Докторът е силен, когато болестта е слаба

Профилактиката на зъбното здраве започва още от пренатална възраст и продължава цял живот, твърдят стоматолозите д-р Кафелова и д-р Горбунова

   ©  д-р Божидар Кафелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил:

Д-р Деница Кафелова е завършила Факултета по дентална медицина към Медицински университет - София, като магистър лекар по дентална медицина. Професионалните й интереси още от студент и след това, както и многобройните й следдипломни квалификации в България и чужбина са в областта на пародонтологията, пародонталната хирургия, превенцията и профилактиката на оралното здраве. Учила се е от опита на световно признати пародонтолози като Джовани Дзукели, Массимо де Санктис, Пиерпаоло Кортелини, Марк Данан. Тя е един от основателите и собственици на клиника "Сведент"

Д-р Мила Горбунова също е завършила Факултета по дентална медицина към Медицински университет - София, като магистър лекар по дентална медицина. Клиничните й интереси, всички следдипломни квалификации и практиката й са изцяло насочени към грижата за малките пациенти и тези, които търсят ортодонтско решение на своите естетични и функционални проблеми.

Как оценявате като специалисти съвременната култура за профилактика на денталното здраве при децата?

- Д-р Горбунова: Опитът ми показва, че в последните години културата на хората по отношение на денталното им здраве значително се повиши. Голяма част от родителите вече разбират добре, че профилактиката и превенцията са ключът към възпитаването на здрави, усмихнати, позитивно настроени и най-вече отговорни към собственото си здраве деца. Тук е и отговорността на нашето съсловие да образоваме, обучаваме и да развенчаваме някои остарели представи и митове по отношение на зъбите, венците и оралното здраве като цяло.

Кои са проблемите днес с родителите и самите деца, когато се налага да провеждате профилактика или лечение?

Д-р Кафелова: Точно тези митове и остарели представи, за които спомена д-р Горбунова. Например митът, че ако родителят е имал зъбни проблеми, непременно и детето ще ги има. Стига се до позицията, че проблемите със зъбите са "съдба" и нито сам пациентът, нито зъболекарят може да помогне. Истината е, че по-голямата част от заболяванията са придобити и в повечето случаи са заразни – така е с най-често срещаните проблеми при децата и възрастните – кариесът и заболяванията на венците. Затова е важно създаването на правилни навици за устната хигиена и оптимален хранителен режим още от най-ранна детска възраст.

Друг такъв мит е, че посещението при зъболекар е свързано с болка и дискомфорт и затова такова посещение трябва да се прави само в случай на забелязан проблем или при оплаквания. Точно обратното. Докторът е силен, когато болестта е слаба. Колкото по-навреме и по-рано се открие даден проблем, толкова по-бърза и щадяща ще е намесата на лекаря. Нещо повече – първият преглед при зъболекар на нашите малки приятели е добре да се случи преди изобщо да се е появил проблем. Това ни помага да изградим връзка и доверие помежду си, да създадем приятно и запомнящо първо впечатление и да спечелим кооперативността на малкия пациент.

В работата ни с децата ние преди всичко работим с техните родители и се стремим да изградим един екип, който включва детето, неговия зъболекар, родителите и всички, които имат отношение към отглеждането на детето, в името на обща цел – да преминем през периода на детството и юношеството с усмивка и постоянна грижа. И така да създадем не само красива и здрава усмивка, но и усещане за лична отговорност.

С какво днес децата вредят на зъбите си?

Д-р Кафелова: Ако отговорът на този въпрос може да бъде синтезиран в един израз, то той ще бъде: вредни хранителни навици. Българските деца са на едно от първите места в Европа по развалени временни зъби. В основата на този проблем стои неправилното хранене и по-точно храненето, в което присъстват безразборно и огромно количество въглехидратни храни.

Казано на неспециализиран език, временните, както и постоянните зъби, веднага след като пробият, са доста по-слабо минерализирани от постоянните зъби. Като прибавим и факта, че те се появяват в момент, когато хигиенните навици не са още установени или липсват, трябва да се фокусираме върху изграждането на правилна хранителна култура.

