Ново място: The Bookstore

Пространството във Варна предлага бар, библиотека и изложбено пространство в едно

The Bookstore е важно ново попълнение в дневния и вечерния живот на Варна. Мястото на два етажа е в Гръцката махала и попада в очертанията на т.нар. "Таляна", който през последните години се наложи като ориентир за актуалните градски точки и артистични инициативи. Ако знаем къде да гледаме, районът придобива лице на артистичен квартал: The Bookstore едновременно се вписва с близкото кафене Samba и ресторанта 43.12, на същата улица е и Социалната чайна. Мястото също така компенсира затварянето на крафт бара Diagonal и приютява изложби със съвременно изкуство, докато галерията Contemporary Space все още е под ключ.

Мария и Коста взимат пространството в окаяно състояние - изоставено от близо осем години, с червени стени и многобройни течове. След интензивен ремонт в средата на април The Bookstore започва да работи пълноценно. Първоначалната идея е била за кафе-книжарница, но впоследствие баровият елемент надделява, без да губи от литературния - на втория етаж спокойно може да се усамотите с книга от библиотеката на мястото. За селекцията се грижи Мария.

"Концепцията не беше много изчистена, но докато отлагахме отварянето покрай ограниченията на пандемията, като че ли намерихме баланса, ориентирахме се и по отзивите на приятели, които идваха", казва Коста, за когото последната година дава възможност и да се зарови в по-специални рецепти и да се подготви максимално за новата си роля на барман и мениджър. Доскоро той живее в САЩ и работи в компания за ремонти и редизайн, опит, който се оказва полезен в реновирането на пространството. Пътуванията му помагат и да конкретизира визията за The Bookstore - пример са му кафе-книжарниците, които е виждал из Дания.

В менюто попадат различни видове specialty кафе, българско вино от по-малки изби и крафт бира, има и нарастващи коктейли опции.

The Bookstore вече представи две изложби - "Погледни отвъд очите ми" на Вероника Николаева и "Милиони хора желаят безсмъртието, но не знаят какво да правят в дъждовен летен ден" на Кокимото. В момента може да се види "Плажна гледна точка" на Гергана Табакова. В пространството могат да бъдат намерени още визуални книги, тефтери, дизайнерски аксесоари на местни автори.

The Bookstore се намира на ул. "Преслав" 12 и работи от понеделник до неделя между 09:00 и 22:00 ч.