На варненска честота

За осми път фестивалът "Радар" ще предложи различно музикално преживяване, това лято - на две локации в града

Павел Терзийски    ©  Цветелина Белутова

"Радар" стана традиция, като упорито продължи да бъде изключение във Варна: от създаването му събитието привлича местни и международни артисти, които рядко са в града и едва ли биха могли да го посетят по друг повод.

Осмото издание на фестивала за експериментална електронна музика, неокласика и аудио-визуални изкуства Radar Beyond Music ще се проведе между 6 и 8 август в Художествената галерия и двора на Археологическия музей.

В програмата са изпълнителят с вече два соло албума, глас на Clavexperience и носител на "Икар" Павел Терзийски, експерименталната композиторката Niandraz, електронният артист Cyberian (Стефан Бъчваров), който неотдавна издаде новия си албум Dark Orphism, завършилият консерваторията в Париж перкусионист Виктор Бенев, камерната джаз група Noise Linguistix, ембиънт дуото trohi.

Работилница за трансформации на звука ще направи композиторът и продуцент Ангел Симитчиев (свързван с проекта Mytrip, групите Leaver и Expectations, лейбъла Amek).

Участие в програмата ще вземе и съоснователят и артистичен директор на фестивала, джаз пианистът Димитър Бодуров. Той ще представи интерактивния си музикален проект "Рефлектор", създаден от дистанция заедно с брат му Нейко Бодуров. И двамата имат вече солиден и международен опит на джаз сцената, но сега се впускат в нещо различно: аудио-визуалното им изпълнение се очаква да включи и видеа, които те събират от слушателите си онлайн. В тези видеа публиката отговаря на различни въпроси, свързани със световната ситуация след началото на COVID пандемията.

Форматът всъщност не е напълно нов за Димитър Бодуров, който миналата година организира фестивала от Амстердам и представи колаборация от разстояние с Иван Шопов.

На 8 август в Археологическия музей братята Бодурови ще направят две изпълнения на "Рефлектор".

Повече на radar-festival.eu и reflector-project.com.