Топ 100 компании в Пловдив: По-малки и предимно български

Водещите компании в Града под тепетата имат шест пъти по-ниски приходи от националните лидери

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За разлика от шампионите в национален план в пловдивския топ 100 няма компания с оборот от над 1 млрд. лв. Местните лидери, които надскачат приходи от над половин милиард, са едва три.

Лидерът е търговецът на едро с цигари "Табако трейд", който макар да сваля продажбите си, все още е близо до границата от 800 млн. лв., надскочена предходната година. Дистрибуторът трупа огромен оборот, тъй като явно включва в него и акциза върху цигарите, който е висок.

КЦМ има малко по-слаба година заради по-ниските цени на оловото и цинка миналата година. Това е довело до по-ниски приходи, но също и до по-ниски разходи, така че оперативният резултат е по-добър. Лидерската тройка се оформя от електроразпределителната компания на EVN, която доставя ток в региона, като обяснението за спада в приходите й е в промяна в счетоводен стандарт.

Приходите

Общите приходи на компаниите от пловдивската стотица са 11.6 млрд. лв., или 6 пъти по-малко от националния топ 100.

Средно приходите на пловдивската стотица нарастват с 1.2%, което е доста по-слаб резултат от националния топ, където увеличението е с 9%. Две дружества от региона "тежат" на средното представяне. Едното е търговецът на едро с техника "Пинот трейдинг", при който приходите се топят от почти 200 млн. до 52 млн. лв. И ако в началото на годината дружеството е имало 4 служители, декември са нула. Публичната информация за компанията е оскъдна, но тя фигурира в списък на длъжници към НАП с огромната сума от 61 млн. лв. към средата на тази година, а е влязла в него още 2015 г. Вижда се и че дружеството е прекратило регистрацията си по ДДС през май 2019 г., което говори, че дейността се свива до смешен размер (прагът за регистрация е едва 50 хил. лв.). Собственикът е регистриран в Канада - носи странното име 1020648 B.C., но в интернет няма налична информация за него от три години.

Другият голям минус идва от държавния ВМЗ, който свива приходите си с 55% в като цяло слабата за оръжейните заводи година. Ако резултатите на "Пинот трейдинг" и сопотската оръжейница се изключат от изчислението, средният ръст на приходите скача на доста по-приличните 5.5%.

Шампиони по растеж са строителните "Сиенит СГ" и "Пътища Пловдив", "Вили Елбе аутомотив" (88%), сладкарската "Алкао" с 84%, производителят на колелета "Макском" с 64%, на медицинска апаратура "БТЛ индъстрийз" с почти 50% скок. От тях първите две компании са с български собственици и обяснението за ръста при първата са строителството на нови фабрики около Пловдив, а за втората - многото държавни поръчки за пътища. Останалите са производствени предприятия, увеличили производството си, с чуждестранни собственици с изключение на "Макском". Много силна година имат и заводите за метални конструкции "Юпитер 05" и ХМЦ, вероятно покрай общия подем в икономиката и строителството.

Печалбите

И в националния топ 100, и за пловдивската стотица, 2018 г. е била по-слаба откъм печалби. Ако натрупаният общ плюс за 2017 г. е бил 609 млн. лв., за миналата година е 367 млн. Най-голяма е разликата при КЦМ - минус 50 млн. лв., където валутните разлики са довели до по-високи финансови разходи и компанията е излязла на загуба.

Все пак регионът се представя по-силно от средното постижение за страната - 11 пловдивски дружества в подреждането са били на загуба през миналата година, докато в националния топ 100 числото е 16.

Най-висок марж на печалбата за миналата година има "Франкщал България" - на всеки лев приход компанията печели 31 стотинки. Търговецът на стоманени изделия работи в България от 2007 г. и е собственост на австрийска семейна компания.

Профил

В стоте най-големи пловдивски компании работят над 35 хил. души. Топ 3 работодатели са държавният военен завод ВМЗ в Сопот с почти 4300 служители, следван от завода за хладилници "Либхер" и транспортния превозвач ПИМК.

Погледнато по сектори, и в общия топ 100, и в пловдивския преобладават компаниите от сектор търговия (34 в регионалната класация). Разликата е във вицешампионите - много по-малко са представителите от сектор енергетика и горива (които са основно със софийски централи), затова пък многобройни са компаниите от секторите храни (14) и машини (13).

За разлика от националната стотица в пловдивския топ 100 преобладават компаниите с български собственици. В "Капитал 100" пропорцията е поравно, докато в регионалното подреждане само ¼ от дружествата (27 фирми) са чуждестранни инвестиции.

Само 3 са дружествата под държавен контрол: ВМЗ, "Авионамс" и ВиК - Пловдив. За сравнение, в националния топ 100 те са 11.

В Пловдив видимо не са фенове на българската фондова борса. Единствено производителят на филтри за цигари "Юрий Гагарин" е публично дружество, но това е наследен факт по линия на масовата приватизация.

От подреждането отсъстват няколко големи компании с производства в Пловдив и региона, като причината е, че имат мощности на няколко места и централата им е в София. Пример за това са най-голямата компания в сектор "Машини и оборудване" в страната - "Сенсата технолоджис" (465 млн. лв. общо), както и концернът АВВ (287 млн. лв.) с най-голям завод в Раковски, но и с фабрики в Севлиево и Петрич.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ltp34623843 avatar :-|
    Demag
    • - 2
    • + 1

    Пловдив се разви много в последните 5 години.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал