🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за облекло, текстил и обувки: Луксът на растежа

Дружествата работят основно за възложители, които им осигуряват ръст на продажбите между 10% и 151% през 2019 г.

''МИК-БГ - Русе''    ©  ''МИК-БГ - Русе''
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Корона кризата завари неподготвени компаниите от всички сектори, но тези от шивашкия бранш сякаш по-бързо успяха да се пренастроят, най-вече заради необходимостта от санитарни материали и маски. Разбира се, това не важи за всички фирми. Пандемията е на фона на успешна 2019 година, в която най-растящите дружества от шивашката и обувната индустрия работят за поръчки във високия луксозен сегмент.

Поглед към доказани пазари

Скок на приходите с близо 152% подрежда на първо място в класацията "Гепард" за най-бързо растящите фирми производителя на обувки "Ингилиз груп" - Пещера. Компанията с едноличен собственик Гюрсел Ингилизов отчита над 8.2 млн. лв. оборот за 2019 г. Фирмата е създадена преди повече от 20 години, когато няколко занаятчии в града решават да направят собствена обувна фабрика. Компанията произвежда обувки за големи световни брандове, а също и ходила, табани, калъпи и токчета за обувки. Освен това търгува с облекла и обувки, а от 2017 г. има и собствена марка - INGILIZ. Основните партньори на дружеството са в Италия, Холандия, Испания, Португалия.

През 2019 г. "Ингилиз груп" е инвестирала в покупка на нова производствена сграда и е започнала подготовка за преместване на част от мощностите, става ясно от доклада за дейността. Освен това компанията е направила разходи за изследователска дейност с цел усъвършенстване на процеса на промишлено производство и технологиите.

Според доклада първите месеци на 2020 са потвърдили положителната насока в развитието на "Ингилиз груп", но пандемията от коронавируса може да повлияе неблагоприятно върху дейността на предприятието. На този етап обаче не може да се направи надеждна преценка и измерване на потенциалния ефект от корона кризата (профил на компанията четете тук).

Ръст на приходите с 90.5% осигурява на МИК-БГ - Русе, второ място в секторната класация. Компанията е специализирана в производството на дамско луксозно облекло и конфекция. Основният й пазар е Франция, за където заминава 99% от произведеното. "2019 беше добра година. Инвестирахме близо 1.5 млн. лв. в нова техника. Част от средствата са безвъзмездни по европейски програми за конкурентоспособност. Това ни помогна да увеличим многократно производителността и ефективността на труда", коментира за "Капитал" Миглена Христова, собственик и управител на МИК-БГ. Тя съобщи, че през 2020 г. дружеството приключва още един проект за ресурсна ефективност на стойност 930 хил. лв. "Шивашкият бранш е много подценяван откъм технологии, но това не е правилно. При нас се използват модерна техника и технологии, за чието откриване ние посещаваме специализирани международни изложения", обясни Миглена Христова. Според нея плюсовете на компанията са гъвкавост, модерни производствени мощности, добре образовани служители за работа с клиенти. "Клиентите не ни идват на крака. Ние ги търсим и за целта работим много", обобщи Христова.

По време на извънредното положение заради пандемията от коронавирус фабриката бързо се пренастроила за производство на маски и това гарантирало работа и липса на драматизъм, но последствията от кризата тепърва започват да се усещат, смята Миглена Христова. Според нея липсата на поръчки се отразява особено зле на най-малките и на най-големите фирми в бранша, докато средните са по-устойчиви.

Топ три на най-динамичните компании в сектора завършва с "Пелентекс - България". Фирмата отчита 46% ръст на приходите, които надхвърлят 12.879 млн. лева през 2019. Компанията - собственост на Pelintex Group - Франция, е специализирана в разработката на облекла от скицата до експорта на готовото изделие, предназначени основно за френския пазар.

Златната среда

Седем компании в секторния топ 20 на класацията "Гепард" отчитат през 2019 г. скок на приходите от 25% до 45%. Създадената през 1991 г. "Техномат-Меркурий" - Габрово (4-о място), е друг представител на обувния бранш, който влиза в класацията. Едноличен собственик на капитала е ТПК на инвалиди "Здравоход". Фирмата произвежда обувни изделия от естествена кожа, а също и работно облекло. Разполага със съвременна производствена, материална и складова база, с модерна техника и квалифицирани работници и служители.

Производителят на домашен текстил "Текстар-2012" - с. Старцево, Златоград, заема 5-о място в таблицата. Дружеството, което през март 2019 г. промени името си на "Миладом", е собственост на Мехмет Дегер и Айля Наит Шаиб. Фирмата произвежда основно възглавници, покривки за легло, юргани, стелки за под и отчита най-високите в топ 20 приходи за 2019 като абсолютна стойност - 26.588 млн. лв. По информация на компанията тя е с изцяло затворен и напълно механизиран цикъл на производство. Съоръженията са разположени на 7000 квадратни метра обща площ, а дневният капацитет на готова продукция е 3000 комплекта спално бельо, 4000 покривки за маса и 30 000 метра щампиран плат с над 300 различни десена.

На шеста позиция е "Йобекс България" - Ловеч (6). Това е италианска инвестиция, в която съдружници са "Ню Еуропрофил", "Лоло Дуе", Джорджо Родолфо Пиати. Тя се занимава основно с производство на мебели, за част от които са нужни текстилни изделия.

"Мода е мода сервици" от пазарджишкото село Братаница (7) е също шивашко предприятие, специализирано в изработката на текстилни и трикотажни изделия с материали и по поръчка на клиента (ишлеме). Производството се извършва в собствена производствена и логистична база. Едноличен собственик на капитала е Цветелина Костадинова Узунова.

С почти 40% ръст на приходите "Болан България" - София, заема осмо място в класацията. Компанията - производител на матраци, е създадена през 2011 г. и е собственост на "Болан холдинг" - Германия. През 2017 дружеството откри в Ловеч нова фабрика за производство на домашен текстил.

Производителят на спортни облекла "Европа" - Хасково (9), разполага със собствена производствена база, разположена върху 2000 кв.м площ, и собствен дизайнерски отдел. Продава под марката FLAIR, а сред основните й клиенти са професионални спортисти и спортни клубове. Дружеството е собственост на Алдин Арсениев Кременов и Невена Арсенова Вълкова.

"Меси" - Момчилград (10), произвежда дамски и мъжки дрехи. Компанията отчита малко над 25% ръст на оборотите през 2019, които надхвърлят 6 млн. лв. Съдружници са Мехмед Хасан Мехмед и Симеона Георгиева Грахльова.

С ръст между 10% и 20%

В тази група влизат десет дружества. "Бари КБК груп" - Пещера (11), е друг представител на обувния сектор, който влиза в топ 20. Съдружници в компанията са Благовест Георгиев Брациклиев и Димитър Светославов Костов. Според доклада за дейността на дружеството на този етап не е възможно да бъдат оценени с точност обхватът и ефектите върху бизнеса в резултат на пандемията от коронавирус. Очакванията са за висок риск и несигурност на микро- и малките предприятия да продължат дейността си без държавна помощ.

Съдружници в "Артек-92" - София (12), са Георги Валентинов Филипов и Любомира Николаева Василева. Компанията, която произвежда спално бельо, одеяла, възглавници, хавлии, халати и други, отчита над 17% ръст на приходите през 2019 г. Според доклада за дейността заради пандемията от коронавирус по предварителни оценки се очаква 10% спад в продажбите на основните продуктови групи. В същото време корона кризата е позволила на дружеството да навлезе в непредвидени нови пазари - компанията е разкрила нова продуктова линия за предпазни маски със сертификат от френска лаборатория. Фирмата е получила и очаква да получи сериозни поръчки, с които ще компенсира прогнозния спад от 10%.

Скок с над 14% отрежда на "Дием 2" - с. Трилистник, Пловдив, 13-о място в класацията. Дружеството произвежда спортни облекла за отбори и спортисти - екипи, блузи, шорти, гащеризони, якета, шалове, шапки, аксесоари. Фирмата използва собствен дизайн по каталог, като клиентът може да избира цвят и да добавя лого, имена, контакти, спонсори и други, но работи и по заден от възложителя на поръчката дизайн. Едноличен собственик на капитала е Динко Георгиев Георгиев.

Основаната през 1996 г. "Дитекс-СМ" - Враца (14), е производител на спално бельо, олекотени завивки, възглавници, покривки за легла и за маса, вата. Фирмата стартира производството си като част от семейния бизнес на Димитър Любенов Иванов и Светломира Стефанова Иванова. Сред клиентите й са големи международни търговски вериги, хотели и ресторанти, а част от изделията се изнасят за Турция и ЕС. "Дитекс-СМ" разполага с две производствени бази - в София и Враца.

Над 12% ръст на продажбите за 2019 отчита производителят на дамски облекла "Еми стил 08" - Пазарджик (15). Компанията е собственост на Никола Тодоров Зафиров.

Близък до 12% ръст отбелязва и фирма "Илматекс" - гр. Сандански. Компанията е собственост на Ставрос Мавидис, Гърция. В дружеството се шият спортни колоездачни екипи за основен клиент - Assos - Швейцария.

"Бале" - Пловдив (17), е специализирано в производството на мъжки панталони. По данни на дружеството дневният му производствен капацитет е 2700 бройки. Предприятието започва дейност през 2000 г. и работи основно за германски възложители на поръчки. Съдружници са Цветана Христова Балевска и Владимир Йорданов Балевски.

С 11% ръст на продажбите за 2019 "Брилянт-инвест" заема 18-о място в таблицата. Акционерното дружество, регистрирано в София, притежава дялово участие в дъщерните предприятия "Брилянт" - Пловдив, и "Брилянт Търновград" - Велико Търново, които произвеждат горни дамски облекла (палта, дъждобрани, якета, панталони, костюми, поли, блузи, рокли) за износ.

На 19-а позиция е "ВиоМода" - Пловдив, която произвежда ежедневно и спортно облекло. Основната продуктова гама включва термобельо, както и дрехи от водоустойчиви и дишащи материи. По данни на фирмата производственият й капацитет е за 120 000 бройки годишно. Компанията изнася продукция за Финландия, Норвегия, Швеция, Италия, Германия, Австрия и др. Основен акционер е VioModa, Австрия.

Класацията завършва "Модело" - с. Копривлен, Благоевград. Предприятието произвежда текстилни изделия и е собственост на Пападопулос Папаниколау Николаос.

Все още няма коментари
Нов коментар