Шумен обновява културната инфраструктура в града

Две знакови сгради ще бъдат реновирани с европейски пари и със средства от общината за общо 5 млн. лева

Шумен обновява културната инфраструктура в града
Шумен обновява културната инфраструктура в града
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от три десетилетия емблематичният Летен театър в Шумен се руши зад телена ограда в самия център на града. Кметът Любомир Христов е убеден, че след ремонта духът на това място ще се възроди. "Смятаме да върнем старата слава на театъра и със своята атмосфера той отново да стане част от културния живот на Шумен", допълва кметът.

Ще бъде изградена нова трибуна, разположена амфитеатрално, с пет сектора за зрителите и с капацитет 900 места. Козирката ще се запази, но ще бъде основно санирана. Ще се възстановят осветителните кули, подходите към театъра, зелените площи и разрушената ограда. Помещенията под сцената, съблекалните, гримьорните, сервизните и касите ще бъдат основно ремонтирани. В северната част ще бъдат изградени книжарница и кафе-сладкарница с отделен вход.

През тази година ще започне обновяване и на Общинския младежки дом с ремонт на покрива, фасадата, фоайетата, санитарните помещения и концертната зала. "Такъв не е правен, откакто е построена сградата преди 50 години", припомня кметът.

Любомир Христов отбеляза, че двете сгради се намират в началото на подхода към паметника "Създатели на българската държава" - един от символите на града. Общината има намерение да реновира и парковото пространство наоколо. "Надяваме се, че след реконструкцията Летният театър ще се превърне в предпочитана сцена за различни културни събития през лятото, а Младежкият дом ще стане още по-привлекателно място за младите хора на Шумен."