Бизнесът на всички компании в България в числа

Как изглеждаше изминалата корпоративна година в страната през данните за дружествата по сектори и региони

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.

Приходите на фирмите в България продължават да нарастват и през 2018 г., макар и с по-умерен темп. Оборотът на над 400 хил. фирми превишава 319 млрд. лв., като повече от една трета от приходите идват от големите компании в българската икономика. Неоспорим лидер продължава да е търговията с над 117 млрд. лв. оборот през 2018 г., следвана от промишлеността с 61.7 млрд. лв.

В търговията големите приходи са при горива и метали, където оборотът достига 26 млрд. лв. Печалбите обаче са при продажбите на едро на потребителски стоки, докато търговците на дребно създават работни места за 60% от заетите в сектора. Металургията е лидер и в промишлеността, заедно с хранително-вкусовата индустрия, а производството на стоки от метали води по размер на печалбата с 447 млн. лв.

Все по-отчетливо оборотите на компаниите в индустрията и технологиите растат, за сметка на търговията, строителството и енергетиката. Това показва сравнението между приходите на компаниите сега и преди десет години. В двата засилващи се сектора и рентабилността е много по-висока.

Търговията и промишлеността са най-големите сектори в българската икономика от години. През последното десетилетие обаче някои други браншове растат бързо. Очаквано, сред тях е IT секторът (в който влизат и медии), където фирмите отчитат приходи от близо 20 млрд. лв., а преди десет години те бяха едва 7.4 млрд. Секторът може да се похвали и с най-привлекателните маржове сред големите – 20% през 2018 г. Земеделието и здравеопазването също растат и удвояват дела си в българската икономика спрямо 2008 г. – до съответно 3.9% и 1.4%.

Ето и детайлната информация в графики (натиснете на снимките, за да ги видите в пълен размер):

Все още няма коментари
Нов коментар