🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Галя Кондева: Стремим се да въвеждаме най-модерните лекарствени терапии

За една година болницата е преодоляла високата задлъжнялост

д-р Галя Кондeва    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Галя Кондева е специалист по вътрешни болести и хематология в София с над 30 години опит. Завършила е Медицинския университет през 1987 г. Работила е в НЗОК, УМБАСМ "Н. И. Пирогов", "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Токуда", ДКЦ "Вита". От миналата година оглавява Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Доктор Кондева, в какво състояние заварихте болницата и от организационна, и от финансова гледна точка? Вече една година я оглавявате.

Първо искам да отбележа, че Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, така нареченото СБАЛХЗ, е лечебно заведение със 75-годишна история и е правоприемник на създадения през преди 1948 г. Научноизследователски институт по хематология и кръвопреливане. Така че, идвайки в това лечебно заведение, заварих един персонал, който определено винаги е бил на ниво, една организация от страна на медицинския екип, добре работеща.

Но основният проблем, който за съжаление беше впечатляващ, е финансовото състояние на лечебното заведение. И по-точно - една огромна задлъжнялост, просрочена задлъжнялост, един процес на декапитализация на лечебното заведение, едни високи стойности на бракувани лекарствени продукти, едни договори с външни изпълнители - неизгодни за лечебното заведение. Така че проблемите по-скоро бяха от чисто финансово естество. И процесът, който започнахме като първи стъпки, беше точно да се анализират причините, довели до тази финансовата задлъжнялост, и да се предприемат възможно най-срочни мерки, за да може да се преодолее този момент, за да може да продължи лечебното заведение да работи, защото то работи в конкурентна среда.

Една година по-късно каква е равносметката? Преодоляха ли се тези проблеми? Как решихте проблема със задлъжнялостта?

- След много работа на финансово-счетоводния, на медицинския и на административния екип успяхме да стигнем до момент, в който всички текущи задължения се изплащат в сроковете, в които са счетоводно. Планът беше към 31 май да няма нито едно просрочено ново задължение. Към 30 април имахме останало само едно просрочено задължение в размер изпълним, който е планиран за края на май месец. И естествено голямата задлъжнялост, която датира от 2014 г. и която е на стойност 11 700 000 лв. към "Софарма трейдинг". Всички текущи задължения вече са в график.

А голямото задължение?

- По голямото задължение през последните няколко месеца сме в постоянни преговори със "Софарма трейдинг". Има насрещни дела между нас и сме напът да постигнем едно споразумение между двете институции, с което да излезем от тази просроченост и в следващите пет години да можем да решим проблема с тези просрочия. В процес на финализиране сме. Естествено, ние сме собственост 100% на Министерство на здравеопазването и това решение ще влезе в сила, след като принципалът го одобри.

Извън финансовия план, който сте направили с екипа ви, какви други стъпки предприехте?

- Прегледахме всички сключени от лечебното заведение договори през предходните години. И голяма част от тях, тези, които бяха за външни услуги, бяха прекратени като неизгодни за лечебното заведение. Това беше една от стъпките. Какво имам предвид - правни услуги, градинарски услуги, софтуерни услуги бяха прекратени и това облекчи малко тази част от разходите.

По отношение на лекарствените продукти започнахме да извършваме един много обширен ежемесечен анализ. Той беше за това на какви стойности купуваме лекарствените продукти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса впоследствие, защото те представляват 80-85% от оборота на лечебното заведение. И този анализ беше сравнен с данните, които ежемесечно публикува Националната здравноосигурителна каса от други лечебни заведения, които работят със същата листа лекарствени продукти. Проведохме няколко процедури, с които оптимизирахме този разход, тъй като се оказа, че в повечето лекарствени продукти стоим добре спрямо други лечебни заведения.

Имаше и някои лекарствени продукти, при които разликите бяха големи, тоест са купувани на доста по-високи цени. Така че в момента този анализ се извършва ежемесечно и той показа, че в момента ние стоим много добре на този пазар и стойността, на която купуваме, е почти най-ниската от всички лечебни заведения, които работят с позициите за хематологични заболявания.

Освен това предприехме стъпки за намаляване на стойността и обема на бракуваните лекарствени продукти. Когато дойдох тук, тази стойност варираше между 15 и 20 хиляди лева месечно. Сега сме на 800 до 1000 лева.

На какво са се дължали високите стойности на брака?

- Тъй като голяма част от лекарствените продукти се разтварят и се приготвят централизирано в болничната аптека за конкретния пациент. В хематологията и в онкохематологията това дозиране става на база телесно тегло, телесна повърхност за всеки един пациент отделно, флаконите са с фиксирани дози. Работейки за един пациент, винаги има остатъчно количество. Затова оптимизирахме тази дейност, като за конкретно заболяване събирахме пациентите с тази диагноза и с това лекарство, правим графици и така минимализираме остатъците, за да може да не ги бракуваме. Това също така подобри значително дейността и в момента сме на минималните възможни стойности. Няма как да постигнем 100% употреба.

Другото, което оптимизирахме значително, са практически разходите по отношение на битови услуги на външни контрагенти, аз вече го споменах. И за съжаление, по-голяма оптимизация в разходите няма как да бъде направена, защото те са си реални. Инфлационните процеси съответно водят до растеж. Така че това, което зависи от ръководството, е направено. Оттук нататък работим основно по отношение на това да продължим с рационалната употреба на лекарствени продукти.

Имайки предвид, че ние сме лечебно заведение, в което постъпват пациенти със сравнително най-тежките диагнози, съответно и ресурсът за лекарствени продукти в нашето лечебно заведение е висок. И затова поне се стремим да постигаме и най-добрите резултати, да повишим ефективността на това лечение и съответно да имаме повече доволни пациенти.

От гледна точка на това, което говорим в момента за лекарствата - като бързоразвиваща се специалност хематологията ползва нови препрати ежегодно. Какво ново лечение навлиза в България? Покрива ли се то от касата и за какви заболявания?

- Ежегодно от началото на годината влизат от 5 до 10 нови молекули в областта на онкохематологията. Искам да обърна внимание, че освен злокачествените хематологични заболявания, които се лекуват при нас, ние имаме и сериозен потенциал в областта на лечението на доброкачествените хематологични заболявания, които също са тежки, хронични и в много случаи инвалидизират пациентите. Така че и в двете области на хематологията работим усилено. И в двете области постоянно навлизат иновации по отношение на лекарствената терапия. И, общо взето, всичко, което е на пазара, се прилага в нашето лечебно заведение и съответно се заплаща от НЗОК. Имаме няколко продукта, които се ползват по програма за състрадателна употреба. В случая става въпрос за заболяването пароксизмална нощна хемоглобинурия, то е доброкачествено и за лечението му лекарственият продукт се осигурява по програма на фирмата производител не само за България, но и в европейски мащаб, тъй като този лекарствен продукт не е разрешен в страната или не е стигнал до реимбурсиране в нашата страна все още.

Колко лекари работят тук?

- Лекарите са общо 53-ма в различни сфери, а в хематологията са 21 лекари - имаме общо шестима професори, трима доценти и осем асистенти.

Искам да обърна внимание, че другият проблем, който открих, беше научната дейност. Някак си тя беше спряла. А лечебното заведение е с висок потенциал по отношение на развитието на научна дейност, на учебна дейност. И през тази една година активирахме научния съвет, актуализирахме състава, зачислихме петима нови докторанти, млади хора, имаме осем специализанти, започнахме една процедура за прием на доценти, имаме нов доцент. В момента тече процедура за други две места за доценти. Една от целите ми е наистина да повишим научния потенциал.

И основното, към което ще се стремим и което трябва да развием, и което е необходимо и на лечебното заведение, и на пациентите - това е въвеждането на новите т.нар. модерни терапии - генна терапия, клетъчна терапия, карт-технологиите, индивидуализираното, персонализираното лечение. Някои от тези терапии вече са регистрирани в нашата държава. Това се стремим да развием и да го предложим, тъй като в момента, за съжаление, в България не се прилага и знаем, че има пациенти, които се изпращат за приложение на тази терапия в чужбина. Това пък струва огромни средства на държавата. При една добра организация бихме могли да го направим и при нас поради наличието на най-доброто трансплантационно отделение в страната. Това всъщност е силната страна на тази болница - трансплантационното отделение - и усилията ще бъдат насочени към развитието на тази дейност.

Все още няма коментари
Нов коментар