🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Бранимир Кирилов, имплантолог и орален хирург: Пародонтитът е лечим!

Д-р Бранимир Кирилов
Д-р Бранимир Кирилов
Д-р Бранимир Кирилов
Д-р Бранимир Кирилов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-Р БРАНИМИР КИРИЛОВ е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България, специализирана от 18 години в лечението с дентални импланти - Medical Dent.

Можем ли да кажем, че съвременните хора страдат повече от пародонтит?

Заболяванията в устата са най-общо казано две - едното е кариес, другото е пародонтит. Това са двете най-често срещани причини, поради които пациентите посещават зъболекарския кабинет и които ние лекуваме. Усложнението на кариеса е пулпит, от там може да последва умъртвяване на зъби и нужда от поставяне на коронки. Усложнението на пародонтита е стопяване на костта, оголване на зъбите и тяхната загуба. Поглеждайки назад в годините, днес и двете заболявания се срещат много по-често и като цяло са бич за съвременния човек. Това се дължи на съвкупност от фактори, част от които са начина на хранене, стреса и състоянието на имунната система и др.

Какво причинява възпалението на венците?

Възпалението може да бъде причинено както от инфекциозни агенти, така и от химически или физични агенти. Причинителите могат да са много. Стандартно, когато говорим за пародонтит, се разбира процес, който е индуциран от микробния биофилм, намиращ се върху зъба. В контакт с венеца този биофилм води до автоимунен процес, който завършва със стопяване на костната чашка, в която се разполага зъбът. Автоимунните заболявания могат да се отключат в резултат на контакт на тялото с инфекциозен агент, вируси, микроби, гъбички, нарушение в имунната система в следствие на стрес, трудно усвояване на хранителните вещества чрез чревната лигавица. Входната врата е различна, но винаги автоимунното заболяване е плаково индуцирано. За това как ще протече едно възпаление на венците има огромно значение какъв е микробният биофилм на зъбите. На този етап и при този тип заболяване не можем да говорим за лечение, а за поддръжка. Поддръжката при пародонтит се изразява в механичен контрол над микробния биофилм.

Как да познаем имаме ли възпаление на венците?

Признаците на възпаление на венците са кървене, подуване, болка и зачервяване. Петият признак е нарушена функция, но той се проявява на много по-късен етап. Има случаи, при които кървене отсъства, но е налично възпаление. От практиката си наблюдавам, че често има случаи, в които дълго отсъстват признаци, но след появяването им заболяването се развива много бързо. Пародонтитът е заболяване, което може да се отключи във всеки етап от човешкия живот. Няма и възрастови ограничения, заболяването се среща дори при деца. Важна е стриктната профилактика и поддръжка с цел превенция - само така може да се предотвратят тежките последствия, до които води нелекуваният пародонтит.

Как да го предотвратим?

Предотвратяването на пародонтита е свързано с начина ни на живот и до голяма степен с редовната профилактична грижа. Ако той все пак е вече факт, то след завършване на лечението следва поддържаща терапия, която е доживотна. При спирането й пародонтитът може да се завърне със същата сила, с която е бил в началото на лечението. За да улесним и направим по-приятни тези грижи, създадохме и наш специализиран център за дентална хигиена, контролни прегледи и профилактика - Dental Care Center. Там наши обучени специалисти работят по специални протоколи и осигуряват специфичната грижа, от която се нуждаят зъбите и венците, за да са здрави.

Имат ли връзка с храната възпаленията в устната кухина? Може ли неизмити плодове, зеленчуци или друго да предизвикат някакъв вид възпаление?

Неизмитите плодове и зеленчуци могат да внесат химически агент, който да порази лигавицата, или бактериален агент, който да предизвика инфекциозен процес.

Как се лекуват тези възпаления на венците?

Стъпките са първоначално да се спре автоимунният процес, това е инициалната първа фаза. Вторият етап е корективна фаза, в която трябва да се подменят пломби, коронки, възстановяват се липсващи зъби, ако има такива, може да се планира и възстановяване на позицията на зъба, тъй като много честа причина за миграцията на зъба може да бъде неустановен пародонтит. Тогава може да се планира и ортодонтско лечение. През целия лечебен процес като цяло се възстановяват опората, функцията и естетиката на зъбите. Понякога се планират и хирургични интервенции, в които се възстановяват загубените тъкани в частта кост и меки тъкани. Чак тогава пациентът влиза в поддържаща фаза, която е доживотна и изисква контролни прегледи през 2 или максимум 4 месеца. На тези прегледи се извършва механичен контрол над биофилма и се оценяват съвкупност от показатели чрез специална пародонтална карта на пациента. Тя е един от реалните и обективни критерии за контрол над протичане на заболяването. Чрез нея разбираме как терапията се отразява на пациента и тя се прави в самото начало при началната диагностика.

Пародонтитът е състояние, което е лечимо, но това лечение се поддържа и изисква дисциплина и редовна профилактика. Така хората могат да намалят многократно риска от загуба на зъби.

Все още няма коментари
Нов коментар