превързочна лента, можете ли да си представите докъде сме я докарали,детето ми няма със какво да го изпратя на училище а полицията два пъти седмично ни спираше за проверка, и ни глобяваше за глупости по 30лв по 50лв мафия ловешка това град ли е? Дори децките сме спряли да взимаме повече от 5 години защото като отида да попитам как да си попълня листите за децки госпожите, на първият етаж викат,крещят, пуфкат, колкото им глас държи,че не могат вечно да си испушат цигарите навън пред вратите на дом преслав. Толкова са долни, и отвратително държание, все едно парите ги дават от джобовете си, да може да има за тях. Аз,повече не ходя и не питам за децки за да не ме набият. Нека има да лапат крадците и гладните Българи това е.? Сега бихте казали тази е неграмотна да си попълни документите, не несъм неграмотна просто всеки човек има нужда да пита, каде и какво трябва да пише вътре. Ако остане човек там ще умре, и унищожи семейството си от глад и мизерия. Няма работа,няма социални помощи,няма децки, какво правиш,ако се разболееш без,осигуровки не те приемат дори да имаш ти искат пари и лъжат. 2020 се еазболяхме от ковид трябваше да си продадем къщата за да ни излекуват защото без осигуровки нещяха да ни приемат в болницата. Съпругът ми лежа на 6ят етаж и доктор Киров му каза че ако не си плати осигуровките ще го изхвърлят като мръсно куче. Ако искате вярвайте ако не недеите.! Само ако сте жители, на ловеч ще повярвате ако не сте няма. Та това е гр. Ловеч няма да казвам сега каде се намираме от съображение за сигурност. Лошото е че сме от там, и сме много отдавнашни кореняци, но нищо неможе да се направи. Та затова ловчалии отдавна отдавна,са намерили своя път извън държавата за да не умрат. Хиляди семейства преди много години са се изнесли от там. Там са останали група престъпници и убиици, мафиоти, и много крайно беднички,хора на доизживяване на който им дават, част от трохите си за да могат да им робуват.

    Нередност?
Нов коментар