🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да ти върви по масло

Или как семейната компания ROWE MINERALÖLWERK GMBH стана един от най-големите световни производители на моторни масла

ROWE MINERALÖLWERK
ROWE MINERALÖLWERK
ROWE MINERALÖLWERK    ©  ROWE MINERALÖLWERK
ROWE MINERALÖLWERK    ©  ROWE MINERALÖLWERK
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За нас е важно да гарантираме, че устойчивостта в ROWE не се отнася само до избягване на замърсяването на околната среда и опазването на ресурсите. Това включва всичко - от нашето ежедневно взаимодействие, през дългосрочни бизнес отношения и социална ангажираност до постоянната квалификация на нашите служители." - д-р Александра Колман

Производството на моторни масла и смазочни материали обикновено се възприема като силно замърсяващо и вредно за околната среда. Но дейността на ROWE MINERALÖLWERK опровергава това схващане. Историята на компанията води началото си от малка семейна фирма през 90-те, която се превръща в петия най-голям производител в Германия. От 2017-а дружеството работи с нулев въглероден отпечатък и е едно от първите частни предприятия, които доброволно прилагат изискванията на Протокола от Киото, като инвестира в редица екопроекти, за да компенсира влиянието на дейността си върху климата. Този подход дава резултат и в края на миналата година ROWE стига до финалите на конкурса на Ernst & Young - Entrepreneur Of The Year.

Бизнесът на коропорацията продължава да се разраства вече 24 години - продуктите ѝ се изнасят в над 90 държави, а дъщерните й дружества работят в САЩ, Русия, Китай, Полша, Румъния, както и в България.

Made in Germany

ROWE MINERALÖLWERK е основано през февруари 1995 г. във Фльорсхайм-Далсхайм в област Райнхесен от инж. Михаел Цее. То започва като изцяло семейна фирма, но бързо разширява дейността си и още през 2000 г. се мести в Бубенхайм, където изгражда свой завод. В края на 2013 г. централата на компанията се установява във Вормс, след като там е изграден нов, по-голям завод. А през 2016-а в ръководството на предприятието влиза и дъщерята на основателя - д-р Александра Колман.

Модерни производствени инсталации, оптимизирани складови наличности, собствена фирмена лаборатория и висока степен на свобода на решенията позволяват на дружеството да действа максимално гъвкаво и да осигури постоянно качество на гамата от продукти.

Днес продукцията на ROWE надхвърля 80 хил. тона на година при максимален капацитет на производство 200 хил. тона и включва минерални масла, редукторни и хидравлични масла, смазочни материали за индустрията и металообработването, био смазочни материали, добавки за горива, антифриз и средства против обледеняване на стъклата, както и различни продукти за поддръжка на автомобила. Фабриките на компанията в Бубенхайм и Вормс произвеждат също смазочни материали за превозни средства на две колела, товарни автомобили, лодки и блокови електроцентрали. А от 2015 г. в собствена инсталация на фирмата се правят и многофункционални и високоефективни греси.

Предприятието е сертифицираното по DIN EN ISO 9001:2015, IATF 16949:2016 и ISO 14001:2015, а от февруари 2018 г. притежава и сертификат за система за енергиен мениджмънт по ISO 50001:2011, който подчертава приноса към околната среда.

Без вредни емисии

Именно CO2 неутралното производство е това, което отличава ROWE от конкурентите ѝ.

За да бъде постигнато това, климатичният отпечатък на компанията е изчислен от независима компания и като компенсация за определените CO2 емисии се закупуват акредитирани от ООН сертификати (CER и VCS). Покупката на сертификати за климата служи за подпомагане на важни климатични проекти по света, които насърчават преди всичко развитието на възобновяеми енергии.

Освен това близо 70% от енергийните разходи на компания са осигурени чрез собствено производство от ВЕИ и когенерация. Това води до спестяването на 077 тона CO2 годишно.

За своите служители ROWE предлага отстъпки за използване на електрически велосипеди, които не само намаляват пътните разходи, но и въглеродните емисии от транспорт с автомобили.

"За нас е важно да гарантираме, че устойчивостта в ROWE не се отнася само до избягване на замърсяването на околната среда и опазването на ресурсите. Това включва всичко - от нашето ежедневно взаимодействие, през дългосрочни бизнес отношения и социална ангажираност до постоянната квалификация на нашите служители", подчертава д-р Александра Колман.

На висока скорост

ROWE има силно присъствие и в спорта, където подкрепя редица състезатели по триатлон (например Андреас Бьохерер и Михаел Гьонер), клуба по скуош на Бундеслигата Black & White RC Worms, различни състезателни лодки.

От много години ROWE насърчава насърчава местни и регионални футболни клубове и е партньор в шампионата на "Борусия" (Дортмунд). ROWE подпомага и различни културни и социални проекти, сред които Симфоничният акордеонен оркестър - Хесен (SakkOH).

Но може би най-разпознаваем е създаденият през 2008 г. от Михаел Цее състезателен отбор на компанията ROWE Racing, който участва в автомобилните състезания от сериите GT3 и доказва на практика качествата на основните ѝ продукти - моторните масла. ROWE Racing е мобилна лаборатория за тестване на високоскоростните моторни масла на компанията.

Този сезон ще бъде много специален за ROWE Racing, тъй като за пръв път в историята си тимът ще се състезава едновременно с коли на два различни производителя - "Порше 911" GT3 R и BMW GT3, в двете 24-часови класики - на "Нюрбургринг" и на "Спа". В квалификационната надпревара в "Нюрбургринг" на 20 май екипите на ROWE Racing записаха 2-ро и 3-то място.

ROWE в числа• 2 производствени предприятия в Германия• 110 000 м², съразмерими с 15 футболни стадиона• 56 резервоара с капацитет над 8 млн. литра• Повече от 65 км тръбопроводни системи• 250 помпи• 22 модерни производствени линии, от които 10 напълно автоматизирани• Възможност за бутилиране на обеми от 100 мл до 1000 л, от 1 до 150 хил. бр. според капацитета на поточната линия• 3000 бр. произведени разфасовки на час според капацитета на поточната линия• Над 400 различни продукта• Собствено производство на грес• Складове във Вормс, Бубенхайм, Антверпен, Хамбург, Манхайм• 220 квалифицирани служители• Партньори в над 92 държави• Най-модерният завод за производство на моторни масла и смазочни продукти в Европа• Социални придобивки за служителите на компанията – осигуряване на спортни занимания, собствен фитнес, фирмен психолог, физиотерапевт, масажист.