Пловдивската фабрика на американската Watts: Добре смазана машина

"ВАТТС индъстрийз" поддържа инвестиционно темпо от 3 млн. лева годишно

От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини между 1 и 3 милиона лева годишно
От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини между 1 и 3 милиона лева годишно
От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини между 1 и 3 милиона лева годишно    ©  Капитал
От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини между 1 и 3 милиона лева годишно    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петнайсет служители. С толкова е стартирала пловдивската МТБ, когато е купена през 1999 г. от американската Watts Water Technologies, Inc. Американците преценяват, че в Пловдив ще направят европейски завод за измервателни уреди на флуиди – течности и газове.

Днес във "ВАТТС индъстрийз България" работят около 300 души и текущо фирмата продължава да набира персонал, за да постигне планираните темпове на разрастване. Според Милен Найденов – оперативен директор на компанията, всяка седмица в пловдивския завод се произвеждат 120 000 манометри, термометри и дебитометри. Има ги в почти всички машини – от прахосмукачката до робота, а предприятието, казва Найденов, е толкова значимо за европейския и дори за световните пазари, че с него могат да се конкурират само китайски фирми.

Непрекъснато разрастване

Детайлите са доставени от различни европейски производители. Металните части са от Италия, всички пластмасови детайли - от България, а по-специфичните детайли са от Швейцария. В Пловдив сглобяват над 3000 различни конфигурации на основните продукти. "В този смисъл ние рядко допускаме бракуване на продукция. Ако все пак се случи някой да сгреши при монтажа, това веднага се засича от контрольори, като продукцията ни минава на три пъти стопроцентов контрол", обяснява Милен Найденов.

Продажбите на измервателните уреди обаче се осъществяват не от завода производител, а чрез центрове за дистрибуция в Италия и Германия. Всяка година фирмата инвестира в нови технологични линии - през 2018 година например инвестициите са предопределени от големите продажби на газови бойлери в света. Производството на този тип манометри нараства три пъти.

От 2015 година досега в Пловдив инвестират в нови машини между 1 и 3 милиона лева годишно. Последната инвестиция, която стартира през 2019 година и също е за около 3 милиона лева, е за най-новия продукт – уред за измерване на потоци. Инвестиционните средства са вложени само за разширение на машинния парк, без да се строят нови сгради. "Категорични сме, че новите ни машини ще бъдат български. Разработваме ги съвместно с производителите, като работим добре с фирми като "АМЕКА - София", "АПРОНЕКС - Габрово", и "Машин хед Пловдив", обяснява директорът. "В България има наистина добри машиностроителни компании, които произвеждат и елементна база, и машини, и автоматизация. Държим на българските компании, защото много бързо реагират, поддръжката на машините ни излиза по-евтино, сервизът е "подръка" и при нужда не се губи време, както е с вносната техника. Компанията майка Watts Water Technologies, Inc. финансира изцяло новата инвестиция, без да се ползват банкови кредити."

Българското дружество има годишни обороти от 22 до 24 милиона лева за последните 3 години и печалба от 0.6 млн. лева за 2018.

Продукти по поръчка

Текущите прогнози на мениджърския екип на пловдивската компания са, че за да отговори на пазарните нужди, ще трябват не само нови машини, но и повече служители. Текучеството при нас е незначително и над 50 на сто от екипа ни се е запазил през последните 12-15 години, казва оперативният директор на "ВАТТС индъстрийз България". Изискванията към новите инженери са да създават дизайна на продукта според нуждите на клиента. "Много от нашите клиенти са търговско ориентирани, но не са инженерно грамотни. Те искат да си купят готов продукт. В повечето случаи трудно се ориентират в многообразието ни, да не говорим, че понякога имат специфични изисквания, които нашите инженери трябва да разберат и да разработят точно това, което е необходимо на клиента", обяснява Милен Найденов.

Изискването на пловдивската компания към новите работници пък е просто - да имат базисни технически сръчности и познания. На останалото ще ги научат. Това става в малки учебно-работни центрове в предприятието. Едно от предимствата на фирмата е, че освен "твърда" заплата по трудов договор работниците получават надбавки за изработените изделия. При най-добрите съотношението между основната заплата и премиите за производителност достига 50:50, казва Найденов. Резултатът е, че работниците тук месечно си заработват сравнително добра заплата, върху която се осигуряват.

Lean

Когато инвестираме в техника и набираме кадри, ние се научихме да го правим по начин, който да ни позволи такава гъвкавост, че сме в състояние в рамките на един ден да разместим подредбата на машините в технологичните линии и на работните места, за да произведем навреме поръчките, обяснява инж. Матея Фратев. Инженер Фратев е човекът, който заедно с колегите си активно участвува във въвеждането на японската оперативна система за управление Lean. Тя е основана на идеята за минимизиране на пилеенето на ресурси и време при производството.

Според него ценно е, че работникът и инженерът заедно дават идеи за подобряване на работата. "Когато имаме нов продукт, събираме хората, които ще го работят, и търсим най-доброто подреждане на машините, инструментите и детайлите, така че да са удобни на хората, които ще работят. Резултатът е по-висока индивидуална производителност" обяснява инж. Фратев.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible
    • + 1

    Браво! Останаха ли незаети работници в Пловдив?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал