Как небето над Панагюрище гръмна

За седма поредна година градът е домакин на световния шампионат по фойерверки

Иван Иванов, собственик на "Огнена хризантема" и организатор на първенството по фойерверки
Иван Иванов, собственик на "Огнена хризантема" и организатор на първенството по фойерверки
Иван Иванов, собственик на "Огнена хризантема" и организатор на първенството по фойерверки    ©  Велко Ангелов
Иван Иванов, собственик на "Огнена хризантема" и организатор на първенството по фойерверки    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази година между 68 хил. и 70 хил. души общо са присъствали на трите дни от надпреварата с фойерверки.

Знаете ли, че всяка година Панагюрище е домакин на световно първенство? По-вероятно е да не знаете. Единственото по рода си в региона световно първенство по фойерверки събира на едно място всяка година едни от най-добрите международни пиротехници. Светлинната програма се превръща в традиционно събитие, което популяризира Панагюрище и околните градове като туристически дестинации и посреща хора от цял свят. А защо не сте чували за него? Добър въпрос.

От инициатива до световен шампионат

За първи път състезанието се провежда през 2013 г. Инициатор на събитието е панагюрската компания "Огнена хризантема", която е специализирана в проектиране, дизайн и реализация на шоута с професионални фойерверки. Екипът на фирмата дълги години участва в различни състезания по света и има редица спечелени награди. Така решават в партньорство с общината да организират първия световен шампионат по фойерверки на Балканите, като по този начин популяризират както града, така и пиротехниката.

По подобие на международните събития и в Панагюрище могат да участват само отбори, съставени от професионални пиротехници, които най-често са компании с бизнеси в областта на фойерверките. "Нарекохме го световно първенство, защото каним отбори, които са заемали призови места в подобни фестивали по света. Нямаме за цел да излъчим български екипи, а чуждестранни", разказва пред "Капитал" собственикът на "Огнена хризантема" Иван Иванов. Организаторите се спират само на чуждестранни отбори, защото по думите на Иванов местните състезатели достатъчно добре познават работата си, а за да се развиват, е необходимо да виждат чужди примери.

Всяка година събитието се провежда през май и се финансира от спонсори, най-големият от които е медодобивната "Асарел Медет". От организаторите не коментират в какъв размер е бюджетът на събитието, но по думите им той не се е променял през тези седем години от провеждането на шампионата. Именно ограничените парични средства възпрепятстват разрастването на събитието, а за да се спестят разходи, чуждестранните отбори, които взимат участие най-често, са от Европа и Русия. "С бюджета покриваме всички разходи по придвижването, настаняването и пиротехниката, с която участват отборите", казва Иванов.

За всеки има нощ

Събитието продължава общо три дни, в рамките на които се представят три отбора - по една нощ на всеки. Задължително условие е участниците в българския шампионат по фойерверки да са заемали призови места – първо или второ – в други първенства по света. В тазгодишното издание на събитието в Панагюрище взеха участие отбори от Норвегия, Латвия и Русия.

Всички отбори разполагат с еднакви материали, с които да подготвят светлинното и музикално шоу. Тази година например от бюджета на събитието са заделени средства за 3250 броя фойерверки на отбор, които могат да бъдат използвани и комбинирани в различна последователност. "Всеки изстрел е свързан със системата за озвучаване. С началото на музиката започва и програмата на екипа. Изстрелите отговарят на конкретни тонове, а фойерверките се пускат автоматично", обяснява собственикът на "Огнена хризантема" и организатор на събитието.

Иван Иванов разказва, че на повечето международни първенства организаторите предоставят на участниците списък с различни видове фойерверки и фиксиран бюджет, в рамките на който да изберат материалите си. В Панагюрище обаче отборите започват при абсолютно равен старт с еднакви материали. "Обикновено подготовката за шоуто с фойерверки на всеки от отборите отнема около месец, в който изчистват концепцията на програмата си, музиката си и построяването на фигурите в небето", обяснява още Иванов.

През всеки от трите дни на събитието по един отбор представя светлинното си шоу. Първо започва с подгряваща заря, след което има около 2 минути свободно шоу без музика, а накрая на вечерта представя и същинската си програма, с която се състезава. Тя продължава между 5 и 7 минути, в които присъстващите наблюдават пиро-музикалното шоу.

Представлението с фойерверките на всеки отбор се оценява от независимо жури, съставено от представители на общината в Панагюрище и на бизнеса. Именно защото не са професионални пиротехници, те разполагат с редица критерии, по които оценяват отборите. "Гледа се тематиката на музиката и доколко фойерверките в небето се синхронизират с нея. Оценява се как са построени картините и къде са поставени акценти чрез пиротехническите изделия", разказва Иван Иванов. Победителят всяка година печели купа и плакет.

Магнит за туристи

Първенството по фойерверки в Панагюрище няма бюджет за реклама и не търси целенасочено популяризиране, заради което е възможно и да не сте чували за него досега. Но въпреки това с всяка следваща година тридневната програма привлича все повече туристи. По неофициални данни тази година между 68 хил. и 70 хил. души общо са присъствали на трите дни от шоу програмата. "Предишни участници в състезанието продължават да идват на събитието като гости с техните семейства. Има много посетители от Русия, а от София и Пловдив пристигат цели автобуси с публика", казва Иванов. Той допълва, че благодарение на големия интерес местата за настаняване в Панагюрище напълно се заемат и хората често нощуват в Пловдив, Пазарджик, Старосел и други градове в близост. Гости за състезанието с фойерверки пристигат също от Турция и Гърция, а някои туроператори организират вече и екскурзии до Панагюрище конкретно за трите дни от представлението.

По света страните, където се провеждат подобни първенства, успяват да ги превърнат в бизнес, като продават билети за събитието, които по думите на Иванов може да варират между 20 евро и 60 евро. За България обаче това все още според него не е възможно и затова и в трите дни шоуто е безплатно за публиката.

Увеличава се и броят на желаещите отбори да участват в състезанието, но ограниченият бюджет към момента позволява представянето само на три. "Имаме заявен интерес от екипи за още години напред, а капацитетът ни позволява да представяме по 2-3 отбора на ден, което обаче значително увеличава и разходите", казва Иванов. Затова от организаторите дават възможност на отборите, които имат желание да се включат, да заплатят разходите си и да станат част от надпреварата. Така в състезанието в края на май 2020 г. ще участват със сигурност пиротехници от Германия, а за останалите два отбора се очаква финално потвърждение.

Състезанието може да излезе и извън границите на Панагюрище. "Имаме предложение да направим подобни събития на морето и в Централна България, но все още уточняваме подробностите с общините", казва Иванов. В Панагюрище шоуто с фойерверки може да се развие в посока по-дълга продължителност на събитието и включването на допълнителни ефекти като огньове и лазери. Всичко това обаче е свързано с пари. Докато организаторите не решат дали да таксуват гостите или не намерят друг голям спонсор, тези планове засега се трупат.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал