🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фармацията и биотехнологиите търсят отново път към сделките

Мениджърите имат финансова и стратегическа нужда от сливания и придобивания

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Главните изпълнителни директори на най-големите фармацевтични компании в света са осигурили 1.4 трлн. долара за сключване на сделки. Въпреки това малцина от тях са пристъпили към действие, показва анализ на EY. Миналата година стойността на сключените сделки във фармацевтичния и биотехнологичния сектор спадна до най-ниското си ниво от пет години насам - с 38% на годишна база до 199 млрд. долара, според данни на Refinitiv. През януари, когато сделките често съвпадат с конференцията за здравеопазване на JPMorgan Chase, която се провежда в Сан Франциско, Калифорния, не се наблюдаваше раздвижване.

Британската AstraZeneca, френската група Ipsen, германската BioNTech, италианската група Chiesi и компанията за науки за живота Qiagen обявиха поглъщания на обща стойност 5 млрд. долара - малка промяна за индустрията. През първите няколко седмици на 2023 г. са обявени само 66 сделки в сферата на здравеопазването в сравнение с 247 през същия период на миналата година - най-лошият резултат от 20 години насам, според данни на Refinitiv. Общата стойност на сделките е намаляла с 27% до 4.9 млрд. долара. В областта на фармацията и биотехнологиите началото на годината също не е добро - обявени са 22 сделки в сравнение със 70 година по-рано, въпреки че общата стойност се е увеличила от 2.6 млрд. долара на 4.4 млрд. долара.

Все пак има оптимизъм

В сектора все пак има сериозен оптимизъм, като надеждите се подхранват от споразумението на Amgen да купи Horizon Therapeutics за повече от 28 млрд. долара в края на миналата година - най-голямата фармацевтична сделка, обявена от две години насам. "Най-оптимистичният признак за мен за 2023 г. беше лекотата и бързината, с която финансовите пакети, дори и за някои от най-големите сделки, бяха събрани през декември", казва пред Financial Times Франк Акуила, ветеран в сделките и адвокат в Sullivan & Cromwell. Анализ на консултантската компания EY показва, че на големите фармацевтични компании не им липсват парични средства. Ръководителите също така имат стратегическа причина да търсят цели за придобиване, тъй като повечето големи компании са изправени пред наближаващ проблем с изтичане на патентите, който ще доведе до загуба на ексклузивността на ключови лекарства.

Pfizer, която си осигури сериозни приходи от ваксините срещу ковид-19 и направи няколко придобивания през миналата година, заяви на конференцията, че планира да закупи активи, които могат да генерират 25 млрд. долара годишни приходи до 2030 г. Анализатори предвиждат, че Merck може да бъде принудена скоро да се върне към сключването на сделки, тъй като нейният блокбъстър за лечение на рак Keytruda, който се очаква да генерира над 30 млрд. долара приходи до 2028 г., ще загуби патентната си защита през същата година. Но Бари Грийн, главен изпълнителен директор на регистрираната в САЩ биотехнологична компания Sage Therapeutics, заяви, че макроикономическата среда е възпираща. "Трябва да овладеем инфлацията. Трябва да спрем войните в Европа. И все още не знаем какво ще направи Фед [с лихвените проценти]. Освен това в Съединените щати имаме Закон за намаляване на инфлацията, който е лош закон", каза той пред Financial Times.

В сектора все пак има сериозен оптимизъм, като като надеждите се подхранват от споразумението на Amgen да купи Horizon Therapeutics за повече от 28 млрд. долара в края на миналата година.

Законът за намаляване на инфлацията, приет от администрацията на Джо Байдън миналата година, представлява най-голямото изменение на законите за ценообразуване на лекарствата в САЩ от десетилетия насам. За първи път той дава на федералното правителство правомощието да договаря цените на някои от най-скъпите лекарства, закупувани от Medicare - финансираната от данъкоплатците здравна схема за пенсионери.

Фармацевтичният сектор твърди, че законът, който се очаква да доведе до икономии на стойност над 238 млрд. долара за едно десетилетие, е погрешен и ще направи разработването на някои видове лекарства нерентабилно за тях. Пол Хъдсън, главен изпълнителен директор на Sanofi, заяви, че законът трябва да бъде преименуван на "Закон за намаляване на иновациите" и че той подхранва фобията от сделки. "Хората явно се колебаят, каза той. Видяхме го неотдавна при някои от другите сделки и това, което се случи със SeaGen."

Появиха се информации, че Merck се е оттеглила от преговорите за закупуване на американската онкологична компания SeaGen в края на миналата година - сделка, която можеше да бъде на стойност до 40 млрд. Последната мащабна, трансформираща фармацевтична сделка за над 30 млрд. долара беше покупката на Alexion от AstraZeneca за 39 млрд. долара през декември 2020 г.

Адвокатите обясняват, че по-строгият контрол на сектора от страна на регулаторните органи е повишил риска от сделките. "Федералната търговска комисия е доста агресивна. Те разглеждат някои сделки преди сливането и проверяват купувачи с частен капитал, които са серийни купувачи", казва Майкъл Бове, съръководител на практиката за стратегически сделки в адвокатската кантора Ropes & Gray. "Това предизвиква безпокойство в компаниите, тъй като може да бъде катастрофално, ако публично обявена сделка не се развие, особено за целта", добавя той.

Специалисти обясняват също, че големите фармацевтични компании проявяват по-голям интерес към придобиването на компании след спада от високите оценки по време на биотехнологичния бум.

"Много [биотехнологични] компании излязоха на борсата с огромна пазарна капитализация, но с много малко данни, често само предклинични. И тогава хората осъзнаха, че тези оценки наистина са извън контрол. Но мисля, че отново се връщаме към центъра... и тези възможности за сливания и придобивания отново съществуват", казва Хелън Сабзевари, главен изпълнителен директор на Precigen, разработваща генни и клетъчни терапии.

Добро финансово здраве и благоприятни условия за сделки

За добрите очаквания спомага и фактът, че фармацевтичните компании са сравнително финансово стабилни - според анализаторите на Berenberg през 2023 г. дългът им е само 1.6 пъти по-голям от прогнозната брутна печалба (EBITDA). Ако приемем, че те могат да удвоят този показател до 3 пъти EBITDA, 15-те най-големи производителя на лекарства, включително Pfizer, Moderna, Novartis и Roche, ще разполагат с 486 млрд. долара за придобивания. Изтичащите патенти могат да накарат изпълнителните директори да използват тези средства. Bristol-Myers Squibb, Amgen, Pfizer и GSK също ще загубят изключителните права върху някои от най-продаваните си лекарства през следващите години.

Купуването на бързоразвиващи се биотехнологични групи е най-лесният начин да се генерират нови източници на приходи. Само Bristol-Myers Squibb смята, че до 2025 г. може да загуби до 14 млрд. долара от продажбите си, тъй като патентите за Revlimid, лекарство за множествен миелом, изтичат.

Условията за сделки също изглеждат благоприятни. Стойността на индекса Nasdaq Biotechnology Index е спаднала с около 25% до началото на април от пика си през август 2021 г.

Според Reuters потенциалните цели включват Ascendis Pharma, която разработва лекарства за лечение на дефицит на хормона на растежа. Incyte, специализирана в областта на онкологията, струваше 18 млрд. долара, или 23 пъти прогнозната печалба, в началото на декември, което е рязък спад от пика му през 2021 г., когато се търгуваше на ниво 30 пъти, според данни на Refinitiv.

Главните изпълнителни директори на биотехнологични компании може да не са склонни да продават или да изискват висока премия за придобиване. Например Seagen, чиято пазарна оценка в началото на декември беше 22 млрд. долара, се пребори с Merck & Co. Но по-високите лихвени проценти и потиснатите цени на акциите ще правят все по-трудно за "гладните" за парични средства биотехнологични компании да набират финансиране или свеж капитал. Това поставя Big Pharma в много изгодна позиция за преговори. Как обаче ще се възползват от ситуацията предстои да видим.

Най-големите инвеститори в развойна дейност

Швейцарската Roche остава начело сред най-големите фармацевтични компании в света по инвестиции в развойна дейност. През 2022 г. тя е вложила 14.05 млрд. швейцарски франка за научноизследователска и развойна дейност (R&D), или близо 15.15 млрд. долара. Това е с около 550 млн. долара повече от Johnson & Johnson, която запазва втората си позиция, след като през 2020 г. изпревари Merck & Co.

Бюджетите за научноизследователска и развойна дейност са само моментни снимки и е важно да се отбележи, че компании като Roche и Johnson & Johnson имат подразделения за медицински изделия и/или тестове, които също допринасят за разходите за R&D. Други компании като Bristol Myers Squibb и Novartis се фокусират основно върху разработването на лекарства.

Sanofi е вложила около 7.2 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност през 2022 г., а GSK - 5.5 млрд.
Все още няма коментари
Нов коментар