Добре дошли в "Карантината"

Акцентите на седмото издание на фестивала за късометражно кино "Карантината" във Варна (3 - 7 август)

Един път в годината залезите над Аспаруховия плаж във Варна носят съвсем различно усещане. През последните седем години фестивалът за късометражни филми "Карантината" (The Quarantine Film Festival) се наложи като едно от малкото събития в града, на които може да се види ново и експериментално кино, а нетипичната локация и отдалечеността от центъра му придават специфичен чар. Екипът на "Карантината" подготвя седмото издание на фестивала, а петте вечери с прожекции на общо 33 заглавия са планирани за 3 - 7 август.

Нищо от новините през последната година не е провокирало името на събитието - то идва от названието на рибарското селище около плажа. В миналото моряците, около които е имало съмнения за болести, са били изолирани в бараките в местността, преди да могат да влязат в града. Територията е била отцепена и по време на епидемията от холера в началото на ХХ век. За щастие събитията и рестрикциите от миналата година не се отразяват по подобен начин - с по-засилени мерки и социална дистанция "Карантината" успя да направи успешно издание миналото лято.

"Като изключим 2020 г., която беше по-особена, в последните години в най-силните дни публиката достигаше докъм 600 души на вечер", казва Георги Кръстев, един от организаторите на фестивала, куратор на програмата, също така оператор и фотограф. "За сравнение, на дебютното издание на фестивала имаше около 300 души на вечер." Зад събитието е школата по изкуства "Дедал", сама по себе си също притегателна сила за младите талантливи хора в града и вече с 13-годишна история.

Според Кръстев, който наскоро организира събитие на фестивала във Велико Търново, разширяването на събитието не разсейва концепцията му, тъй като опитът и постоянството през годините носят все по-фокусирана аудитория. "Публиката малко или много вече знае какво да очаква и рядко се срещат случайни хора, които стават и си тръгват, говорят или вдигат шум по време на прожекция. Мисля, че с годините започна да се оформя една качествена фестивална аудитория, която знае какво да очаква и се вълнува и аплодира филмите, които харесва."

Програмата залага на игрални, документални, анимационни и видеоарт филми до 30 минути, създавани през последните две години, като за изданието тази година екипът получава заглавия от 110 страни. Филмите са възможност да видим и известни актьори в по-нетипична светлина - Уил Феръл играе в David, Оскар Айзък има главна роля в The Letter Room, а The Fall е на Джонатан Глейзър, режисьор на Under the Skin и видеа на Radiohead, Massive Attack, Blur.

С предстоящото издание започва и партньорството между "Карантината" и Международния фестивал Varvo в Пескара - шанс за публиката да види най-новото от италианското късо кино.

Форумът остава отдаден и на каузата да опази автентичния вид на едноименното рибарско селище, като всяко провеждане на събитието включва и почистване на плажа.

Повече за програмата през 2021 г. на www.thequarantine.org

Входът за прожекциите е свободен, а организаторите осигуряват безплатен транспорт до селището.