Приемът на въглехидратни храни трябва да бъде ограничен до минимум в детска възраст, като особено трябва да се внимава с простите захари, които бързо се разграждат в устната кухина до киселини и престояват с часове, залепени върху зъбите. Кои са "забранените" храни - близалките, всякакви желирани и смучещи се бонбони, газираните напитки, бозата и пакетираните сокове и др. Значение има и честота на консумация на такива храни. Всякакви междинни закуски и похапвания се възприемат като нов въглехидратен импулс и затова десертите е добре да бъдат включени към основните хранения на детето.

Освен състава от съществено значение е и консистенцията на храната. Трябва да учим децата да дъвчат, да хрупкат, да си откъснат ябълка от дървото и да могат да я изядат, без да е обелена и нарязана. Меката и лепкава храна не е полезна нито за зъбите, нито за венците. Денталното здраве започва още от този миг, в който бебето е в утробата на майката, продължава през най-бебешките месеци и затова вървим заедно с родителите през годините.

От какво най-често боледуват зъбите на децата ни?

Д-р Горбунова: Кариес и неговите усложнения. Други често срещани проблеми са ортодонтските аномалии и възпалението на венците. То е свързано с това, че децата имат нужда от време, за да се научат как да се грижат за устната си хигиена, и мотивация да го правят още от малки.

В последните години има засилена и видима грижа за естетиката на усмивката. Кои са най-съвременните методи, които се използват в тази област, и често оскъдните финанси на родителите пречат ли на провеждането на адекватно лечение?

Д-р Горбунова: Родителите често сами обръщат внимание на кривите зъбки и търсят лечение, зъболекарите също насочват пациентите си за консултации, а нерядко самите деца искат зъбите им да са красиво подредени и ме питат дали ще носят шини. Ортодонтията като всички други области в стоматологията търпи бурно развитие и начините за лечение са много. Използват се различни снемаеми апарати – шини, трейнъри, прозрачни вакуумно оформени алайнери, както и залепените върху зъбите апарати с пръстени или пък брекети и т.н. Възможностите са много, важно е проблемът да се диагностицира рано, за да можем да използваме растежа в наша полза. Тогава лечението е по-лесно и резултатът е по-стабилен.

Лечението на зъбно-челюстните деформации не е евтино, да. Това е свързано най-вече с квалификацията на лекаря, зъботехника и целия екип, с голямата продължителност, с отговорността, която носим, и, разбира се, с високотехнологичните материали, които се използват. Някои от тях са разработвани за нуждите на НАСА например, но ортодонтията е открила в тях големи възможности за висококачествено и комфортно лечение и си ги е "присвоила". Не цената обаче е водеща, когато родителите се обръщат към нас, а осъзнаването, че добре подредените зъби са красота, но най-вече здраве.

Как на практика да образоваме децата си така, че да се грижат сериозно за зъбите си през целия си живот?

Д-р Кафелова: В този процес на първо място е личният пример на родителите. Когато детето вижда своя родител, който е негов безспорен авторитет, да мие зъбите си два пъти дневно, да полага грижи, да се опитва да се храни балансирано и правилно, да пие вода, а не газирани напитки – това е най-ясното послание.В практическото обучение важна роля имаме и ние, зъболекарите. В нашата практика играем много с децата, използваме всякакви онагледяващи модели и материали, с които упражняването на правилните движения е лесно и достъпно. Говорим с тях за рекламите и красивите опаковки на тези "сладости", от които искаме те да стоят по-далече. Четем книги, показваме им снимки. Използваме всички канали, по които можем да достигнем до детето и до това то да ни стане "съучастник" в грижата за собственото здраве.

Периодично през годините имаме посещения в детски градини и училища, където прекарваме време с децата и им обясняваме, играем, учейки ги. Ще останете изненадани колко много знаят днешните деца за зъбите и за това какво е необходимо да са здрави.

Съпоставено с развитите световни практики, къде сме ние по адекватност на зъбната профилактика при децата ?

Д-р Горбунова: Българската дентална медицина направи огромен скок през последните две десетилетия по отношение на профилактиката и превенцията на заболяванията при децата. Иска ми се в следващите години да видим как на всички нива обединяваме усилията си – родители, зъболекари, учители, педиатри, здравна каса, с една цел – по-добро дентално здраве на децата. От своя страна всеки от нас, влизайки сутрин в клиниката си, прави малки, но важни крачки, една съществена промяна за своя кръг от пациенти. Така че моят съвет към децата и родители е да бъдат любопитни, да питат своите зъболекари. Здравите и щастливи пациенти са всъщност нашата най-красноречива визитка.

И един страничен въпрос – как се преодолявате страхът на децата от зъболекаря?

Д-р Кафелова: Изобщо не е страничен. Самата аз съм зъболекар, защото бях страхливо и наплашено дете и не успях до ранните години на пубертета да срещна своя доктор, който да ме предразположи. Затова в четвърти клас реших, че аз самата ще стана доктор.

Днес преодоляваме този страх с обич, спокойствие, честност и много разговори с децата. Всъщност те се страхуват от непознатото – ние правим така, че всичко в клиниката да им стане близко – запознаваме се, позволяваме им да пипнат апаратурата, инструментите, разказваме им всяка стъпка, която ни предстои, никога не ги лъжем и не им говорим, използвайки мрачната дума "болка" и "няма да боли". Това е и нашата молба към всички родители - не използвайте тези думи в старанието си да успокоите детето! То не чува думичката "не" и "няма" и онази другата остава да кънти в съзнанието му. Ние имаме своите "магически" думи за инструментите и процедурите, така че посещението се превръща в приказка. Понякога са необходими няколко срещи, преди детето да ни разреши да работим, но когато това се случи, печелим най-верните си фенове. Доказателството са десетките детски рисунки, в които екипът ни е изобразен като феи, елфи, ангели

ДЕТСКИ СТОМАТОЛОГИЧЕН КАЛЕНДАР

Според д-р Горбунова

Пренатално развитие и новородени

Още докато майката е бременна, е важно тя да получи както грижа за собственото си орално здраве, така и подробна информация за това какво е важно за зъбите на детето, което очаква. Това включва кърменето, захранването, изборът на шишета, биберони др., почистването на устата, което започва още от първия ден, и т.н. Най-честият въпрос обикновено е кога се започва миенето с четка и паста? А отговорът е - когато има зъб, дори един. Има и подходящи средства – силиконови напръстници, кърпички, бебешки пасти без флуорид, меки мънички четки

Първи преглед: Най-често първият преглед е около първия рожден ден. Тогава вече има няколко пробили зъба, а малкият човек е готов да открива света. Основният смисъл на тази наша първа среща е да се опознаем взаимно и да дадем на родителите още някои полезни насоки за здравето на устата.

Ранно детство и млечни зъби

Стоматологичната клиника е чуждо и непознато място за децата в началото. Идеята е те постепенно да свикнат с шумовете в кабинета, да видят нещата, които бръмчат, движат се, светят, духат вятър и пръскат вода. Когато могат да пипнат и да усетят, за тях престават да бъдат чужди, престават да са плашещи, превръщат се в приказни герои и приятели. Важно е и да свикнат с екипа, с хората, които при едно лечение са мнооого близо до тях. Така децата започват да свързват ходенето на зъболекар с нещо приятно и весело.

При започване на смяната на зъбите: Това е най-често около 6-7-годишна възраст. Тогава децата са достатъчно пораснали и самостоятелни и са започнали сами да полагат грижи за зъбите си. Затова в тази възраст често се появяват кариеси, дори досега да не ги е имало. Нашата задача е да научим децата да се грижат правилно за устната си хигиена и рано да откриваме проблемите.

На тази възраст най-често се забелязва необходимостта от ортодонтско лечение и обикновено това е правилният момент за започването му. Затова обръщаме внимание на родителните не само за здравето на зъбите, но и за захапката. Когато се виждаме с малките ни пациенти два пъти в годината, няма как да пропуснем момента за лечение.

Юношество

Това е труден период – и за децата, и за родителите, а и за зъбите. При пробива си твърдите зъбни тъкани не са достатъчно минерализирани и лесно се атакуват от всякакви вредни фактори. Затова е необходимо "да не отпускаме редиците", а отново да насочваме към правилно хранене и почистване, да решаваме проблемите с кариесите и възпалението на венците, докато те не са се задълбочили. Забелязала съм, че децата, които лекувам от малки и виждам редовно за профилактични прегледи, около 16-17-годишна възраст вече имат до такава степен изградена отговорност към собственото си здраве, че сами се обаждат за час, когато забележат и най-малък проблем. Това са деца, които ще се грижат за себе си и като големи, а и ще бъдат отговорни и към своите деца.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал