Варна: повече от същото

Сигналите за нужда от промяна в икономиката бяха налице още преди пандемията, но областта не оставя впечатление да търси такава

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономиката на Варна е колкото силна, толкова и крехка. В нея личат множество контрасти, които коронавирус пандемията засили още повече. Така например, погледната на национално ниво, през 2019 г. областта се нарежда втора след София по БВП на глава от населението. Тези резултати обаче се дължат в най-голяма степен на индустриалната община Девня, в която са концентрирани и най-големите предприятия в региона.

Без Девня икономиката на Варна изглежда силно доминирана от търговията, услугите и транспорта, или все сектори, които не носят висока добавена стойност. Областта разчита силно и на черноморския туризъм, в чиято орбита летят хиляди микро- и малки свързани бизнеси. От настъпването на COVID пандемията насам и загубата на туристическите потоци всички те продължават да бъдат в риск от фалити.

Дори при това обаче Варна не оставя впечатление за област, която търси промяна. А сигналите за нуждата от такава бяха налице още в годините преди пандемията. През 2019 г. тя беше четвърта (след София, Бургас и Пловдив) в националната класация по привличане на преки чуждестранни инвестиции, при все че абсолютният шампион сред общините - Девня, се намира на нейна територия.

Липсата на адекватна стратегия за бъдещото развитие се дължи до голяма степен на отказа на местните власти да припознаят преструктурирането на икономиката като своя основна задача, влагайки усилия в по-добро позициониране като дестинация за технологични и аутсорсинг бизнеси или компании от сектора на мехатроника и ауомотив, който е в подем на национално ниво.

Това важи и за областния център - град Варна. За последните 20 години морската столица е имала само двама кметове, чието управление доведе до пълна абдикация от отговорност за стратегическите активи на града. Най-яркият пример за това е печалната история на Морската градина, части от която започнаха вече да изчезват.

За щастие отсъствието на активна и подкрепяща местна власт акумулира и насочва добре гражданската енергия. Така например в града скорост набират два проекта за опазване на неговата архитектура като неразделна част от градската среда. А в провалящия се летен туристически сезон на 2021 г. Варна отново ще е домакин на множество алтернативни културни събития. Всичко това само потвърждава факта, че най-ценното, което има Варна, остават нейните мислещи и дейни хора.

На развитието на областта е посветено новото издание от поредицата "Капитал Градове: Варна, Шумен".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wpo34378687 avatar :-(
    Тони Димитров

    Автора споменава ,че туризма във Варна вижда лъч надежда в провежданите в града културни мероприятия.Но да припомня ,че с решение на Общинския съвет там,всички настанявания и услуги за събитията минават през само една единствена фирма!? Абсолютно незаконно и в дълбоко корупционна среда се изсмукват дори и тези финансови "надежди".

    Нередност?
Нов коментар