Ученето е забавно

Няколко идеи за образователни приложения и джаджи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните 15 години образователната индустрия преживя невиждана досега трансформация. В дъното на промените стоят технологиите. С навлизането на приложенията ученето стана по-забавно за децата, а комуникацията в класната стая между учителите и малчуганите стана далеч по-интерактивна. Освен софтуера мощно се разви и един друг сегмент - на образователните игри и джаджи. В цифровата ера темповете на развитие на децата са далеч по-бързи и тъй като те стават все по-умни, има огромна нужда от нови и различни учебни методи. В "Капитал Kids" ви представяме някои от най-добрите образователни приложения и джаджи.

Приложения

ClassDojo

ClassDojo е интересна образователна платформа от типа "виртуална класна стая", която дава възможност за интерактивна комуникация между учители, родители и деца. От една страна, учениците могат да говорят с преподавателите си и да получават индивидуални задачи, а от друга, родителите могат да следят за напредъка на децата си. Приложението се използва от много български учители и целта му не е да замества преживяването в класната стая, а само да го допълва.

DragonBox

Една от най-известните поредици образователни игри преподава основи на математиката чрез забавни и интересни задачи. Има пет отделни приложения, които покриват различни степени на алгебра и геометрия. Целта е да покаже на децата, че математиката може да е забавна. Създателят Жан-Баптист Хюн е бивш учител, който бил недоволен от тежките начини на преподаване и учебници в системата, и решил да направи предмета по-достъпен. DragonBox беше купена от една от най-големите е-образователни платформи Kahoot.

YouTube Kids

Подготвена изключително за деца, YouTube Kids предлага образователни видеа и развлекателно съдържание, за да стимулира най-малките. От началото на годината приложението се предлага и на български език. През него децата могат да учат детски песни, да разпознават буквите, да слушат приказки и др. Родителите имат възможност да контролират съдържанието, както и да използват разширените алгоритми за избор на подходящо съдържание.

iSchool.bg

Иновативна дигитална платформа за електронни учебници. Представлява нов, адекватен на технологичното време начин за достъп до учебното съдържание без ограничения и от всяка точка на света. Ползваният текст може да се подчертава, да се преорганизира, да се търсят допълнителни материали и факти онлайн. Предлага различен, модерен метод на възприемане и организация на учебното съдържание, електронна програма, електронен дневник и самоизграждаща се класна стая, в която всичко се търси лесно и се споделя без проблем, а комуникацията между учители и ученици е в реално време. Чудесна опция и за деца, които не могат да посещават училище по някаква причина или живеят в чужбина. Особено полезна и за родители, защото предоставя статистика за потреблението на детето, както и за оценките му.

Джаджи

Makeblock mBot Smart Robot Kit

Комплектът Makeblock mBot Smart Robot запознава децата с тъй наречения STEM метод на обучение (от английски: Science–Technology–Engineering–Mathematics). Чрез него те могат да сглобяват роботи от различни модули само с помощта на отвертка. Има и няколко предварително зададени функции на робота, които детето може да "кодира" с минимални усилия - избягване на препятствия и др. Отделно могат да се купуват допълнителни комплекти, които разширяват възможностите на робота, например съвместим е дори с LEGO. Може да се поръча от британския Amazon и други е-търговци.

Kano Computer Kit

Комплект от типа "Направи си сам", чрез който децата могат сами да сглобят компютър. Идва с включен софтуер, чрез които малките могат да започнат да програмират, да правят музика или дори игри. Упътването е с много илюстрации и лесно разбираемо. Базиран е на компютъра Raspberry Pi 3, а децата получават и оранжева клавиатура, мишка, светлини, лепенки и др. Може да се поръча от британския Amazon и други е-търговци.

Fitbit Ace 2

Fitbit Ace 2 е фитнес гривна за деца, чрез която малчуганите (а и родителите им) лесно могат да разберат как физическата активност подобрява начина на живот. Чрез различни физически игри те могат да следят напредъка си и да получават награди, когато постигнат предварително зададените цели. Гривната е водоустойчива и децата могат да я носят в басейна или морето, а батерията издържа над 5 дни. Може да се поръча онлайн.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал