Как църквата се сдоби с най-атрактивния имот в Пловдив

Благодарение на Георги Гергов сградата на бившето Гръцко училище стана собственост на митрополията

   ©  Гергана Михайлова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съхранените и реставрирани къщи в Стария Пловдив не са единственото, което води върволици от хора по стръмните калдъръмени улички между Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе. Награда за изкачването е и гледката, която се разстила от високото - целият Пловдив като на длан, плодородните полета на Тракия и силуетът на Родопа планина.

На едно от възвишенията там преди повече от 200 години било построено Централното гръцко училище. Дотогава децата се учели да четат и пишат в преддверията на църквите или по къщите на даскалите, припомнят хронологичните сводки. След Руско-турската война там е била къщата на консула Александър Церетелев, която изгаря в пожар, а в соцвремената на мястото е издигнато бетонно здание, което така и не бива довършено. На ключово място, то се вижда отвсякъде - основите му са вкопчени в скалата, до Амфитеатъра, точно над Понеделник пазара и тунела, минаващ през центъра на града.

Отскоро сградата има нов собственик - Пловдивската митрополия. Тя се сдобива с него на твърде атрактивна цена и благодарение на червения бизнесмен Георги Гергов. Самият Гергов ще финансира строителството на църква там и твърди, че го прави изцяло филантропски.

Къща за милиони

Сделката става възможна, след като през юли 2017 година съдът признава собственост върху имота на шест реституирани физически лица, както и на контролираното от Гергов дружество "Стария Пловдив". Следват месеци, в които обектът с разгъната застроена площ 915 кв.м ведно със земята се продават за милион и половина евро, припомня пловдивския сайт podtepeto.com. Това е и първата медиа, която съобщава новината за новия собственик.

От документи в Имотния регистър се вижда, че първата стъпка в плана по придобиване на контрол е направена през пролетта. На 27 март Георги Гергов в качеството му на председател на съвета на директорите на "Стария Пловдив" дарява на митрополията 250 кв.м дворно място на ул. "Хемус" №16 - това е непосредствено до сградата на старото Гръцко училище, чийто адрес е ул "Княз Церетелев" №27. Данъчната оценка на дареното дворно място е 13.5 хил. лв., пише в нотариалния акт.

В същия ден Веска Пищялова в качеството й на представител на "Пълдин туринвест", което пък е председател на съвета на директорите на "Международен панаир Пловдив", прави дарение на църква "Света Марина" - трети и четвърти етаж от сградата, намираща се на улица "Княз Церетелев" №27 - имотът е с квадратура 510 кв.м и е с данъчна оценка 574.5 хил. лв.

Три седмици по-късно, на 18 април, се сключва сделка по покупко-продажба между пет физически лица - реститутирани собственици на имота и Знеполския епископ Арсений в качеството му на председател на църковното настоятелство на църква "Света Марина". Така останалата част от сградата със застроена площ 402.50 кв.м ведно със земята се прехвърлят срещу сумата от 750 хил. лв. при данъчна оценка на обекта 558.9 хил. лв. Наследниците получават суми от 112 хил. лв. до 225 хил. лв. в зависимост от реституираните им дялове от имота.

Новият силует над Джамбаз тепе

Въпреки че бяха търсени за информация, от митрополията не разкриват плановете си за имота. Според източници на podtepeto.com планът бил сградата да се ремонтира основно, за да може там да се премести с част от администрацията си пловдивският митрополит Николай.

В репортаж на Българското национално радио владиката все пак загатва за предстояща строителна дейност. "В момента обновяваме иначе одобрените от Министерството на културата проекти и очакваме разрешение за строителни дейности. Къщата ще бъде отворена за посещение", казва митрополитът.

Със сигурност до нея ще бъде построена и църква, с което православните храмове в Стария Пловдив ще станат повече от 10.

"Аз ще финансирам строителството"

Инициативата за църквата идва от дарителя Георги Гергов, с когото "Капитал Градове" се свърза по телефона.

"Когато почина баща ми, аз нарекох, че ще го подаря на църквата и ще направя на свободния парцел църква. Това е едно добро дело. Аз съм го направил от чисто християнски подбуди. Заможен човек съм. В памет на баща ми." Това обясни Гергов за парцела, представляващ дворно място до сградата на Гръцкото училище.

"Там е била резиденцията. Аз го придобих, като купих "Стария Пловдив" от държавата преди 20 години. Не можах да се справя със строителството, защото имаше и съсобственици, които днес продават, утре не. Много време мина и аз предложих на митрополита да построим църква там и така се случи", разказа Гергов.

Той добави, че се подготвя и за още благотворителност: "Аз ще финансирам цялото строителство. Няма да е милиони, но ще направя грубия строеж, ще я измажем, отвътре, отвънка. Вече за иконостаси ... ще има и други дарители. В този град има и други богати хора", смята Гергов.

На въпрос за другото дарение, което "Международен панаир Пловдив" прави, и няма ли пропуснати ползи за дружеството, в което акционер е и държавата, Гергов каза: "Нали отива за града? Нещо хубаво да се свърши, вместо да стои в това състояние. По-добре да се инвестира."

В телефонния разговор Гергов отхвърли предположението, че най-вероятно е помогнал в преговорите с реституираните собственици на имота, които на практика продават на половината от търсената преди това пазарна цена. По думите му църквата е финансирала покупката със заем.

От църквата не казват какво смятат да правят с придобивката, нито как ще финансират ремонта й. Но тя идва точно навреме за местният владика Николай. Известният със слабостта си към луксозни коли и скъпи часовници духовник поема ключовия имот в навечерието на 50-годишния си юбилей - събитие, което според наблюдателите трасира пътя му към патриаршеския престол.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал