По въздух, суша и вода този град си отесня

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години Пловдив се променя. Променя се по начин, по който малко градове в Източна Европа могат да се похвалят: расте в най-важната демографска група - на младите хора, безработицата му е де факто нулева, индустрията и услугите растат. Тази година градът е и културна столица на Европа и почти всеки ден там се случва нещо.

Но този ръст поражда въпросителни. В последните няколко десетилетия нито един български град освен София не е имал проблема да има много нови хора, искащи да живеят там. А София, уви, е един от най-лошите възможни примери как да се справиш с това. Последния път, когато градовете в България растяха, това ставаше централизирано. Тогава се появиха панелните комплекси и новите булеварди. Сега не живеем в това време, а хората не искат панелки, но планирането на новите нужди е все така умение, което местната власт трябва да развие.

Затова начинът, по който Пловдив ще отговори на предизвикателството - с планиране на нова инфраструктура, с промяна на логиката на градския транспорт, с иновации в образованието или дори с това, което ще направи в областта на културата - ще е важен. Защото ще служи като наръчник на други градове.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал