Какво се вижда в огледалото

Най-големите компании в България през 2018 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.

Зад гигантските общи числа за икономика, безработица, износ всъщност стоят конкретни компании. В "Капитал 100" следва списък на техните имена (вижте тук), ключовите за тях събития и новите тенденции. Стотицата на най-големите компании прави почти 1/5 от всички обороти в българския корпоративен свят, затова спокойно може да я наречем огледало на бизнеса.

Големите винаги са значими - те диктуват пазара и задават тона в сектора си и неслучайно е валидна фразата "твърде голям, за да фалира". Влизането в клуба на големите отнема години и усилия. В българската реалност преобладават наследените от социализма гиганти, особено в енергетиката. Но новите гиганти са различни - имената в търговията, земеделието и най-вече производството и технологиите са на напълно развити от нулата компании.

Огледалото рядко лъже. През последните години образът в него е розов - почти всички са здрави и растат. Особеното в последното отражение е, че съставът е малко по-слаб откъм печалби. А новите звезди са по-млади и дигитални.

В далечината все пак надвисва облакът на глобалната търговска война и усещането за нова криза. И докато за международното положение няма какво да се направи, образът в огледалото трябва да започне да се чисти на ниво корумпирана обвързаност на политици и местен бизнес. За да не остане само чудовището в огледалото.

Все още няма коментари
Нов коментар