"Капитал 100": Добър растеж с умерени печалби

Приходите на стоте най-големи компании се увеличават с 9% през 2018 г. и докосват 70 млрд. лв. Най-силно скача оборотът в софтуерния сектор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Приходите на стоте най-големи компании се увеличават за година с 9% и докосват 70 млрд. лв.
  • За повече от половината от дружествата в "Капитал 100" 2018 г. е по-слаба като печалба. Забавя се и ръстът на служителите
  • Най-силно скача оборотът на компаниите, разработващи софтуер.

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.

Поредна силна година за големите компании в България, в която приходите на стоте местни гиганта растат почти двуцифрено - с 9%, и остават на крачка от рекордния праг 70 млрд. лв. (вижте таблицата тук). Това е малко по-слабо постижение от предходната 2017 г., когато оборотите скочиха с 14%. За по-бавния темп през миналата година има обяснение - лекото забавяне в европейската икономиката, за която основно изнасят българските предприятия.

При печалбите дори има спад, но той е движен по-скоро от две други специфични причини - растящите разходи за заплати и рекордно негативния резултат на няколко дружества като държавната централа "Марица-изток 2" и на лидера - частната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас".

Обороти горе

Справка в данъчните декларации на работещите почти 350 хил. фирми показва, че през миналата година те са имали приходи 360 млрд. лв., или ръст 7%. Данните на НАП показват, че топ 100 компаниите правят 19% от оборотите в страната, а групата от 300 най-големи дружества формират малко над 27% от бизнеса на всички фирми. Техните общи приходи почти докосват психологическата граница 100 млрд. лв. - за 2018 топ 300 дружествата имат оборот 98.7, почти 8 млрд. лв. над сбора година по-рано.

В лидерската стотица 20 компании имат по-ниски приходи от предходната година, но спадовете са малки, най-често едноцифрени, а често са и по счетоводни причини.

По-бавно растат приходите на 200-те компании, следващи стоте гиганта - при тях увеличението е малко под 7% (вижте класирането от 101 до 300 тук). Числото в тази група е много близо до номиналния растеж на българската икономика за миналата година, който е 6.8% и като сума БВП достига 108 млрд. лв. Тъй като инфлацията се завърна (средногодишната за 2018 г. е 2.8%), реалният растеж е 3.1%.

Печалби долу

Цели 16 от стоте компании са на загуба при едва 10 в предходната класация, като общият минус на губещите е над 1 млрд. лв. По традиция най-многобройни в групата са държавните енергийни и жп компании. От тези редици е и рекордьорът - топлоцентралата "Марица-изток 2", при която разходите са с 332 млн. лв. над приходите. След две години на плюс отново с огромен отрицателен финансов резултат е руската рафинерия в Бургас, която обяснява минуса с ремонт и престой през първото полугодие. Заради счетоводни операции от стари сделки на загуба за втора година е телекомът А1.

Извън 16-те на минус други 39 компании от стотицата имат по-слаб резултат от предходната година. Така за по-голям процент от дружествата в "Капитал 100" 2018 г. е по-слаба като печалба.

Нататък в подреждането от 101 до 300 загубите стават по-редки и по-малки: 33 дружества са на минус. Най-големият негативен резултат в групата е едва 27 млн. лв. и е на наскоро открит завод ("Костал аутомотив" в Пазарджик), т.е. инвестицията тепърва ще се възвръща, а и миналата година бе завършен втори цех. Средно големите дружества обаче не поставят рекорди - общо натрупаният минус е само 188 млн. лв.

През разреза финансови резултати 2018 г. е по-неуспешна: по-миналата година печалбата в топ 100 достигна рекордните 3.4 млрд. лв., докато в класацията сега плюсът е едва 2.1 млрд. лв. Сегашните членове на стотицата преди година са постигнали общ положителен финансов резултат 2.8 млрд. лв., или 25% по-слаб резултат от 2018 г. Все пак това е далеч от най-черните години при старта на кризата 2008 и 2009 г., когато съответно 22 и 20 компании отчитаха загуби, а сумарният резултат на стотицата беше със знак минус.

Като стойност на нетната печалба тази година има нов неочакван лидер - това е държавният Български енергиен холдинг. Резултатът от 364 млн. лв. идва през изтеглен дивидент от стари печалби от АЕЦ "Козлодуй" и ЕСО, така че не показва цялостното състояние на фирмите от групата. В холдинга влиза негативният рекордьор на 2018 г. - топлоцентралата "Марица-изток 2", която отчита минус 332 млн. лв., като загуби имат и НЕК, и "Булгаргаз".

Миналогодишният шампион при печалбите - германският завод "Аурубис", тази година е на втора позиция с 202 млн. лв. Или почти наполовина на финансовия си резултат от предходната година.

Не всички разрези са песимистични - например подреждането на топ 50-те дружества по рентабилност на приходите в извадката на 500-те най-големи компании показва рекордно висок марж - средната печалба е 25 стотинки на всеки лев продажби. Тоест има група фирми, за която годината е рекордно силна. Основна част от постигнатото през 2018 г. отново е за представителите на хазартния и оръжейния бизнес, но значителни подобрения има още в сферата на транспорта, логистиката, добивната промишленост, машиностроенето и енергетиката.

10% от общо наетите хора в страната през миналата година, или общо 280 хиляди души, са работили в 300-те компании с най-големи приходи през 2018 г.

Човешкият дефицит

Освен при печалбите охлаждане има и при наемането на нови хора. Класацията на топ 100 работодатели сред най-големите 500 компании показва, че ръстът на служителите е едва 0.44%. Видимо увеличение има само при производствените предприятия, информационните технологии и веригите с нови обекти. Причината за слабия ръст е не само в липсата на желание за нови служители, но и в невъзможността да се наемат - заетостта е на най-високото си ниво и надскача дори бума преди кризата.

Групата на големите 300 компании дава заетост на 280 хиляди души. Това е точно 10% от общо наетите хора в страната през миналата година. В първата стотица служителите са близо 148 хил. и броят расте с едва 1% за година.

Първите 10

Всички компании в групата на лидерската десетка имат приходи над 1 млрд. лв., като общият оборот е 24.5 млрд. лв., или почти 7% от отчетените пред НАП приходи от всички фирми през миналата година.

Лидер неизменно е "Лукойл Нефтохим Бургас", вицешампион е "Аурубис", като ножицата между двете леко се отваря заради спиране на работа в пирдопския завод. Пауза заради ремонт е имало и в рафинерията, но средно горивата са поскъпнали с 10%.

Компаниите на 3-о и 4-о място разменят позициите си, като търговецът "Лукойл България" расте и заради поскъпналите горива, а при НЕК приходите растат заради повече сделки на борсата на по-високи цени.

Скок с три позиции нагоре прави дистрибуторът на горива "Сакса". Приходите й растат с над 600 млн. лв., основно заради договор с бургаската рафинерия, която сви броя на търговците на едро, с които работи.

По счетоводни причини (заради промяна в отчитането на приходите) от десетката изчезва "ЧЕЗ електро". Международен счетоводен стандарт свива леко и оборота и на другите ЕРП-та, а и на "Кауфланд", като в таблицата новият начин на отчитане е приложен и за предходната година.

Новият член на десетката е атомната централа в Козлодуй. АЕЦ-ът е в серия от силни години, в които освен приходите растат и печалбите, защото част от тока вече се продава на борсата, а не в тъмни сделки.

В групата на милиардерите вече има и единадесета компания. Това е "София мед", част от гръцката група Viohalco, която притежава и следващото дружество в класацията топ 100 - "Стомана", Перник, и №124 в подреждането - "Етем България". Трите дружества имат общ оборот 2.1 млрд. лв., което формира една от най-големите индустриални групи в страната. "София мед" през последните години се развива най-бурно, но от тази и алуминиевият производител "Етем" заедно с испански партньор се насочва към сектора на авточастите, така че групата вероятно ще расте още.

С умерен ръст при възходящо потребление се развиват компаниите за търговия, транспорт, фармация, храни. Ценови фактор стои зад увеличените приходи в сектор горива и енергетика.

Секторите шампиони

Най-младият сектор в икономиката и в класацията "Капитал 100" - софтуерният, е шампионът на годината. Средният ръст на приходите сред 20-те дружества в подреждането е 32%. Феноменът тази година е засилен от финансова операция при лидера - "Прогрес" (доскоро познат като "Телерик"). Но и без него секторът е най-растящ и със силен потенциал за развитие. Добри и са и печалбите - средно по 15 ст. на всеки получен лев приходи.

Малко по-различна е ситуацията във втория сектор с най-растящи фирми - това е строителството със среден показател 28%. Тук събитията винаги са циклични, а амплитудите - дълбоки: големи скокове в края на периодите с инфраструктурни поръчки по европроекти и при бум на имотите и силни спадове при липса на държавни търгове и спад в търсенето на имоти.

С умерен ръст при добра икономика и възходящо потребление се развиват сектори като търговия, транспорт, фармация, храни. Ценови фактор стои зад увеличените приходи в сектор горива и енергетика, къде суровият петрол и борсово предлаганото електричество поскъпнаха. При металите миналата година конюнктурата беше добра, но във втората й половина цените падаха, а ефектът от американските търговски мерки и пренасочване на повече производители към европейските пазари може да влоши здравето на българските заводи.

Разрез по вид и адрес

По стара традиция половината (51) от компаниите в "Капитал 100" са базирани в столицата - като това са централи на вериги за храни, горива, техника и т.н., държавни енергийни и транспортни фирми. Осем са от Пловдив - основно заводи като КЦМ, "Либхер", "Ханон системс" (бивша "Магна"). Осем са и варненските представители, като в основата е индустриалната зона в Девня и трите дружества на "Енерго про". Има области, от които няма нито един представител в топ 100 - като Ловеч, Силистра, Видин. Все пак има и добра новина: концентрацията в столицата леко се свива, тъй като преди десет години 58 от дружествата са били базирани в София.

В новата класация "Капитал 100" цели 40 са производствени предприятия, от които най-многобройни са фабриките за машини и части. По традиция следват енергийните компании - 19 от компаниите са за ток и газ и 11 за горива. Следващите в редиците на гигантите са металургичните заводи, веригите и фармацията.

Новите собственици

Най-голямото дружество с нов собственик в стотицата е "Теленор". Телекомът бе продаден от скандинавският си собственик, а за купувач бе избран най-богатият източноевропеец - Петр Келнер. Той бе предпочетен и за бъдещ собственик на "Нова тв", но управляващите не харесаха сделката и тази година с тяхна благословия медиата беше придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Все така под въпрос стои промяната в бизнеса на CEZ в България. Чешкият собственик дотук не успя със сделката с Гинка Върбакова и сега опитва да продаде на "Еврохолд".

В индустрията сделки почти липсваха. През глобална транзакция акционера си смени заводът в Раковски "Магна пауър" и от този април канадското предприятие вече е част от южнокорейската Hanon Systems.

През тази година с нов български собственик може да се окаже "Петрол", продажба започна и при БТК, а преструктуриране тече и в "Булсатком".

След по-малките сделки с IT компании през миналата година като "ММ солюшънс" и "Империя онлайн" през тази с нови акционери могат да се сдобият "Булпрос" и "Скейл фокус", за които има наети консултанти, тестващи интереса.

В бъдеще: Още от същото

Тази година над 40 дружества дадоха прогнози как ще завършат 2019 г. Традиционно огромната група имат план да растат. Средното очаквано увеличение на приходите е 9%, т.е. колкото е растежът и тази година в стотицата. Оптимизъм има и по линия на финансовия резултат - среден ръст 10% сред 33 дружества, дали прогнози. По-консервативен е планът за промяна на служителите - увеличение от малко над 4%.

Очакванията за икономиката като цяло през тази година също са за подобен на миналогодишния ръст, дори е възможно леко ускоряване. До средата на годината числата са добри - ръст в износ, наети, кредити, но все пак много анализатори са консервативни в прогнозите си. Причините - годината е изборна, има и стрес тестове на банки. А добрите новини могат да дойдат по няколко линии - например България да влезе в чакалнята на еврозоната. Най-едрото корпоративно събитие с потенциал да даде сериозен тласък би бил евентуален избор на България като дестинация за следващия мегазавод на Volkswagen.

Методология и критерии

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не включва и учебни заведения и болници.

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите за 2018 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради по-късния законов срок за заверка. По същата причина основните класации на "Капитал 100" са по неконсолидирани данни. Тази година за пръв път във водещата класация са включени и няколко групи с консолидирани данни. Това са холдингите с еднакъв предмет на дейност. В отделна класация са холдинги с разнородна дейност с консолидирани данни.

Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 80 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 300 компании по общо приходи от продажби за 2017 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 3

    Капитал начина по който третирате читателите си е гаден. Аз съм ваш читател от 12 години и не съм пропускал брой абсолютно
    винаги си го купувам, но по обективни причини не мога да ви стана абонат (дори и да искам). Сега аз за да прочета Капитал100 трябва да платя 50 лева но който се е абонирал го получава безплатно , нищо че аз като ваш читател чинно си плащам (по моя воля разбира се) всеки петък 5 лв . А цента за самото издание от 50 лв ... няма да я коментирам, да съгласен съм че за качествената журналистика трябва да се плаща и поради това вие сте единственото издание което си купувам (т.е. плащам), моля не третирайте редовните ви читатели които си плащат като ненужен отпадък......

    Нередност?
Нов коментар