Дигиталното настъпление на "малките"

Как малки и средни общини около Варна, Шумен и Добрич използват smart технологиите на Vivacom за подобряване на публичната среда

Дигиталното настъпление на "малките"
Дигиталното настъпление на "малките"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свикнали сме най-авангардните и иновативни технологични решения да се появяват най-напред в столицата и големите населени места. Там, където са съсредоточени най-много капитали и най-крупният бизнес. Пандемията от коронавирус обаче направи така, че работата от разстояние се превърна в "новото нормално". И това даде шанс на по-малките общини да стават все по-конкурентни, възползвайки се от т.нар. Интернет на нещата (Internet of Things, IoT) и решенията тип "умен град", за да правят по-бързо и гъвкаво това, което доскоро беше запазена територия за мегаполисите и техните жители.

Добър пример за тази тенденция са населените места в регионите Варна, Шумен и Добрич, които през последните месеци започват все по-активно да се дигитализират. "Като цялото клиентите започнаха много повече да държат на нас и да се фокусират върху дейността ни, защото телекомуникациите са от ключово значение за икономиката. В последната година наистина разбрахме, че без смартфон компютър и интернет не може да продължим напред както в личната си комуникация, така и в служебната", разказва Радосвета Петрова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за регионите Варна и Добрич.

Според нея в момента фокусът на дейността й са именно по-малките общини, "защото като

че ли там има все повече иновативни хора, което е много похвално". "През последните
години компанията ни влага много ресурси и енергия в проекти, свързани с Интернет

на нещата и с начинанията, които подобряват начина на живот като цяло и подпомагат фирмите и общините да направят работата си по-автоматизирана, по-аналитична и по-организирана", споделя и Пламена Иванова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за регион Шумен.

Виртуален общински съвет

Радосвета Петрова разказва, че в контекста на пандемията малките общини сериозно са се

замислили за реорганизацията и дигитализацията за работните процеси. По подобен начин например действа местната власт в Балчик. "Там изключително бързо и кооперативно съвместно със самата община и председателя на общинския съвет реализирахме решение, което да улесни дейността на общинските съветници. Направихме го през октомври, точно преди пика втората вълна на COVID", разяснява мениджърът на Vivacom. "За да се случи всяко едно действие в дадена община, то трябва да мине за съгласуване през общинския съвет - трябва да се гласува, да се приеме и т.н. Предвид форсмажорните обстоятелства обаче той често не можеше да събере необходимия кворум от присъстващи. И в този момент ние помогнахме дейността с дигитално решение за дистанционно гласуване", допълва Петрова. По този начин местната власт в община Балчик успява да функционира без прекъсване през цялата зима и по време на всички локдауни.

Паралелно Vivacom имплементира въпросното решение и в община Вълчи дол. "Там също бяха отворени за подобен подход и съзнаваха проблема, който назрява. Те финализираха проекта дори малко по-рано - още през септември", споделя Радосвета Петрова. И обобщава: "Така вече имаме две подобни решения, които са стабилни и мисля че ще са устойчиви доста напред във времето."

Как боклукът "поумнява"

"Нещо интересно, което е нов проект за компанията и е свързано отново с общините, е smart waste management, или казано по-просто: умното сметосъбиране. Тук предлагаме решения, които чрез датчици, поставени в самите кофи за боклук, в камионите, които ги извозват, и в депата, където се събират отпадъците, да имаме реално измерване", разказва и Пламена Иванова, която отговаря във Vivacom за Шуменския регион. Въвеждането му е свързано с наредба, която ще влезе в сила догодина - че гражданите трябва да плащат на такса на база на реално изхвърлените отпадъци. От този момент точното отчитане на количеството боклук вече ще е абсолютна необходимост за общините. "Нашата система ще им предложи решение.

Тя ще измерва отпадъците реално и оттам нататък таксата се разпределя на базата на броя жители. Също така решението спестява гориво, за да не се правят празни курсове към

определени кофи за боклук и по този начин се оптимизира и работният процес", коментира Иванова. В Шуменска област този проект е в процес на развитие, като се водят разговори с три общини, които са заинтересовани.

Интелигентното сметосъбиране и сметоизвозване вече е реализирано на територията на община Балчик, разказва и Радосвета Петрова. "Поставихме GSP-и на цялата механизация, която оперира този процес. По този начин улеснихменещата и организационно, и чисто счетоводно. Системата работи добре, хората са изклю- чително адекватни и са отворени за всякакви нови предложения", казва тя. Нещо подобно е направено и при общинските училищни автобуси в региона, тъй като при тях има законови изисквания за скоростта, с която трябва да се движат, тъй като превозват деца. По този начин местната власт може да упражнява контрол върху поведението на водачите на тези превозни средства и да следи спазват ли се графиците, тъй като в регион Балчик има доста сборни училища, които обединяват и извозват деца от няколко населени места.

Дигиталните "очи" на местната власт

Друг приоритет на Vivacom по линия имплементация на умни дигитални решения в малките общини e видеонаблюдението. "В Шуменска област изградихме подобни системи в две общини - Смядово и Нови пазар. В момента вече можем реално да оценим и ефекта от всичко това", разказва Пламена Иванова. "Видеонаблюдението, което сме инсталирали в община Вълчи дол, дава изключително добри резултати и за него има много положителен отзвук на тема превенция срещу престъпността и противообществени прояви", допълва я и Радосвета Петрова.

На първо място се забелязва изключително намаляване на вандализма. Това е важно, тъй

като общините имат сериозни проблеми след изграждането на нови детски площадки, съоръжения за културни мероприятия, след реновиране на стари и знакови сгради.
Всички те често стават обект на посегателства още докато са в гаранционния срок, който се предвижда по европейските проекти, осигуряващи финансиране за тях. Забелязва се и намаляване на автохулиганството. "Специално във Вълчи дол вече няма коли, които

в късните часове на нощта да организират гонки, дрифтове и т.н.", разказва Радосвета Петрова. Обратната връзка от общините сочи също така, че драстично спада и броят на откраднатите коли. Причината е, че част от камерите са с аналитични функции, могат да сканират номерата на автомобилите и автоматично да подават сигнал към полицията, ако засекат издирвано превозно средство.

Телеком операторът работи активно в региона и по линия на дигитализацията на образованието. "През последната година осъществихме много успешни проекти с над 20 училища в Шуменска област. Тепърва ще се правят още. Кризата покрай коронавируса наложи доста по-спешно да стане тази дигитализация, отколкото беше предвидено", споделя Пламена Иванова.

Един от тези проекти е за изграждане на професионални WiFi мрежи в училищата.

"Това значи, че им гарантираме скорости и обеми данни, които могат да минат през въпросното интернет трасе и да бъдат достатъчни, така че да няма прекъсване на връзката и да могат всички едновременно да използват мрежата - и в училищата, в двора им", разяснява мениджърът на Vivacom. Компанията е осигурила за над 10 учебни заведения и оборудване, необходимо за дистанционното обучение. В община Добрич пък телекомът е доставил лаптопи за нуждите на социалните домове. "Така може да се осигурява дистанционно обучение за деца без родителска грижа или в затруднено положение", допълва и Радосвета Петрова.