Най-големите компании във Варна: търговия, индустрия и строителство

Водещите 100 фирми от областта са отчели приходи от 8.2 млрд. лв., а челната тройка отново се оформя от девненски дружества

"Солвей соди" слиза на второ място в тазгодишната класация на най-големите компании в област Варна
"Солвей соди" слиза на второ място в тазгодишната класация на най-големите компании в област Варна
"Солвей соди" слиза на второ място в тазгодишната класация на най-големите компании в област Варна    ©  Надежда Чипева
"Солвей соди" слиза на второ място в тазгодишната класация на най-големите компании в област Варна    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Варна и Шумен. То излезе в печатен вариант през юни 2021г.

Търговия, преработваща индустрия, земеделие, строителство и транспорт. Това са петте сектора с най-високи приходи в област Варна, подредени по големина. Бизнесът в региона е успял да повиши резултатите си с 25% през 2019 г. спрямо предходната година, като оборът достига 20.4 млрд. лв. Делът на реализираните от 100-те най-големи компании приходи в общите за областта достига 40%. В стойност те са 8.2 млрд. лв., като общият ръст на стотицата е близо 11%, а скокът на общата й печалба 32%. Само четири компании от топ 100 са приключили 2019 г. със загуба.

Различното е и че дъщерната компания на "Агрополихим" (3) - "Афер България" (1), успява да детронира миналогодишния лидер "Солвей Соди"(2), а другото по-сериозно разместване в челната десетка идва с влизането на нов голям играч от сектора на селското стопанство. Това е компанията "Рисойл Европа" (9), собственост на регистрираната в Кипър "Сага меритайм лимитед".

От данните за Варна е видимо, че търговията води убедително пред другите сектори. Близо 28 хил. души са заети в този отрасъл, като приходите на търговските компании през 2019 г. са 6.85 млрд. лв. Те са в пъти по-високи от тези на следващия най-значим сектор - преработващата индустрия. С най-големи печалби през 2019 г. обаче е строителството. Общият финансов резултат на сектора е 273 млн. лв. при приходи 2.38 млрд. лв. Във Варна са базирани някои от най-големите строителни компании в страната, а фокусът им е изпълнението на държавни обществени поръчки за инфраструктура.

Очакванията са, че 2020 г. няма да повтори добрите резултати в регионалната класация от 2019 г., тъй като всички сектори регистрираха ефекта от пандемията и той неизбежно ще се усети и във финансовите резултати на компаниите в област Варна.

През 2019 г. бизнесът в региона е успял да повиши резултатите си с 25% спрямо година по-рано и приходите му вече достигат 20.4 млрд. лв.

Индустриалните големци

За поредна година най-големите компании в област Варна са с адреси от нейното индустриално сърце - град Девня. Челната тройка също се оформя от девненски дружества, а две от тях са свързани. Това са "Афер България" (1) и производителят на торове "Агрополихим" (3), чиито общи приходи през 2019 г. доближават 1 млрд. лв. Докато първата отбелязва свиване на печалбата с около 17%, втората е отчела почти двойно по-висок финансов резултат, който вече достига 60 млн. лв.

Втора позиция в класацията заема миналогодишният първенец "Солвей Соди". Заводът за калцинирана сода реализира приходи, сходни с тези от 2018 г., а печалбата му се свива леко. През 2020 г. компанията, част от белгийската група Solvay, обяви, че ще изгради нова инсталация, с която значително ще увеличи капацитета си за сода бикарбонат - продукт, който досега не заемаше значителен дял от производството. Причината е растящото търсене на бикарбонат за изхранване на животни.

Най-големият производител на цимент и клинкер в страната "Девня цимент" (16) бележки лек спад в приходите и печалбата.

Базираната в Аксаково "Пластхим - Т" (4) пък се изкачва от седмата позиция през 2018 г. Дружеството е един от най-големите производители на пластмасови изделия у нас и един от най-големите работодатели в региона с над 1000 служители. Видно от резултатите, 2019 г. е била силна година за бизнеса - приходите са се увеличили с 18% до 335 млн. лв., а печалбата е пораснала пет пъти, като е стигнала сумата от над 10 млн. лв. Фирмата е акционерно дружество, като 50% от акциите са на Айдън Фаик Адем, сочи справка в Търговския регистър. През 2017 г. "Пластхим - Т" изгради и третия си завод.

Дъщерната компания на "Агрополихим" - "Афер България", успява да детронира миналогодишния лидер "Солвей Соди".

Строители с варненски корен

През 2019 г. приходите на строителния бранш в областта са 2.39 млрд. лв. и 8 от фирмите в топ 100 на най-големите дружества във Варна са именно от този сектор. Ключово е, че четири варненски строителя са и сред най-големите строителни компании в страната според националната класация К100 на "Капитал". Повечето от тези фирми се занимават с изграждане на държавна или общинска инфраструктура и работят главно по обществени поръчки.

"Хидрострой" (10) е с мажоритарен собственик Велико Желев. През 2018 г. компанията растеше стремглаво спрямо година по-рано - с 85%, но през 2019 г. тенденцията се обръща и приходите й се свиват с 15%. През същата година дружеството завърши изграждането на девет километра от "Хемус" между Ябланица и Боаза в консорциум с други фирми от групата на Желев, както и реконструкция на част от водопреносната мрежа на Добрич, пречиствателната станция за отпадни води във Видин, реконструкцията на Хотел RIU "Астория" в Златни пясъци. Проект на "Хидрострой" беше и строителството на злополучния бул. "Васил Левски" във Варна, който бе открит през 2019 г., но впоследствие създаде доста проблеми, като последно се наводни. Компанията продължава да печели големи ВиК търгове и през 2020 г., като най-вероятно сериозните й позиции няма да отслабнат.

С Желев косвени връзки имат още две строителни дружества от класацията: "Инфра експерт" (28) и "Битумина Гмбх България" (44), но той не е официален собственик на нито едно от двете. "Инфра експерт" е на Иво Михайлов и има приходи над 74 млн. лв. Компанията работи най-вече по проекти във Варна и Бургас, а освен това е част от обединението, което изгражда и 16-километровата отсечка от магистрала "Хемус" между Шумен и Търговище, която трябва да бъде готова през 2021 г. след няколко отлагания.

"Битумина" пък е с краен собственик Христо Атанасов, общински съветник от ГЕРБ в община Аксаково, област Варна. Фирмата участва в обединение, което работи по жп отсечката Елин Пелин - Костенец за 113 млн. лв., както и в консорциум с "Щрабаг" за отсечка от магистрала "Европа" за 137 млн. лв. "Битумина Гмбх България" е и строител на пречиствателната станция на Добрич заедно с "Инфра експерт".

"Инжстройинженеринг" (20) е с краен мажоритарен собственик Пламен Стилиянов. През 2018 г. тя е пораснала почти двойно, но през 2019 г. ръстът в приходите е едва 5%. С приходи, близки до 100 млн. лв., фирмата попада и в топ 10 на най-големите строители в страната. Тя поддържа пътищата в Североизточна и Югозападна България, като работи и по редица проекти на самата община Варна.

"Пътища и мостове" (88) с мажоритарен собственик Росен Колелиев пък бележи приходи от близо 29 млн. лв. с ръст 15%.

"Планекс" (27) е собственост на Христо Димитров. Извън строителството компанията се занимава с производство на бетонови смеси, дограма и метални конструкции.

Макар че приходите на "Планекс" се свиват, през 2019 г. тя рязко е излязла от регистрираната през 2018 г. загуба в размер на 4 млн. лв. до печалба от близо 900 хил. лв. В същата календарна година тя завърши изграждането на туристическия комплекс в Ахелой Wave resort, както и "Делта планет мол" във Варна, който е с РЗП 110 хил. кв.м.

"Комфорт" (93) е другата варненска фирма в класацията, която се занимава със сградно строителство. Сред проектите й са жилищната сграда Varna Wave, Grand Mall Varna, както и мол Paradise в София. Собствениците са Атанас Костурков и Марин Йорданов. През 2019 г. приходите на дружеството намаляват наполовина до около 28 млн. лв.

Най-растящитекомпании

Най-впечатляващият ръст в класацията бележи "БГ агро търговска компания", чиито приходи скачат над 22 пъти през 2019 г. Фирмата е част от групата "БГ агро" на Ненко и Даниел Ненкови. Според специализирания сайт agri.bg холдингът обработва 110 хил. дка земя в Североизточна България.

Следващият най-голям ръст е на "Делт трейд" (57), чийто предмет на дейност е търговия на едро на бира, вино и спиртни напитки. Компанията е собственост на Иван Бонев и е създадена през 2018 г. Приходите й за 2019 г. са 39.5 млн. лв. и растат шест пъти спрямо година по-рано.

С подобен скок на оборота е и "Мол Варна" (36). През 2017 г. австрийската Raiffeisen Zentralbank (RZB) продаде търговския център на малтийска компания, зад която стоят германският строителен предприемач Мартин Хелвегер и групата му Kronberg International.

Селскостопанското дружество "Агрикс инвест" (67) също увеличава бизнеса си значително - близо четири пъти, като приходите му през 2019 г. са почти 35 млн. лв. Още три компании от същата група са в класацията, като най-голямото е "Агрикс България" (39). Групата се контролира от Красимир Димов и Кеворк Крикорян, а фирмите се занимават с търговия на зърнени и маслодайни култури, семена, препарати и торове в цялата страна.

Друго дружество, в което се пресичат основни сектори от икономиката на Варненския регион - земеделие и търговия, и която расте солидно, е "Рисойл Европа" (9). Фирмата се контролира от кипърска офшорна компания, а действителните собственици са грузински и кипърски граждани. В България управители са Красен Костов и Калина Въкова.

Сред най-динамичните компании е и хазартната "Желев и синове" (24). Дружеството притежава игрални зали, а приходите му са скочили от 29 млн. лв. през 2018 г. до над 78 млн. лв. през 2019 г. Печалбата е 1.5 млн. лв.