Да отвориш фабрика на 10 септември

Първият обучителен център за индустриални кадри в Пловдив се надява да предизвика революция

ТИЗ отваря обучителен център за индустриални кадри
ТИЗ отваря обучителен център за индустриални кадри
ТИЗ отваря обучителен център за индустриални кадри    ©  Цветелина Белутова
ТИЗ отваря обучителен център за индустриални кадри    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като няма, направи си. Това е мотото, което Пламен Панчев е следвал цял живот. След като стои в основата на създаването на прословутата вече "Тракия икономическа зона", сега Панчев иска да се пребори със следващото предизвикателство - липсата на кадри за компаниите в тази зона. Затова отварят обучителен център за индустриални кадри.

Той започна работа на 10 септември и ще събира около 200 обучаващи се в 11 зали - една за тренировъчно обучение и десет за теоретично. Целта е в него да се квалифицират, преквалифицират и обучават кадри от цялата страна за нуждите на различни индустрии.

Панчев слага концепционалните основи на проекта още преди 2 години. Сдружението кандидатства по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 - 2020 за средства на стойност 1.754 млн. лв по европроект "Таргетирано развитие и актуализация на клъстерни информационни активи", като дофинансирането от страна на ТИЗ е 40% от общото. Средствата са използвани за подготовка на инфраструктурата на сградата, както и за техниката, която е избирана със съдействието на индустриалните гиганти от зоната.

"Може да се каже, че това е един център, в който имаме техника, еднаква с тази, която се използва във всички производства - пневматика (механизми, използващи сгъстени газове за работа), хидравлика (механизми, създаващи енергия чрез течности под налягане), автоматизация и др.", коментира пред "Капитал" Марко Иванов, който е един от ръководителите на проекта. "Участват много известни фирми като Schneider Electric и ABB и техниката, на която обучаваме, е тази, по която обучават самите те. Това значи, че не е предназначена за учебни цели, а отговаря на реалната в самото производство", уточнява Иванов. Според него чувството е съвсем различно, когато обучаващите имат възможност да се запознаят с една машина, която ще използват в реални бъдещи условия.

Очи в очи с машината

За да е по-ефективно, обучаващите ще бъдат разделени в по-малки групи, за да може на всеки от служителите да се обърне максимално внимание. Те ще имат възможност да се запознаят с техниката, която ги интересува "от първо лице", а това е един от най-устойчивите методи при такъв тип вътрешни обучения.

Ръководителите на проекта са се договорили с лектори от различни университети, както и с участници в индустриалното производство и преподаватели в професионални гимназии, които да обясняват материята. Образованието ще бъде теоретично и практично - като според Иванов "едното е неразделна част от другото". "Първо трябва да преценим на какво ще ги обучаваме и после да им дадем възможност да разберат как работи, за да се научат как да реагират", обяснява той.

Техническата база на центъра е доста богата - в него ще има отдели, които симулират самото производство, системи с пневматични, хидравлични и автоматични задвижвания, центрове с електрически двигатели, които се използват за по-прецизни индустриални роботи в реална производствена среда. В допълнение центърът ще разполага и с комбинация от техника, която различи фирми произвеждат - например робот от ABB ще се задвижва с части на HMC.

Самите обучения ще бъдат къси, стегнати, с по-малко теория и строго профилирани в сферата, за която са насочени. "Едно базово обучение по хидравлика например се извършва в рамките на две седмици, за да могат обучаващите се да добият нужната информация и да работят с машините. Освен това, ако възникнат аварийни ситуации, те ще могат да реагират адекватно, а така самият модел на производство по-малко ще се възпрепятства", казва Иванов.

Всички големи са тук

Обучителният център ще работи най-вече с чуждестранни компании, като засега всички индустриални гиганти в ТИЗ и всички по-големи индустриални предприятия в България са проявили силен интерес към провеждането на обучения в него. Проектът в същността си е отворен и това позволява на всяко предприятие в зоната да участва пряко в специфицирането и предоставянето на техническото оборудване, с което иска да работят обучаващите се. "Нямаме точна програма, по която да работим, предпочитаме да отговаряме на специфичните искания на всяка отделна компания и да ѝ предоставяме това, от което има нужда", обяснява Иванов. Той уточнява, че средствата за обучение са за сметка на компаниите, които вдигат по този начин знанията и работната квалификация на персонала си, инвестирайки в него.

На въпроса от какви кадри има най-голяма нужда, Иванов отговаря, че това са операторите на машини в индустриалното производство. Тези, които желаят, могат да бъдат обучени допълнително, като целта е да се създадат и автономни работни групи, които могат да бъдат поддържащ персонал в едно предприятие и да реагират бързо и на място.

Гимназиите също

Екипът на обучителния център отправя и по-мащабен поглед в бъдещето. Една амбициозна идея е разширяването на проекта към професионалните гимназии в района (които са общо 7). Той ще бъде отворен за посещения от страна на учениците още от септември, но после може да се използва за място, където да се изнасят отворени уроци - някои от гимназиите вече са отправяли запитвания дали може да използват центъра като част от дуалните си обучения.

Друга цел на екипа е да оборудва в самите учебни заведения няколко специализирани лаборатории, за да може да се вдигне нивото на средното образование. Някои от компаниите вече си партнират с гимназиите и провеждат обучения, затова и подобна инициатива би им била от голяма полза.

"Започваме от нуждата на самите предприятия, но идеята е проектът да се развива така, че нивото на образованието да се вдигне. Ние не можем да се наречем образователен център, по-скоро сме център за обучение, но искаме да участваме максимално и в подобряването на образованието. Особено в средното, защото там е най-големият проблем", казва Марко Иванов.

Друга амбициозна задача, която от обучителния център си поставят, е да помогнат на докторантите в университетите, които страдат от липсата на добро заплащане и се налага да живеят само с минимална стипендия. Една благоприятна възможност за тях би било например преподаването в професионалните гимназии и впоследствие в обучителния център. Засега в него ще преподават лектори от двата технически университета в Пловдив - филиалът на Техническия университет и Университетът по хранителни технологии.

Сроковете, които си поставят за всичко това, са тесни. В рамките на следващите 5 години целият интегриран проект трябва да е готов, като екипът не е особено скромен - надяват се да изпълнят дори и най-амбициозните си планове и да започнат да се занимава с изследователска дейност. За целта ще се търси финансиране по различни програми за интеграция и посредством европейски проекти. И Пловдив също е само началото. Идеята е този център да се "клонира" и на други места.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал