🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за търговия с автомобили, части и сервиз: Вечният сектор

Приходите на водещите 20 компании са скочили със 120% до 552 млн. лв. през 2022 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От традиционната класация на "Гепард" за сектора за продажба на автомобили, части и сервизи винаги може да се извлече един извод - българите обичат колите си и инвестират в тях. Което се доказва и от тазгодишната класация. Но с една малка разлика - ако в предишни години преобладаваха повече търговците на авточасти и гуми, както и сервизите, сега основно присъстват автодилърства на най-различни марки. И то от цялата страна. Причината е, че през последните години продажбите на нови и употребявани коли продължиха да растат. Приходите на топ 20 компании в класацията са нараснали средно със 120%.

Лидерът с три компании

На първите две места в класацията са компании от групата на "София Франс ауто" - "Ес Еф Ей ритейл - 1" и "Ес Еф Ей ритейл - 3". Всъщност, това са двете големи дилърства на вносителя на Peugeot, Citroen и Opel в София - на "Цариградско" и "Ботевградско шосе". Компанията майка присъства и с трети участник в топ 20 - "Ес Еф Ей ритейл - 2", което е продажбено-сервизният комплекс в "Люлин". Големият им растеж се дължи повече и на трансформацията на цялата група, след като "София Франс ауто" стана вносител и на Opel за България. Дружествата в класацията са наследници на други стари участници в "Гепард" - "София Франс ауто - Търговски и сервизен комплекс София 1" и т.н. Над 70% от приходите на фирмите идват от продажба на автомобили, а останалите - от сервизни дейности и търговия с авточасти. Нарастват и служителите на трите дружества, които общо са над 230 спрямо 154 година по-рано. "Ес Еф Ей ритейл - 3" е за трета поредна година в "Гепард", като през 2021 г. беше лидер.

На трето място в подреждането е "Булавто - Търговище" - компания, специализирана в продажбата на селскостопанска техника, както и сервиз на леки, лекотоварни и товарни автомобили. Фирмата е и регионален дилър на различни марки като Massey Ferguson. Приходите й са скочили с над 180% до 4.1 млн. лв. Значително расте и печалбата - от 25 хил. на 545 хил. лв. Това не е много изненадващо на фона на факта, че Търговище е един от земеделските центрове за производство на зърнени култури в България.

Най-много от София

В новата секторна класация на "Гепард" има представители от цялата страна, макар да преобладават регистрирани в София дружества - 13. Най-рентабилното е "Белаз - София", което е изключителен дилър на беларуския автомобилен завод "БелАЗ" за България, Гърция и Македония. Заводът е един от най-големите производители на механизация за открит добив и едромащабни строителни работи. Приходите на българската компания са скочили с над 90% до 42 млн. лв., а печалбата й е 15 млн. лв.

Позната компания е "Силвър стар премиум мобилити", която е дилърът на употребявани автомобили на вносителя на Mercedes Benz "Силвър стар". Скокът на продажбите през 2022 г. е 122%, като причината за търсенето на коли втора ръка е и недостигът на нови автомобили тогава заради нарушената верига на доставки. Според дружеството средната възраст на продадените коли е около 2 години. Растат и продажбите на лекотоварни и товарни автомобили. За целта е бил увеличен и персоналът.

Друго дружество в класацията, което работи с германския бранд, е "Транс сервиз ауто БГ". Повечето хора познават големия му сервизен център на магистрала "Тракия" след отклонението за Елин Пелин. Фирмата е специализирана изцяло в сервизирането на Mercedes Benz. Оборотът й е нагоре с 85% до 7.5 млн. лв.

Лукс по поръчка

Две компании в класациите се занимават с любопитна "луксозна" дейност: едната предлага подбрани топ автомобили под наем, а другата - внос на суперлуксозни коли според персонализираните изисквания на клиентите. Първата - "Макс контрол ауто", отдава модели като Bugatti Chiron и Maserati Levante. Приходите ѝ са нараснали с почти 100% до 13.2 млн. лв. Втората е "Промосейл" от Стара Загора, чийто оборот е нагоре с 83% до 85 млн. лв. Бизнесът ѝ явно се развива добре, защото и печалбата е нараснала двойно, а сред предлаганите автомобили е и Ferrari F8 за над 480 хил. лв.

Три компании повтарят участието си в секторната класация на "Гепард" - споменатата "Ес Еф Ей ритейл - 3", "Силвър стар премиум мобилити" и "Гудиър Румъния СРЛ - клон България". Последната е официалният вносител на гуми Good Year и за последните две години е увеличила продажбите си с над 150%. Всичките участници в класацията са на печалба и само с едно изключение почти всичките увеличават персонала си. Нарасналите продажби на автомобили в България през 2023 г. намекват, че представителите на сектора ще имат поредната си добра година.