🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании преди 10 години: Днес производствата изместват търговците

От 2008 г. насам само 10% от топ 100 дружествата са изчезнали, от оцелелите половината са по-големи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Темата накратко
  • За десетилетие само 10% от топ 100 дружествата са изчезнали, от оцелелите половината са по-големи.
  • Видим е спадът в приходите на дистрибуторите на горива, но основната причина е ценова.
  • Днес заводите сред стоте гиганта са много повече от преди пет и десет години, има и едри земеделци.

2008 година беше особена. В нея бумът достигна апогея си, но през есента компаниите започнаха да усещат световната криза. Въпреки обръщането на тренда стоте големи компании отчетоха внушителен ръст - 17%, в приходите си.

2018 г. е леко по-различна - по-умерена, но по-позитивна, защото няма дълбока криза на хоризонта. След ръстове в поредица от години компаниите постигнаха невиждани досега обороти - сумарно приходите на топ 100 през тази година са почти 70 млрд. лв. За сравнение - преди десет години стотицата (естествено, съставена от други дружества) е имала общ оборот 60 млрд. лв.

Най-голямата разлика в приходите сега и преди десет години е при петролните и газовите компании. Абсолютният рекорд в цената на барел суров петрол беше точно през 2008 г., когато достигна 145 долара. През миналата година средните котировки са били 65 долара.

Десет фирми са изчезнали. Основно са търговци на горива, но и по един завод и една търговска верига - "Кремиковци" и "Пикадили". От останалите 90 оцелели компании почти половината (43) през миналата година имат повече приходи от 10 години по-рано (вижте таблицата тук).

Лидерското трио

Най-бурен ръст за десетилетието има търговецът на горива "Сакса". Бизнесът на компанията расте над 5 пъти, като в основата стои свиването на броя дистрибутори, които ползва "Лукойл България". В групата на "Литекс" скокът в оборота е четири пъти, като причината е, че холдингът на Гриша Ганчев в периода придоби наследството от "Петрол" и договор за дистрибуция с руската компания.

Третият в подреждането по ръст е преработвателят на царевица "Амилум", с увеличение в продажбите от почти три пъти. Разградският завод беше сред първите приватизирани дружества - още през 1993 г. Инвестициите през годините плавно вдигаха оборота, като в момента американският собственик ADM разширява производството с вложение 243 млн. лв.

Нагоре-надолу

Освен споменатите компании за горива, които падат заради цени и преразпределение и конкуренция, с по-слаби приходи са и дистрибуторите на ток. Циментовите производители също силно са свили бизнеса си, макар че строителството се повъзстанови, явно тогава бумът е бил грандиозен.

Има и единични случаи на падение. Например, след като Делян Пеевски придоби контрола над веригата "Техномаркет", бизнесът й се е свил почти четири пъти. Друга свързвана с депутата от ДПС компания - "Благоевград БТ", също топи приходи и през 2019 вероятно съвсем ще напусне класацията на големите, защото почти спря да произвежда цигари.

"Овергаз" пък вече не внася руски газ, а се концентрира само в доставката на газ за населението и бизнеса.

На другия полюс, с растящи приходи, са основно заводи и вериги за храни. Качва се бизнесът на предприятията за метали като "Аурубис", КЦМ, "Алкомет" и "София мед", които разшириха мощностите си. Фабриките за авточасти също порастват - например бившата ЕПИК е добавила почти 200 млн. лв. към бизнеса си. Сред растящите са и заводът на "Либхер" и фабриките за стъкло. Фарма дистрибуторите също днес са по-големи, вероятно защото продават нови по-скъпи лекарства.

Още разлики

Лидер и преди 10, и преди 5 години, и сега е все рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Разликата от последните години е вицешампионът - "Аурубис" в Пирдоп. Заводът скача от четвърто на второ място, при това близо до компания №1. Иначе само пет от дружествата в лидерската десетка са същите като преди десетилетие, т.е. клубът на милиардните гиганти е отворен за размествания.

При вглеждане в състава по сектори видима разлика е, че преди 10 години в стотицата не е имало нито една компания от сектор земеделие. Днес големите търговци на зърно имат обороти от по 300 - 400 млн. лв. и в топ 100 има пет представителя на бранша. Все още няма туристическа или софтуерна фирма в подреждането, но специално за IT сектора това вероятно скоро ще се промени, тъй като оборотите растат силно и вече има представители на сектора в топ 200.

Преди пет години

През 2013 г. възстановяването от кризата вече беше започнало, затова и разликите в оборотите сега и преди пет години не са толкова едри. Шест фирми са изчезнали, а на 54 компании приходите са по-високи през 2018 г. в сравнение с 2013 г. (вижте таблицата тук).

Отново спадовете са в горива и енергетика. А ръстовете са в заводите, телекомите, храните и фармацията.

Трите германски вериги за храни - "Кауфланд", "Лидл" и "Билла", сега вече доминират пазара и продължават да откриват нови обекти. Те заемат позиции от фалиралите "Пикадили" и франчайза на Carrefour.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fanfar avatar :-|
    fanfar

    А знаете ли , че ... Призводителите са Търговци ???

    ТЪРГОВСКИ ЗАКОН

    ТЪРГОВЕЦ
    Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки:

    1. покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид;

    2. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) продажба на стоки от собствено производство;

    https://lex.bg/laws/ldoc/-14917630

    Нередност?
  • 3
    krasnoselo avatar :-|
    krasnoselo

    Те и болниците са търговски дружества, но нито продават, нито произвеждат нещо.

    Нередност?
Нов коментар