Jolly Kids: да говориш английски на 3

Jolly Kids
Jolly Kids
Jolly Kids    ©  Jolly Kids
Jolly Kids    ©  Jolly Kids
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Митове и истини за ранното чуждоезиково обучение

- "Детето първо трябва да научи български, а чак след това английски." - "Ако дете започне да учи английски, преди да говори български добре, ще бърка и двата езика и няма да усвои нито единия на достатъчно добро ниво."

- "Ученето на втори език трябва да започне най-рано от 2 клас, когато детето знае буквите на български."

Тези и други подобни фрази чуваме често от родители и учители, следващи по-традиционните методи в образованието. Дали обаче това е така? Дали наистина ранното въвеждане на втори чужд език "обърква" детето и намалява способността му да усвои майчиния език?

Нашият опит с деца на 2 - 7 години показва точно обратното. Колкото по-рано едно дете е потопено в мултилингвистична среда, толкова по-добре се развиват езиците, до които има достъп. Нещо повече - фактът, че едно дете има досег до повече от един език, оказва благотворно въздействие върху цялостното му психо-социално и интелектуално развитие.

Шест важни ползи

1. Мозъкът възприема езика като майчин

Известен факт е, че мозъкът се развива най-интензивно през първите 3 години. Тогава се формират основните връзки, които ни служат като основа за бъдещото ни развитие. Това оказва голямо значение при ученето на език, тъй като през първите години детският мозък възприема звуковете на всички езици и може да ги възпроизведе изключително точно. Всяко дете може да научи всеки език в подходящата среда, при това естествено, почти без усилие.

2 Чуждият език развива въображението

Всеки чужд език е абстрактна система от знаци и кодове. Ранният досег с още една такава система, различна от майчиния език, развива и стимулира въображението. Благодарение на всеки следващ език детето се научава да свързва образа на даден обект с повече от една дума и прави абстрактните връзки между думите и обектите с лекота, като по този начин "жонглира" с езиците.

3 Развива логическото мислене

Подобно на математиката, езикът е код, който си служи с определени знаци. В математиката това са цифрите, а в езика - буквите. Децата, които могат лесно да превключат от един език на друг, могат също толкова лесно да преминат от една математическа задача към друга или дори бързо да отгатнат какво се иска от тях в една логическа задача. Това е така, защото, комуникирайки на друг език, човек свиква да отгатва значението на непознатите думи според контекста и да прави връзките много по-бързо.

4 Чуждият език подобрява паметта и концентрацията

Това е може би най-очевидната полза от изучаването на чужд език. Всички знаем, че мозъкът е "мускул" и колкото повече упражнения му поднасяме, толкова по-гъвкав и бърз става. Възможността да запомняме думи и фрази подобрява паметта и помага да бъдем по-концентрирани.

5 Усъвършенства комуникационните умения

Въпреки че езикът има много функции, неговата основна роля е комуникацията. Владеенето на повече от един език ни прави адаптивни към разнообразни среди и култури, разширява хоризонтите ни и ни помага да се чувстваме добре в различни ситуации.

6 Подобрява майчиния език

Въпреки разпространеното мнение, че ранното въвеждане на втори чужд език забавя развитието на родния език, нашият опит сочи точно обратното. Когато едно дете е изложено на повече от един език от ранна възраст, то свиква да търси логиката в различните езици и да открива взаимовръзки. Много от децата в нашия езиков център се научават да четат първо на английски, а след това, прилагайки логиката на четенето и в българския, се научават съвсем сами да свързват буквите в думи и на родния език.

Вълшебният свят на Jolly Kids

Jolly Kids е пространство за щастливо учене на английски, специално разработено за деца на 2 - 7 години.

Обучението се случва под формата на полудневни бутикови занимални, където децата прекарват по 4 часа на ден в английска среда. Така те неусетно проговарят английски с лекота.

Заниманията са вдъхновени от идеята на Валдорфската педагогика за ритмично редуване на концентриращи занимания (вдишване) и свободна игра (издишване), което създава усещане за спокойствие и хармония у децата.

Всяка седмица работим по конкретна английска приказка, която задава седмичната ни тема. Така с децата се отправяме на вълнуващо пътешествие в чудни светове, а чрез различните занимания като йога, арт проекти, музика и танци стимулираме различните видове интелигентност, за да сме сигурни, че всяко дете открива своя начин на учене.

Чудодейната формула на Jolly Kids

  • 4 часа английски всеки ден
  • Сутрешно кръгче и йога
  • Приказка и изследване на седмична тема
  • Забавна фонетика по системата Jolly Phonics
  • Артистични занимания и музика
  • Безкрайно много любов

ПРОГРАМИ

ДЕЛНИЧНИ ПРОГРАМИАнглийски утрини за деца на 2-3,5 г.Английски утрини за деца на 3,5-5 гАнглийски следобеди за деца на 4-7 г.
Часове9:00-12:30,
всеки делничен ден
9:00-13:00,
всеки делничен ден
14:00-18:00 ч.,
вторник и четвъртък
Месечна такса530 лв.530 лв.280 лв.
Такса при записване до 10.09.2019490 лв.490 лв.260 лв.
УИКЕНД
ПРОГРАМИ
Уикенд английски за деца на 4-7 г.Уикенд английски за деца на 4-7 г.
Часове9:00-13:00,
събота и неделя
9:00-13:00, събота
Годишна такса4 вноски по 620 лв.4 вноски по 400 лв.
Такса при записване до 10.09.20194 вноски по 570 лв.4 вноски по 360 лв.
JOLLY KIDS Филиал "Павлово" и филиал "Стрелбище" 0877 822 804; 0883 500 512
[email protected]

www.jollykids.bg

facebook.com/JollyKidsSofia


Светослава Койнова - преподавател, специалист и предприемач в сферата на чуждоезиковото обучение. През 2013 г. създава Център за езици и култура "Парт тайм", който предлага нетрадиционни подходи в чуждоезиковото обучение на деца и възрастни. Няколко години по-късно заедно с Пресиана Шишева, психолог, визуален артист и преподавател, създава Jolly Kids - авторски езикови програми за деца на 2 - 7 години.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал