🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доц. д-р Елиан Рачев: Съвременната орална контрацепция е над 99% ефективна, безопасна и с допълнителни ползи за женското здраве

В идеалния медикамент са събрани сигурност, добър контрол върху менструалния цикъл и минимални странични явления

Доц. д-р Елиан Рачев: Съвременната орална контрацепция е над 99% ефективна, безопасна и с допълнителни ползи за женското здраве
Доц. д-р Елиан Рачев: Съвременната орална контрацепция е над 99% ефективна, безопасна и с допълнителни ползи за женското здраве
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: ДОЦ. Д-Р ЕЛИАН РАЧЕВ, дм, е завършил медицина през 1979 г. в МУ - София. След придобиването на специалност "Акушерство и гинекология" работи като асистент в Научния институт по АГ. През 2001 г. оглавява Клиниката по АГ в УМБАЛ "Св. Анна". В периода 2009 - 2012 г. е ИД на Първа АГ болница "Света София".

Специализира в Канада, Великобритания, Япония и Италия. Участва в десетки международни и национални форуми. Автор е на три рационализации, една монография и над 120 научни публикации. Основател и председател на Асоциацията по менопауза и андропауза в страната. Основните му интереси са свързани с проблемите на гинекологичната ендокринология, патологичния климактериум и стерилитета.

Доц. Рачев, какво представлява съвременната орална хормонална контрацепция и защо днешните медикаменти са по-добри от тези преди десетина години?

Опитът за контрол върху женската репродукция е толкова стар, колкото е и човешкото общество. Високоефективните и обратими методи обаче съществуват малко повече от половин век, когато C. Djerassi и G. Pincus през 1960 г. създадоха първото контрацептивно "хапче".

Хормоналната контрацепция (ХК) представлява съвременен метод за предпазване от нежелана бременност чрез синтетични яйчникови хормони - естрогени и/или гестагени. Коректното използване на метода се отличава с 99.9% контрацептивен успех и с възвръщане на репродуктивния капацитет след прекратяването му.

Над 150 млн. жени във фертилна възраст по света използват системно този метод. В САЩ 25% от жените в детеродна възраст са избрали хормоналния метод за контрацепция, в Европа техният дял е средно около 25-30%, като в Холандия достига 60%.

Първите ХК съдържат твърде високо количество синтетични естрогени. Още тогава е забелязана връзката между високите дози и някои тромбоемболични инциденти. Установи се, че за ефективна ХК е необходимо много по-ниско количество, което може да контролира менструалния цикъл и да влияе минимално върху метаболизма.

В какво се състои иновацията при последното поколение орален хормонален контрацептив и каква е ползата за жените?

Според изследователите модерните насоки в развитието на ХК са свързани с налагане на най-ниската доза на естрогенната компонента, търсене и синтезиране на "идеалния" гестаген, алтернативни пътища на приемане, както и постепенното й индивидуализиране. Напоследък има насочен интерес към естетрола (estetrol - E4). Естетролът е първият естествен естроген със селективно действие върху тъканите. Открит е от E. Diczfalusy през 1965 г. и отначало се е предполагало, че този слаб естроген ще бъде използван като маркер за състоянието на плода през бременността.

Е4 въздейства като естроген при всички тъкани с изключение на тази на млечната жлеза. Има висока селективност, което е свързано с нисък риск от странични ефекти. Естетролът е потенциален кандидат и за естрогенната компонента при хормонално заместителната терапия и постменопаузалната остеопороза.

Как се отразява приемът на такъв медикамент върху женския организъм?

Идеалният хормонален контрацептив трябва да отговаря на 3 условия: сигурна контрацепция, добър контрол върху менструалния цикъл и минимални странични явления. Естрогените и гестагените в него потискат секрецията на собствените хормони. Образно казано, яйчниците спират временно да "работят" и не отделят яйцеклетка (липсва овулация) и естествени яйчникови хормони. У жената обаче няма хормонален дефицит, тъй като самите контрацептиви съдържат женските полови хормони. Ефектът върху фертилния капацитет е временен и след края на приема той се възвръща.

Изследванията показват, че контрацептивът, съдържащ естетрол, има минимално въздействие върху чернодробната функция, мастния и въглехидратния метаболизъм, кръвосъсирването. Важно качество е, че новият естроген има намалено въздействие върху тъканите на млечната жлеза. Ето защо и страничните явления са по-редки или по-слабо изразени спрямо тези при синтетичните естрогени.

Какви условия трябва да са изпълнени, за да започне употребата на ХК при младите момичета?

Стартирането на хормонален контрацептив при млади момичета зависи основно не от възрастта, а от завършените физиологични процеси на узряването и трайно и стабилно установения редовен менструален цикъл и репродуктивен капацитет.

А има ли "пределна възраст" и колко дълго може да се прилагат тези лекарства?

Възрастовият фактор е условна, но важна относителна контраиндикация. След 35-годишна възраст класическите контрацептиви не трябва да се използват, тъй като с възрастта нараства рискът от тромбоемболични инциденти. При желание и необходимост ХК е приложима и в интервала 35-40 години при 2 важни условия - жените да не са пушачки и да се предписват само нискодозирани препарати.

В какви случаи жената не е подходяща за ХК и как се установява това? Зависи ли също и от начина на живот и вредните навици?

Зависи от това дали жената е имала в миналото тромбофлебит/тромбоемболични инциденти, хепатит или други чернодробно-жлъчни заболявания, неконтролиран диабет, повишено кръвно налягане или някакви сърдечно-съдови заболявания, мигренозно главоболие, злокачествено заболяване на млечните жлези или неизяснено генитално кървене. При наличие на тези състояния трябва да се избере друг метод на контрацепция. Пушачките трябва да бъдат насърчавани да спрат тютюнопушенето.

Може ли контрацептивните таблетки да бъдат помощник при семейното планиране и защо?

За съжаление по данни на The Alan Guttmacher Institute 25% от бременностите в света завършват с прекъсване и всяка година се регистрират поне 56 млн. прекратени бременности със съответните здравни и психологически последствия.

Хормоналната контрацепция има изключително висока ефективност при пълно запазване на репродуктивния капацитет на жената. При използването на съвременните нискодозирани контрацептиви и при стриктно спазване на контраиндикациите ползата и клиничните преимущества от тях значително надвишават потенциалните рискове. Хормоналната контрацепция е един от най-важните инструменти на съвременното семейно планиране.

От 2007 г. датата 26 септември е обявена за Световен ден на контрацепцията.

Какви са допълнителните ползи от употребата на ХК?

Хормоналната контрацепция може да осигури стабилен и пълен контрол върху менструалния цикъл - той да бъде предвидим, с необилно кървене и без болки. Много жени страдат от т.нар. предменструален синдром през втората фаза на цикъла. Блокирането на овулацията от ХК може да ликвидира изяви като подуване на корема и крайниците и психически като депресия, раздразнителност, социално затваряне и др. Налице са и козметични ефекти: кожата на лицето не се омазнява, акнето изчезва само след 2-3 месеца, а при продължителен прием започва и намаляване на повишеното окосмяване.

Употребата на ХК намалява значимо риска от рак на яйчниците, доброкачествени яйчникови кисти, на рак на матката и дори на миома на матката.

Умеят ли жените у нас да избират най-подходящите средства за предпазване от нежелана бременност? Защо този избор трябва да става с акушер-гинеколог?

Изборът на контрацептивен метод е избор и решение на жената (често заедно с партньора), но е и експертен професионален въпрос. Предложението ще дойде от специалиста акушер-гинеколог след оценка на общия и гинекологичния статус, възрастта, някои лични навици, наличието или отсъствието на контраиндикации. Необходим е и периодичен контрол.

Кои са най-масовите погрешни представи за ХК у нас?

Най-често жените се притесняват от напълняване, окосмяване, рак, стерилитет. Тези страхове са напълно необосновани. Употребата на съвременните хормонални контрацептиви не е свързана с реални промени в теглото - при 80% от жените теглото се запазва, при 10% може да се увеличи с 1-2 кг, главно от задръжка на течности, а при останалите 10% дори намалява. Окосмяването започва да намалява при употреба над 6 месеца. Рискът от онкогинекологични заболявания спада значимо, а репродуктивният капацитет се възвръща такъв, какъвто е бил.

Материалът е част от информационната кампания "Жените имат право", организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология с подкрепата на "Гедеон Рихтер"

Все още няма коментари
Нов коментар