Помощниците на Liebherr

"Винтерхалдер България" ще инвестира 2.5 милиона евро в нов завод

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2007 г. Херман Хог наема цех край Пловдив. Собственикът на немската компания Winterhalder имал сериозно основание - неговият голям клиент Liebherr имал завод в индустриална зона Радиново край Пловдив.

Така немската компания се настанява на около 500 метра от халетата на Liebherr под името "Винтерхалдер България". Компанията се занимава предимно с производство на машини по поръчка и на уплътнения от шумо- и топлоизолационни порести материали за производството на техника, както и на самозалепващи се ленти.

Дванайсет години по-късно резултатите на българското предприятие на Херман Хог показват, че той наистина умее добре да си прави сметките. С първоначална инвестиция от малко над 2 млн. лв., през 2018 година "Винтерхалдер България" постигна годишен оборот от около 5 млн. лв. и печалба преди облагане от 1 млн. лв.

Малки, но разширяващи се

"По-голямата сестра – германската компания, има екип от 250 служители, докато ние в България сме само 35. И двете са собственост на фирмата майка Industrie und Finanz Holding GmbH. Това е изцяло капиталов холдинг", обяснява структурата на собствеността Елза Хачманян – прокурист на "Винтерхалдер България".

В България вече има машини и съоръжения за над 3 млн. лв., като най-важните от тях струват между 200 хил. и 700 хил. лв. Това са основно режещи и щанцоващи машини, които се произвеждат по чертежи на клиента, изолации и уплътнения за производството на бяла техника, техника за дома и за автомобилостроенето.

"Халето, в което работим, вече ни отесня, защото разширихме пазарите си и освен в България изнасяме за нови клиенти в Румъния, Сърбия, Чехия, Унгария и, разбира се, за Германия", казва прокуристът. От 2014 година досега оборотите на компанията нарастат със здравословните 5-10 на сто, като прогнозата е, че до 2023 година могат да достигнат близо 8 млн. лв. "В момента имаме по-смели планове за бъдещето, тъй като искаме да строим ново собствено хале на стойност 2.5 млн. евро. То също ще бъде в индустриална зона Радиново", казва Хачманян. Собственикът ще инвестира чрез холдинга IFH и ще дава помещението под наем на българската си компания. Плановете на инвеститора са да построи двойно по-голяма сграда от сегашната, защото старата вече е отесняла.

Обучение и задържане

За да работи човек във "Винтерхалдер България", трябва да е преди всичко технически сръчен, защото голяма част от работата е ръчна. Не е задължително да има завършено средно техническо или специално образование. Тук в Радиново обучават на място всички. Включително работниците, които работят с по-големи машини, които също не се нуждаят от специални познания, за да станат добри в професията.

Клиентът идва с проблема си, а екипът е в състояние да реши индивидуално всяко техническо предизвикателство. "Ние нямаме продукти, които продаваме на няколко клиента едновременно", обяснява Елза Хачманян.

В индустриалната зона търсенето на работна ръка надвишава предлагането и затова всеки човек е ценен. Прокуристът на "Винтерхалдер България" обяснява, че нямат текучества на кадри. "Успявам да задържа хората с добро отношение към тях и с организираност на работното място. Аз знам, че финансовият мотиватор е краткосрочен. Усилията ми са в посока работниците да се чувстват сигурни за работното си място", обяснява същността на немската социална политика Елза Хачманян. "Сигурни са, че предложенията и проблемите им ще бъдат чути. Нищо, че някои от тях ще излязат в болнични, за да гледат възрастен човек, или в майчинство, или те ще имат здравословни проблеми. Хората ми са сигурни, че когато отмине личният им проблем, тяхното работно място ги очаква."

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал