Стефан Стоянов: По-добре да организираш град, когато расте, отколкото когато се празни

Заместник кметът "Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество" на община Пловдив пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стефан Стоянов е една от "скритите" движещи сили на община Пловдив, която помага за връзката между местна власт и бизнес. Стоянов е контактна точка за много от бизнесите тук, ако нещо не върви добре или има нужда от корекции. Също така е любител на иновативността във всяка сфера, като е един от авторите на идеята за преминаването на общинските детски градини към модела на "Монтесори".

Какво се случва с икономическото развитие на региона през последната година?

- Тенденцията може да се очертае, като се погледнат последните няколко години. Първо се вижда, че последните две години Пловдив расте най-бързо сред градовете в България като брой население, което е пряка оценка за икономическото развитие на региона. За миналата година в община Пловдив официално са регистрирани 2400 души повече, а в София – 3600, а разликата в населението е четири пъти.

Причините за нарастването са няколко. От една страна - бързо развиващата се индустрия; от друга - бързо развиващият се сектор на бизнес услуги. Любопитното е, че вървят ръка за ръка. Бизнес услугите започнаха да растат преди три години и ги засякохме като най-бързо растящия сектор. Това беше изненада за нас. Мислехме, че това ще се случи в по-късен етап от развитието на региона. Това е съчетано с добрата локация на града, с добри традиции и с добра екосистема.

Виждаме, че хората, които идват да работят и живеят тук, са предимно в активна възраст - 25-54 години. Качеството на живот е относително високо. За миналата година 70% от БВП се формират от индустрия и бизнес услуги. Около 42% е производството, като то се разделя на няколко сегмента и най-интересни са машиностроене и автомобилостроене. Имаме вече над 100 международни компании, които произвеждат в региона, а и стотици български, които правят сериозен бизнес на международно ниво.

През всеки от последните 24 месеца все става нещо - или се отваря нов завод, или се обявява нова инвестиция, или се прави разширение на съществуващи такива. Тоест екосистемата работи в доста добра синергия.

Въпреки че има голяма динамика на инвестиции, все още не се вижда отлив на по-нископрофилни производства. Което ще се случи, разбира се, рано или късно, но пък това работи за съседните области. Виждаме една ясна тенденция, че тук идва трета вълна на инвестиции - и чуждестранни, и български, които са не толкова интензивни от гледна точка на работна ръка, но пък произвеждат продукти с по-висока добавена стойност. Съответно могат да си позволяват по-високи заплати, по-квалифицирани хора, да инвестират повече в образование. Очаквам тази тенденция да продължи.

Ако погледнем местния БВП, строителството, туризмът и земеделието заемат малка част от формирането му, което говори за относителна устойчивост. Икономиката не се влияе толкова от по-уязвимите сектори, въпреки че през последните две години Пловдив е сред лидерите по брой издадени разрешителни за строеж. Има голяма динамика на строителството - идват повече хора, строят се повече жилищни сгради, но и офиси. ИТ и аусорсинг индустрията генерираха и бум на скъпи офис сгради.

Бизнес услугите са голямата гордост. Отделът за бизнес развитие в последните седем години е помогнал за отварянето на над 4 хил. работни места в IT и BPO (Business Process Outsourcing – бел.ред.) Вече имаме над 100 компании в тези два сектора.

В какво се състои вашата помощ?

- От една страна – добра предварителна подготовка - анализи и проучвания на годишна база, доклади, които се издават дори на хартия, които служат на потенциалните инвеститори. Ние се опитваме да скъсим процеса на проучване, особено когато е чужд инвеститор, той идва и гледа целия регион (Югоизточна Европа). За това е важно да сме максимално подготвени и да предоставим прецизна информация на компаниите за пазара на труда, за икономиката, за екосистемата, за образователната среда.

Когато започне да се случва инвестицията, се стремим в целия процес да бъдем от помощ за компанията - от първоначалните проучвания, през намиране на локации, свързване с местната екосистема, с образователни институции, дори и набирането на хора. Поддържаме база данни, която предоставяме на всеки потенциален инвеститор, който може така да си спести време и средства и навлиза по-лесно на пазара на труда. Включително правим и редовни проучвания на нивата на заплатите, възможности на пазара на труда и т.н. Реално всеки инвеститор има персонален акаунт, т.е. човек, който отговаря за него [при нас].

"Тракия икономическа зона" е най-голямото публично-частно обединение, фокусирано върху развитието на един регион. Зад него стоят девет общини и шест индустриални зони, които основно са частни. Още преди седем години, когато се направи това сдружение, решихме, че не сме конкуренция помежду си, а трябва да работим заедно. Това дава доста добри резултати.

Това, което очакваме за аутсорсинг сектора, е в следващите няколко години да се разшири секторът в изнесените финансови услуги, нещо, което е голям тренд в София. По-големите компании започнаха да гледат към Пловдив и очаквам поне 1000 нови работни места в следващите две години в изнесените финансови услуги - счетоводство, контрол, финанси и т.н.

Това на база на конкретни заявки от компании ли е?

- И това, но и следене на тенденциите. Едно от важните неща, които виждаме последните няколко години, е, че двата пазара - София и Пловдив, работят в тясна синергия - и като икономика, и като пазар на труда. Близката дистанция създава възможност, от една страна, компаниите да диверсифицират, било в единия или другия град да направят втори офис, от друга страна, лесно се трансферират хора в двете посоки. Доскоро предимно хора от Пловдив отиваха в София да работят и живеят, сега движението е и обратно. Много семейства се местят да живеят и работят от София в Пловдив.

A и никога не е имало толкова ниска безработица. Това важи и на национално ниво. Реалната безработица в Пловдив е около 2%, което никога не се е случвало.

По оперативна програма "Околна среда" скоро започва кандидатстването на домакинства за подмяна на отоплителни системи. Това всъщност е доста важна стъпка. Основният стимул за промяна на начина на отопление е икономиката. Основната причина за замърсяването с фини прахови частици от твърдо гориво е заради бедност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал