Апартаменти зад "Арена Шумен"

Производителят на системи от алуминий и PVC "Виас груп" купи терен от 26 дка зад спортната зала, а планът е там да се строи жилищен комплекс

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Статията е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Варна и Шумен. То излезе в печатен вариант през юни 2021 г.

Пространството около бижуто на Шумен - "Арена Шумен", се развива бурно. В момента се довършва изграждането на хотел в съседство до залата, а скоро вероятно ще започне строителството на жилищен комплекс с обслужващи сгради. В началото на май общината продаде чрез търг с явно наддаване терена от 26 дка зад "Арената" срещу 2.8 млн. лв. Купувач е фирмата "Виас груп", която строи и хотела. Сделката е дългоочаквана, тъй като през годините кметството направи 12 неуспешни опита за продажбата.

Причината за забавянето е била в това, че големината на терена изисква значителни средства и е било трудно да се намери инвеститор, който да ги заплати наведнъж. Освен това на парцела има останали и стари сгради и складове, чието премахване допълнително оскъпява инвестицията.

"Целта беше да се намери купувач, който би се съобразил с желанието на общината на терена да се изградят жилищен комплекс и сгради за обществено обслужване с обща визия, озеленяване, комуникации, пешеходни пространства, обслужваща инфраструктура и т.н.", коментира за "Капитал" кметът на община Шумен Любомир Христов. Според администрацията е по-добре инвеститорът да е един, за да няма "разностилие при строителството".

Какво може да се строи

От фирмата "Виас груп" не пожелаха да коментират какви са плановете им за строителство на терена, като обясниха, че все още е рано за отговор на тези въпроси. Подробният устройствен план на мястото, на което се намира теренът, обаче предвижда смесена устройствена зона за средноетажно жилищно строителство и обществено обслужващи дейности. А това смалява кръга от възможности за инвеститора.

Със средствата от сделката община Шумен ще разширява ул. "Марица" с изграждане на ново платно.

Зоната е многофункционална и смесена и позволява жилищно строителство и обществено обслужващи дейности, обясниха от община Шумен за "Капитал". Допустимата височина на бъдещите сгради според показателите трябва да бъде до 15 м, а плътността на застрояване - до 70% с минимална озеленена площ от 30%.

"Там може да се строят жилищни и сгради за обществено обслужване. Очакваме инвеститорът да представи своя проект. Когато това стане факт, общинската администрация ще информира шуменската общественост", уверява кметът на Шумен Любомир Христов.

Причината общината да продаде терена е, че тя самата не разполага с финансов ресурс, който да инвестира в такова мащабно строителство.

Всичко започва с "Арената"

Преди три години "Арената" се появи на мястото на бившите казарми, тънещи в разруха. Тя се оказа най-мащабният инфраструктурен проект в района за последните 30 години, като за нея са похарчени около 13 млн. лв., 8.5 млн. лв. от които бяха отпуснати от държавата за строителство на самата зала. Останалите средства дойдоха от общината за изграждане на прилежащата инфраструктура и зелени площи. Изпълнител на проекта беше "Джи Пи груп".

Сега мястото ще промени изцяло визията си. Другият проект на "Виас" - за хотелски комплекс, е първият от 80-те години насам. Идеята е двете сгради да се допълват, като участниците или зрителите на събитията да има къде да отседнат. Първоначалният план е бил за много голям хотел, но впоследствие се решава да е по-малък, но по-луксозен. Хотелският комплекс ще бъде с две спортни игрища и басейн, като кръгът ще бъде изцяло затворен със строителството на жилищни сгради и магазини.

Повече пари за ремонти

Приходите от сделката са прибавени към общите приходи от всички общински имоти, като при актуализацията на бюджета и при изпълнение на приходите от общински имоти ще бъдат предвидени средства за проектиране на допълнително улично платно и покриване на част от коритото на река Енчова. Става дума за участъка от кръстовището от магазин Lidl до кръговото кръстовище между ул. "Марица" и ул. "Васил Друмев".

"Намерението на администрацията е да предложи разширяване на ул. "Марица" с изграждане на ново платно, което да поеме огромното натоварване на автомобилния трафик в пиковите часове. С построяването на новия жилищен квартал ще се увеличи и броят на живеещите в района. Това допълнително ще усложни ситуацията и общината търси решение за облекчаване на движението", коментира кметът Любомир Христов.

Кой е купувачът

Фирмата "Виас груп", по-известна с търговската си марка Vivaplast, е базирана в Шумен и произвежда PVC и алуминиеви профили. Производството ѝ е ориентирано към бизнеса и крайните потребители, като разчита на складовата си мрежа в страната.

Управител на фирмата е Веско Иванов Василев, а едноличен собственик на капитала - Кристияна Вескова Василева. През 2019 г. приходите ѝ са общо 79.8 млн. лв., като само от продукция "Виас" е генерирала 74.8 млн. лв., а печалбата й е била 13.8 млн. лв. Най-голямото разходно перо е за суровини и материали - над 51 млн. лв., при общи разходи 64.3 млн. лв., е видимо от финансовия отчет на фирмата в Търговския регистър.
Все още няма коментари
Нов коментар