🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите работодатели: Хората свършват, а заплатите растат

През миналата година 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 500 по приходи са създали нетно 1000 нови работни места.

Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални роботи
Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални роботи
Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални роботи    ©  Цветелина Белутова
Все повече компании заменят хората на поточните линии с индустриални роботи    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.
Темата накратко
  • Най-много хора отново са наемали компаниите, които работят за износ, и ритейлърите.
  • За пръв път от няколко години оръжейните заводи са съкращавали персонал.

10% от общо наетите хора в България работят в 300-те най-големи компании по приходи 2018 г.

Няма хора. Това изречение може да се чуе от устата на все повече мениджъри и предприемачи през последните няколко години. С ръста на икономиката нуждата от квалифицираната работна ръка се увеличава, а предвид влошаващата се демография решението на задачата се усложнява все повече.

Изминалата 2018 г. не прави изключение. Безработицата достигна исторически ниски нива (5.2%), броят на заетите расте (макар и доста по-слабо спрямо 2017 г.), а с тях и възнагражденията в почти всички сектори от икономиката (средно с 9.4% за 2018 г.). Ако се вземат предвид и данните на статистиката от първото тримесечие на 2019 г. - тази тенденция продължава, а темпът на нарастване на средната работна заплата и на заетите в икономиката дори се засилва. Допълнително масло в огъня налива и държавата, която продължава да вдига и възнагражденията в обществения сектор и минималната работна заплата.

За бизнеса това означава по-висока цена на труда, включително и на неквалифицираната, и преосмисляне на инвестиционни планове, основани на очакването за сравнително ниски заплати. Първата "жертва" на тази тенденция падна точно през миналата година – производителят на тапицерии за седалки за автоиндустрията "АЛС България" (собственост на канадската Exco Technologies) обяви, че затваря фабриките си в страната заради недостиг на работници, вдигнатите заплати и липса на договор с BMW.

Ако погледнем данните за 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 500 по приходи (т.е. сред компаниите с над 70 млн. лв. годишен оборот) – през миналата година те са създали нетно над 1000 работни места, което е доста по-ниско в сравнение с година по-рано (около 9 хил. през 2017 г.). Ако погледнем общата картина, според данните на НСИ наетите през 2018 г. са се увеличили с 10 хил. души на годишна база.

Персоналът в топ 100 достига общо над 228 хил., което е ръст от едва 0.44% на годишна база за тази група фирми. За сметка на това сред компаниите в първите 100 позиции вече влизат само такива с над 1000 души средногодишен брой на заетите. Тоест дружествата растат измерено не само през приходи, но и през числото на работещите за тях.

Ако се погледне общата класация на 300-те най-големи компании, техните служители са 280 хиляди. Това е точно 10% от общо наетите хора в страната през миналата година. Като бройката за работещите от 2.8 млн. включва и стотици хиляди, заети в публичния сектор.

Секторният разрез показва, че и през миналата година новите работни места продължават да са основно в индустрията, ритейл, аутсорсинг и IT. Водеща отново е ролята на експортно ориентираните дружества, независимо дали става въпрос за износ на стоки или на услуги. За пръв път от няколко години обаче оръжейните заводи са съкращавали персонал.

Романтиката е в машините, за износ

Износът на машини, части и компоненти за автоиндустрията отбелязва постоянен ръст през последните няколко години. А инвестициите в нови производствени мощности или разширяването на стари продължиха и през 2018 г. Логично – част от новите работни места в работодателския топ 100 през миналата година идват точно от такива дружества. Едно от тях е американският производител на сензори "Сенсата технолоджис", който има завод в Пловдив, звено за развойна дейност в София, а скоро обяви и нова инвестиция в завода си в Ботевград. През миналата година компанията е продължила да увеличава персонала си, а предвид заявката за още производствени мощности тази тенденция ще се пренесе и през 2019 г.

По подобен начин продължава да се разраства и групата Teklas, която произвежда изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на колите, а клиенти са й практически всички водещи автомобилни компании. Най-големите заводи на турското дружество са в България - четири в Кърджали и по един в Крумовград и Момчилград. Цялата продукция се изнася за Европа, Азия и Северна Америка. През 2019 г. компанията обяви, че започва изграждането на седмия си завод - във Враца. Внушителен ръст на персонала има и в едно от дружествата на турския производител на стъкло Sisecam - "Пашабахче", което е специализирано в производството на домакинско стъкло. Прави впечатление обаче и спадът в заетите с над 100 души в японския производител на автомобилни кабели "Язаки България", който има три завода в България - в Димитровград, Сливен и Ямбол. Компанията не е обявявала съкращения или пък че иска да прекрати дейността си в страната. "Капитал" научи, че спадът на заетите е временен, докато производството се пренастрои по нови договори, и за година ще бъде преодолян.

Hello, how can I help you

За поредна година числеността на персонала си продължават да увеличават и представителите на аутсорсинг индустрията. Почти всички компании от сектора, които са представени в топ 100 на работодателите, са наемали още хора. Така общият нетен ефект е 930 нови работни места спрямо 2017 г.

Търговските вериги също продължават да отварят нови обекти из страната, съответно и да създават вакантни работни позиции. Така общо заетите в петте най-големи ритейлъра в страната вече са надхвърлили 20 хиляди души през 2018 г.

Без оръжие

Не всички компании, които работят за външни пазари, са продължили да наемат хора през миналата година. Оръжейната промишленост например е съкращавала персонал. През миналата година петте големи производителя са освободили сумарно над 630 души. Това обаче е 3.3% от общо наетите в сектора почти 19 хиляди души. А зад съкращенията на работни позиции стои по-слабото представяне на оръжейните заводи и търговци в България за миналата година. Спадът на оборотите на годишна база е именно при най-големите производители на оръжие и боеприпаси (с близо 30%). Причините са комплексни – силна 2017 г., т.е. висока база за сравнение, по-малко поръчки от традиционните пазари, съмнения за доставки с лошо качество, което е довело до неустойки за милиони.

Освен доскоро бумтящия оръжеен сектор работни позиции са съкращавали държавните мастодонти и някои компании с по-неравномерни поръчки през годината. А гладът за квалифицирани кадри очевидно ще продължи поне до следващия икономически спад. В по-дългосрочен план обаче моделът на икономическо развитие, основан на ниските разходи за труд, ще се изчерпи. И някои бизнеси вече започнаха да осъзнават това, подменяйки хората на поточните линии с индустриални роботи. Въпросът е колко бързо може да се случи тази трансформация.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tqb49541797 avatar :-|
    scott
    • - 3
    • + 3

    ми така е.
    като ги изгаряте и убивате - ше свършват. кво друго?

    Нередност?
  • 2
    xfh59608894 avatar :-|
    xfh59608894
    • - 2
    • + 15

    Ами да се преориентират към производство и услуги с по-висока добавена стойност, които ще им позволят да плащат и по-високи заплати, съответно и да си намират по-лесно служители, включително българи от чужбина, а защо не и европейци от страни-членки с висока безработица или ниски заплати.

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 2
    • + 10

    Като цяло , добри новини. Особено в частта за съкращаване на персонал от държавните мастодонти. Ако погледнем топ 5 в класацията по персонал, всичките са държавни и май само една не е губеща.
    За икономика като нашата много по-важно е да се развиват малките и средни предприятия, специализирали в някоя ниша с висока добавена стойност.

    Нередност?
  • 4
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 5
    • + 3

    Предполагам работници ще се появят когато работодателите започнат да обявяват основното заплащане в обявата за работа.

    Нередност?
  • 5
    ___b avatar :-|
    ___b
    • - 4
    • + 5

    Фриленс, аутсорс, проектен принцип. Да се напасват и да не мрънкат че заплащането е високо, защото е ниско. На тея дето са ползвали външни услуги да ги питам дали оттам не им е дошла най-голямата добавена стойност в продукта. А за средното ниво пчелички реформата в образованието май малко се оплеска последните 20 години. Начин има, ама на никой не му стиска. На масата не е сложено и съотношението данъчното облагане към предоставени от държавата услуги... Концепцията ей там забравихме едни хора от няколко десетилетия, хайде да направим завод с външен инвеститор и наш строител :) трудно рабаоти.

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 5

    Пазарна икономика.
    Търсене/предлагане и някъде по средата става сделката...

    Нередност?
  • 7
    dilianav avatar :-|
    Diliana Vasileva
    • - 1
    • + 1

    Чудно защо ли?

    Нередност?
  • 8
    sylvester avatar :-|
    sylvester
    • + 2

    Българските работодатели продължават да вярват, че с трици могат да наловят маймуни. Искате работници? Дайте им нормални условия на труд, нормално заплащане и перспектива за развитие във вашата фирма. И хора ще има, и мотивация, и всичко. Българският работодател иска да вземе неопитен човек, да му дава 1000 (или по-налко) лева на месец, да не вложи нищо в квалификацията му, а когато човекът вече не е неопитен и след 2-3 години се е научил да работи съответното нещо и каже "дай 1500 лева, защото вече не съм чирак", работодателят ахва или кресва: 1) неблагодарник! 2) няма пари, голяма криза е! 3) ще увелича заплатата, ти само почакай... мога и 4, 5, 6 да предложа. Повечето от вас вероятно вече са ги чували. Така работникът има два варианта. Или да се премести в друга фирма (ако намери такава), което резултира в едни и същи хора, въртящи се на подобни позиции в различните фирми в дадена сфера, или да започне ново нещо от нулата, пак за 1000 (или по-малко) лева, недоволен и подозрителен какво ще стане след 2-3 години. И така си вървим към тъмното бъдеще.

    Нередност?
  • 9
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 6

    Има хора, просто им е тъпо.

    Дори да работят за космическата за родните стандарти заплата от 4 бона месечно - пак и ме горчиво в устата.
    Понеже за същата работа на запад бачкаш найн ту файф, което на български изглежда като 09:00 до 17:00
    В Родното БГ бачкането е от 09:00 до 18:00 - и това е в добрия случай, когато не трябва да имаш обаждане с щатите :)

    На обяд в западната фирмичка хапваш хубава храна в кантина за смешни пари. В БГ-то такова нещо като стол - не съществува, а ако го има - гнус.

    В БГ-то имаш 20 дни отпуска годишно. И те коментират как си си взел много дълга почивка - 2 седмици (10 работни дни - уоу).
    В западна държава дните са между 25 и 30. Без проблем вземаш 15 работни дни офф през лятото и си правиш 3 седмици + съботите и неделите почивка.

    В крайна сметка - ти си си същия работник, дали цъкаш в София или в Берлин - все толкова си си продуктивен. Премиума от малкото отпуска и 1 час екстра работа ВСЕКИ ден - го прибира кой, че съм тъп и не се сещам сам???
    Премиума от ниски наеми и данъци - пак той.
    И в резултат от всичко това - теб заплатата въпреки космическото 4 бона за БГ - пак не те устройва.

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "xfh59608894":

    Точно това се случва. По естествен път. Високата добавена стойност идва в големите градове и при университетите. Производствата с ниска добавена стойност остават или правят заводи само по места с висока безработица и ниски работни заплати.

    Като работят няколко години с машини на поточната линия, работниците са готови за по-сериозни длъжности в новонастанили се компании с висока добавена стойност. Области като Пловдив вече поставят условия какви инвеститори могат да получават съдействие от общината.

    Същата история се е повтаряла на времето в по-развитите славянски държави. Единственото, което пречи, е липсата на още работници, за да има за всички производства. Вече средната заплата е по-висока от тази в повечето балкански страни. Можем да се пробваме поне от тях да привличаме кадри.

    Нередност?
Нов коментар