🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доц. Иван Богданов: Биологичната терапия спира развитието на болестта

Парадигмата, че псориазисът е само кожно заболяване, отдавна е в миналото. Сега лекарите го разглеждат в контекста на множество придружаващи заболявания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Доц. д-р Иван Богданов, дм, дерматолог и венеролог. Завършва 1-ви цикъл на медицинско образование в университет "Жозеф Фурие", Гренобъл, Франция, през 2000 г. и медицина в МУ - София, през 2006 г. През 2013 г. придобива научна степен доктор по медицина в МУ - София, с дисертация на тема "Комбиниран климатолечебен метод в терапията на псориазис". Специализира в Университетска болница "Сейнт Луи" - Париж, Франция, и в London Clinic, Великобритания, от 2010 г. е част от екипа на Клиниката по

дерматология и венерология в "Токуда болница София". Председател на фондация "Псориазис", автор на редица научни статии и публикации, съавтор и редактор на книги. Член на Европейското дружество по дерматология и венерология (EADV), член на управителния съвет на Българското дерматологично дружество. Член е на комисията по комуникации на EADV, както и на редакционния съвет на списание "Дерматология и венерология". Председател на фондация "Псориазис". Член на 28 и 31 Българска антарктическа експедиция.

Какво представлява биологичната терапия?

Терминът "биологична терапия" е на пръв поглед леко подвеждащ за широката аудитория заради асоциациите, които могат да бъдат направени с т.нар. биопродукти. За разлика от тях биологичната терапия не представлява лечение с билки и продукти, с които си служи народната медицина. Става въпрос за създаване на изключително сложни молекули, които структурно наподобяват тези, които имунната система използва за предаването на определени сигнали в организма. В основата на автоимунните заболявания често седят съвсем нормални процеси, които поради някаква причина са излезли от контрол. В такава ситуация имунната система уврежда организма, вместо да му помага да се защитава. Заради структурното сходство с естествените сигнални молекули биологичната терапия блокира определени етапи от развитието на обърканата имунна реакция и спира развитието на процеса. Докато тези продукти се ползват, наблюдаваме пълно изчезване или значително намаляване на проявите на заболяването. За съжаление след спирането на терапията то обикновено се завръща. Причината за това е, че предпоставките за появата на заболяването все още са там, често кодирани в гените на съответния пациент. За пълното и окончателно лечение на тези заболявания вероятно ще се наложи да изчакаме някакъв голям пробив в развитието на генната терапия. Дотогава обаче имаме едно много силно оръжие в борбата с голяма част от автоимунните заболявания, което ни позволява сериозно, макар и временно надмощие на бойното поле.

От колко време тя се използва по света и у нас при хора със заболяването псориазис?

Първият биологичен продукт за лечение на псориазис скоро ще направи 20 години. Той е пряко следствие от напредъка на медицинската наука в разбирането на сложните механизми, водещи до появата на псориазиса. Впрочем тези механизми са общи с някои други автоимунни заболявания, засягащи ставите и гастроинтестиналната система. Парадигмата, че псориазисът е само кожно заболяване, отдавна е останала в миналото. Сега го разглеждаме в контекста на множество други придружаващи заболявания, което прави лечението му сериозно предизвикателство и сложен процес, в който се съобразяваме с много фактори. Биологичната терапия в голям процент от случаите ни помага да въздействаме върху симптомите на няколко заболявания едновременно, ако съответният продукт е избран правилно. След появата на първия биологичен медикамент бяха направени още много открития и бяха изяснени различни процеси, което доведе и до откриването на ролята на други сигнални молекули, а оттам и до появата на още много различни биологични продукти. Всеки от тях има своето място в зависимост от индивидуалната ситуация при всеки пациент, както и вида и тежестта на неговото заболяване, придружаващите заболявания, пола, възрастта и т.н.

В България с тези продукти се работи скоро след появата им, в рамките на различни клинични проучвания. В практиката лечението с тях е възможно вече повече от 10 години, след като НЗОК включи тези медикаменти в позитивния списък за реимбурсация. Периодично този списък се обновява с нови медикаменти, които излизат на пазара, и към момента можем да се похвалим, че макар и с леко закъснение по отношение на страните в Западна Европа, ние разполагаме с почти всички биологични продукти за лечение на псориазис. Това ни помага да лекуваме нашите пациенти с най-съвременната налична терапия.

Какъв ефект се очаква да бъде постигнат при приложение на биологична терапия за псориазис?

Целите, които си поставяме на този етап от развитието на биологичната терапия е пълното или почти пълното изчистване на псориатичните плаки. За да влезе един нов продукт на пазара, той трябва да дава определено предимство в сравнение с предходните, както по отношение на ефекта от лечението, така и по отношение на безопасността. Процесът по разработката, проучването и комерсиализацията на един такъв медикамент е изключително сложен, скъп и продължителен и само най-добрите от тях стигат реално до пазара. Това формира високата добавена стойност на тези продукти, а оттам и много високата им цена. За да оправдаят инвестицията, която всяка една държава прави, за да осигури този тип лекарства на своите граждани, те трябва да могат до голяма степен да осигурят реинтеграцията на пациентите с псориазис обратно в обществото. Не е тайна, че псориазисът е сред заболяванията, които в най-голяма степен засягат качеството на живот на пациентите. Това има и своето социоикономическо отражение върху пациента, изразяващо се в повишени разходи за доболнична и болнична помощ, абсентизъм, презентизъм, инвалидизация, както и сериозни последствия за психиката на пациента. Голяма част от тези проблеми могат да бъдат решени с използването на биологична терапия и на пациента да бъде дадена възможността за един съвсем нормален живот без присъствието на заболяването в него.

Освен кожното изчистване, има ли други ползи от биологичната терапия при псориазис? На какво се дължат те?

Наличието на общи механизми за развитието на няколко различни заболявания, засягащи различни системи в човешкото тяло, дава възможност за ползването на един и същ биологичен продукт в различни медицински специалности. Има медикаменти, които освен в лечението на псориазис се използват и за лечение на псориатичен артрит и други ставни заболявания. Някои от продуктите, които използваме в нашата практика се използват и за лечението на възпалителни заболявания на червата. Има данни, които показват благоприятно повлияване на някои проблеми от страна на сърдечно-съдовата и ендокринната система при използването на определени биологични медикаменти. Всички тези заболявания са свързани в различна степен с псориазиса.

В същото време няма медикамент, който да няма странични реакции. Намесвайки се в тези интимни имунологични механизми, няма как да не повлияем и работата на някои от тях, които са важни за защитата и правилното функциониране на организма. Благодарение на натрупаната информация от проведените клинични проучвания и регистрите на държави, в които такива функционират, сега знаем и в какви ситуции не трябва да използваме определени биологични медикаменти.

В крайна сметка изборът на правилния медикамент е свързан със сложен процес на преценка на индивидуланите нужди на всеки един пациент.

Темата безопасност на биологичната терапия често притеснява хората, болни от псориазис. Какво показват наблюденията Ви до момента? Имате ли наблюдения при деца?

Намирам за напълно нормално човек да изпитва страх от непознатото. Това е изцяло различна философия в терапията. Доста по-различна от тази на конвенционалните медикаменти и локална, физио- и климатотерапия. Тя е и доста по-нова и като всеки нов вид терапия преминава през определен период на повишена мнителност, при това не само от страна на пациентите. Затова вероятно помага и начина на приложение, странните и дълги имена на продуктите, както и някои съвсем ирационални и почти конспиративни фактори. Нашият опит досега обаче показва не само една много по-висока степен на ефективност, но и едно доста добро ниво на безопасност при тези продукти. Всеки един от нас в практиката си залага и своя авторитет, когато изписва определено лечение. Това изисква от нас да бъдем много внимателни и дори критични, когато започваме да използваме нов продукт. Въвеждането на такъв продукт изисква солидни данни за безопасност с високо ниво на доказателственост. Не е лесно да бъде убеден лекар, който носи отговорност за живота и здравето на своите пациенти. При пациентите нещата стоят малко по-различно. Там най-добрата препоръка идва на принципа на личния опит от други пациенти - така да се каже "от уста на уста". Прави впечатление, че в последните години все повече пациенти с псориазис идват активно да търсят този вид терапия, защото са чули за нея. Това, разбира се, не е възможно за всеки един от тях, защото е нужно да отговарят на определени критерии, но ни дава информация за това, че опасенията постепенно отстъпват пред опита. Що се отнася до личните ми наблюдения по отношение на безопасността, мога да кажа, че след повече от 10 години работа с биологични медикаменти, съм много по-спокоен и уверен. Тази увереност се отнася и до изписването на биологична терапия при деца. Към този момент имаме четири биологични препарата, регистрирани за лечение на деца най-рано от 6 годишна възраст. Въпреки солидните данни по отношение на безопасността, към всеки пациент под 18 години се подхожда с особено внимание и проследяването е изключително стриктно.

С какво трябва да се съобразява един човек с псориазис, за да не влоши състоянието на кожата си, дори и вече да прилага биологично лечение?

Всеки пациент на биологична терапия, трябва да знае, че въпреки възможността да бъде напълно изчистен от псориатичните плаки, заболяването е само потиснато, но не и излекувано. Временното или пълното спиране на лечението, а понякога дори забавянето на приема на медикамента, може да доведе до повторна поява на плаките. Понякога, въпреки нашето и на пациента желание, не се постига пълно изчистване и може да има някои упорити плаки, които да не изчезнат напълно. Изключително важно е поставянето на медикамента да става по описания в листовката терапевтичен план. Всяка промяна в състоянието на псориазиса или наличието на новооткрита инфекциозна или друга болест трябва да бъде своевременно доведена до вниманието на лекуващия дерматолог. При наличие на придружаващи заболявания, лечението трябва да бъде консултирано и с колегата от друга специалност, който се грижи за него. Спазването на хигиенен и хранителен режим е винаги препоръчително, като ние обръщаме специално внимание на това, че е необходима ежедневна хидратация на кожата с емолиентни кремове, както и внимание по отношение на телесното тегло.

Кои са трите въпроса, които най-често ви задават Вашите пациентите с псориазис?

Когато говорим за псориазис понякога ми се струва, че говорим за няколко отделни заболявания. Толкова различен може да бъде той при всеки един пациент. Въпросите също са различни. Може би все пак най-често пациентите питат: "Това за цял живот ли е?", "Има ли лечение?" и "Мога ли да заразя някой?". За съжаление това само показва, колко малко познато е това заболяване за широката общественост в България. Трябва да призная, че за това вина имаме и ние като дерматолози и като хора, които са приели псориазиса за кауза. С тази неосведоменост не се сблъскваме само тук - има я навсякъде. За мен е тъжно, защото хората с псориазис с нищо не са заслужили тази "Алена буква" на срама. Затова при всяка възможност, а сега и чрез Вас, отново искам да кажа, че псориазисът не е заразен и никой не си го е "Заслужил". Надявам се след толкова кампании, заедно с нашите приятели от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, след всички лекции, интервюта, статии и дискусии и след всички часове на обяснения в кабинета това да е стигнало до повече хора и стигмата върху пациентите с псориазис да се вдигне.

Що се отнася до биологичната терапия на първо място винаги е въпросът за безопасността. Намирам това за съвсем нормално и винаги се старая да бъда максимално изчерпателен по тази тема. Екип от водещи дерматолози преди време разработи серия от материали, издадени впоследствие от Фондация "Псориазис" под формата на научнопопулярната книга "Всичко за псориазиса", в която на разбираем език е предоставена информация по въпроса. Тези материали могат да бъдат намерени и на страницата на Фондацията в интернет (www.bg-pso.org). Там има доста обстойно описани и критериите за започване на биологична терапия, които до голяма степен отговарят и на втория най-често поставян въпрос: Как мога да започна биологична терапия? За съжаление в България все още работим с най-рестриктивните критерии за започване на биологична терапия. Все още не се обръща внимание на критерия качество на живот при взимането на решение за започване или смяна на терапията. Все още не се взима под внимание засягането на т.нар. "специални зони" на засягане от псориазиса като скалп, лице, длани и стъпала, гениталии и нокти, които са особено важни за нормалните социални и физиологични функции на всеки един човек. Всичко това означава, че "Все още..." имам много какво да се желае по отношение на грижата за пациентите с псориазис в България. И накрая - третият най-чест въпрос е: "Докторе, ще се оправя ли?" Много ми се иска да мога да дам дефинитивно положителен отговор на този въпрос. Въпреки, че на този етап не можем да говорим за излекуване, все пак можем да кажем, че ефективно лечение има, така че "Да!".

Все още няма коментари
Нов коментар