На село, при машините

Как Калояново стана част от германската индустриална верига

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди 25 години семейство Киттнер създават своята фирма в България, започват от нищото.

Костадинка Киттнер е работила в Дания в машиностроителната индустрия, но първата сделка с Германия сключва съпругът й, който е германец. Поръчката е от "Фюнгерс файкост". "Във фирмата започнахме само аз и съпругът ми. Първата машина направихме с поддоставчик "ВМЗ Сопот", спомня си Киттнер. "Ние създавахме документацията, а производството на машината ставаше във ВМЗ. Две години работихме така."

През 1998 година новата компания набира кураж да участва в приватизацията на цеха на ВМЗ в Калояново и печели сделката. Сега вече фирмата на семейство Киттнер има собствена производствена база, 55 служители. "Киттнер България" финансира разрастването си със собствени средства – лични спестявания и лични банкови заеми от собствениците. Към първоначалния капитал госпожа Киттнер включва "създадената от нас клиентска мрежа, доверието им в нашите възможности и нашия кураж".

От 2003 година Костадинка Киттнер поема управлението на бизнеса в свои ръце чрез новата фирма "Киттнер Анлаген унд Машиненбау". Днес заводът на "Киттнер" в село Калояново настина изглежда като немско предприятие: с енергоспестяваща сграда, с прецизно организирани линии от производствени машини, чисто и подредено.

Дърпани от Германия

Бизнесът на "Киттнер България" също еволюира: започва с машини за хранителната индустрия, а в момента "Киттнер Анлаген унд Машиненбау" е компания, която е по-силна в химическото машиностроене. Основният потребител на тези машини е много голям химически завод в Германия. "Те са много иновативни, а ние – много гъвкави. Разработваме с тях и за тях нова техника. Бързото развитие в последните години на "Киттнер Анлаген унд Машиненбау" се дължи много на големия немски партньор. Навлязохме също в автомобилното и във фармацевтичното машиностроене. Най-общо ние правим повдигаща, обръщаща техника и миеща техника", обяснява управителката на компанията от Калояново.

Основният пазар на машиностроителите е Германия. Износът за най-голямата европейска икономика формира 67 на сто от приходите на фирмата. Износът за Германия според Киттнер носи и "добавена стойност" към марката на нейното предприятие, защото немските машиностроители са може би най-добрите в света. Следва експортът за скандинавските страни, в последните две години - за Япония, Русия, САЩ, Южна Корея. "Киттнер Анлаген унд Машиненбау" вече е добила правото да допълва с машини под собствена марка технологични линии на големи немски компании. Моята оценка е, че немските партньори ни "дърпат" много напред, казва тя.

Внимателен ръст

През последните 4-5 години оборотите на фирма "Киттнер" растат средно с 18% годишно. Управителката на компанията счита, че това е пределният темп на растеж, който сега могат да си позволят, без да се изложат на рискове от разстройване на организацията на производството. Костадинка Киттнер съзнателно е избрала подобен темп, защото "растежът е много отговорен момент, тъй като цялата фирма трябва да върви заедно".

Практиката на компанията е показала, че не става въпрос само търговците да продават все повече продукция, но и тя да се произведе в срок и да се запази качеството. Годишният оборот през 2018 година вече достига 10 милиона лева. Костадинка Киттнер е задала и следи още един важен показател - EBIT (оперативна печалба преди лихви и данъци) да бъде 10 на сто.

Фирма, която не страда от липса на хора

В завод "Киттнер" работи силен инженерен екип от 13 механични конструктори и петима специалисти по автоматизация. "От целия ни екип от 120 служители 58 са с висше образование, в това число 36 инженери. За периода 2018-2019 година компанията е направила за своите хора общо 104 обучения на персонала и е инвестирала за тази цел 133 000 лева", обяснява управителката. Връзките с немската индустрия също влияят върху качеството на българската работна сила. "Киттнер Анлаген унд Машиненбау" непрекъснато изпраща работници и инженери в Германия, за да обсъждат и внедряват машините, които са конструирали и произвели.

Интересно за фирмата от Калояново е, че тя не страда от липса на кадри. Решението, което прилагат, е да наемат много местни хора, които имат желание да работят. И след 6 месеца обща работа новите хора се изпращат на обучение и специализация. Ако за 6 месеца не успеем да усетим дали един човек има желание да работи, или просто търси 50 лева повече приходи, значи, че не си разбираме от работата, категорична е Костадинка Киттнер. "Най-лоялните ни работници и служители са около нас – от Калояново и съседните села. Може би защото са католици, но това са хора, които са по-улегнали още от млади. Женят се млади, строят си къщи, по-заинтересовани са в това да имат стабилно работно място", казва собственичката на завод "Киттнер".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал