🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 20 на най-динамичните компании за мебели и дървообработване: Растеж, хронични проблеми и 20 печалби

Секторът традиционно е с едни от най-малките компании, които са засегнати негативно от множество фактори

Топ 20 на най-динамичните компании за мебели и дървообработване: Растеж, хронични проблеми и 20 печалби
Топ 20 на най-динамичните компании за мебели и дървообработване: Растеж, хронични проблеми и 20 печалби
   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Всички фирми в класацията са работили на печалба през 2022 въпреки проблемите, с които се сблъскват.
  • Производството на пелети за отопление се оказва печеливш бизнес за компаниите.
  • Бумът в строителството и имотите все пак помагат на много от компаниите в сектора да растат.

Хронични проблеми с недостига и растящите цени на дървесината, инфлация, скок на цените на енергоизточниците, логистични затруднения. Това накратко са факторите, които определят бизнес средата за фирмите от дървообработването и производството на мебели. От дружествата обаче отбелязват и типични за сектора проблеми - като с търговете за дървесина и изобщо горската политика на държавата. Бумът в строителството и продажбата на имоти все пак е катализатор за растежа на повечето компании в бранша.

Секторната класация "Гепард", която подрежда компаниите според скока на приходите им през 2022 спрямо предходна година, отчита 89.6% среден ръст на продажбите на дружествата в топ 20. Динамиката е различна - ръстовете са между 59% и 740%. Пет предприятия отбелязват трицифрен скок на продажбите, останалите - двуцифрен. Всички фирми в топ 20 са работили на печалба през 2022.

От гората до готовия продукт

Лидер в класацията с над 743% ръст е "Тоники-МБ" - Чепеларе. Приходите на компанията за 2022 г. надхвърлят 5.362 млн. лв. "Фирмата е семейна, създадена през 1995 г. като ЕТ. Произвеждаме всичко, което може да се прави от иглолистна дървесина - от гората до готовия продукт. Работим и по индивидуални мостри на клиента", коментира за "Капитал Гепард" Йордан Беловодски, който заедно със съпругата си Марияна Беловодска е създател и съдружник в компанията.

Дружеството продава предимно на българския пазар, но също и в Гърция и Турция. "Ръстът на продажбите е резултат от засиленото търсене на пазара и скока на цените и на суровината, и на продукцията след инвазията в Украйна", обясни Беловодски. Той посочи, че "Тоники-МБ" иска да модернизира производството си и кандидатства за кредит от Българската банка за развитие. "Проблем са търговете за покупка на дървесина, които понякога са като надпревара с един състезател. Докато от гората се прави политика, няма как битката да е истинска", обобщава Йордан Беловодски.

С над 288% скок на продажбите през 2022 "Булфорест къмпани" - Златоград, заема второ място в секторната класация. Фирмата е със затворен цикъл на производство и предлага изделия от дървен материал - опаковки, пелети, дъски и др., а освен това търгува със строителни материали. Приходите й за 2022 надхвърлят 6.7 млн. лв., а печалбата достига 516 хил. лв. Съдружници в "Булфорест къмпани" са Чавдар Димитров Савов и Мемнон Георгиус Папагеоргиу.

Дървесни пeлети, изделия и опаковки от дървен материал произвежда и третата фирма в топ 20 - "Таня-Т. Дочева" - Априлци. Съдружници в нея са Димитър Кирилов Кокошаров и Таня Димитрова Димитрова. Продажбите й за 2022 г. надхвърлят 4.3 млн. лв., печалбата расте до 997 хил. лв., заетите също се увеличават.

Още две компании отчитат трицифрен ръст на продажбите през 2022. "Аксел трейд 2009" - София, заема четвърто място с над 176% ръст. Компанията произвежда екопресовани палети, изработени от изсушени дървени стърготини и влакна, слепени под високо налягане и температура. Изделията отговарят на фитосанитарните изисквания за използването на опаковки от дърво и са готови за експорт в съответствие с международни стандарти, посочват от дружеството. Фабриката се намира в Самоков, собственик е Божидар Бориславов Йочев.

"Демет" - с. Тича, община Котел, също отчита трицифрен ръст на приходите и заема пето място в класацията. Фирмата е създадена през 1990 г. Фабриката е разположена на площ около 200 дка и произвежда шперплат, фурнир, паркет, столове. Суровината за изработка се добива от самата компания, като дърводобивът се осъществява със собствена техника. Дружеството, чийто собственик е Христо Русев Киров, предлага и услуги по сеч и дърводобив. В доклада за дейността се подчертава, че конкуренцията в бранша е голяма, което обаче стимулира по-високото качество на услугите.

За малко със сто

Шест дружества в топ 20 са с между 80% и 99% ръст на продажбите през 2022 г. "Темелков къмпани" - с. Мосомище, гр. Гоце Делчев, (6-о място) е основана през 2009 г. и произвежда палети, дървени кошове, сандъци, макари, пелети и др. По данни на дружеството то има изградени много добри взаимоотношения с партньори в България и Гърция, на които доставя европалети, преминали през специална термична обработка. Приходите на фирмата през 2022 скачат с над 99% и достигат 4.946 млн. лв. Едноличен собственик на капитала е Стойчо Темелков Темелков.

Разкрояване, рендосване и импрегниране на дървен материал и производство на дървесен чипс (дървен материал, раздробен по механичен начин) предлага седмата компания в топ 20 - "Фреш ойл" - Русе, собственост на Младен Станков Станков. Приходите на дружеството за 2022 г. надхвърлят 7.2 млн. лв., което е с 96.9% повече спрямо предходната година.

Производителят на палети, транспортни скари, сандъци, нестандартни опаковки и други изделия от дърво - фирма "Пейчинов" - Ракитово, заема осмо място с над 96.8% скок на продажбите през 2022. Компанията е основана през 1991 г. и започва с търговия с дървен материал за строителството и мебелната промишленост. От 1998 г. се занимава с производство и разполага с модерна база. Съдружници са Красимир Тодоров Пейчинов, Димитър Тодоров Пейчинов, Тодор Димитров Пейчинов. Според доклада за дейността ръстът на продажбите е резултат от нови пазари, увеличен оборот, повишаване на цените на суровини и материали.

"Атлантик уей" - Твърдица (9-а позиция), произвежда пелети за огрев, палети, бокс палети и различни видове опаковки от дървен материал по размери на клиента. Фирмата разполага със собствена производствена база на закрита площ 5 декара с около 20 декара прилежащи площи. Извършва собствен дърводобив в няколко района на Стара планина, което й гарантира постоянна наличност на дървен материал, независимост от доставчици, затворен цикъл при производството, а също ниска себестойност на крайния продукт, както и контрол на качеството и произхода на дървесината. Фирмата е сертифицирана по стандарта FSC като доказателство, че дървесината, която добива, е в съответствие със законодателството и при условия, щадящи околната среда. Едноличен собственик на капитала е Стефан Георгиев Башалов. За 2022 г. дружеството отчита над 5.3 млн. лв. приходи и 93.9% ръст.

Скок на продажбите от 84.9% подрежда фирма "Трон" - с. Дунавци, община Казанлък, на 10-о място в класацията. Това е компанията, която отчита най-високите приходи като абсолютна стойност (43.689 млн. лв.) и най-голямата печалба (13.686 млн. лв.) в топ 20. Създадена през 1997, в годините фирмата се развива в няколко сектора: селско стопанство, добив на инертни материали, дърводобив, транспорт, строителна дейност.

Едно от основните пера в дейността на "Трон" е производството на дървени опаковки (сандъци) за военнопромишления комплекс. С бума на последния през последните години резултатите не са изненадващи. По информация на фирмата тя изпълнява значително голям обем от поръчки в този сектор, което наложило да бъде създадено специализирано звено за дърводобив. От 2014 г. "Трон" произвежда и различни видове дървесни екопелети. Едноличен собственик на капитала е Неждет Зекерия Яшар.

В доклада за дейността ръководството посочва, че фирмата е изложена на силна конкуренция. А политическата обстановка в България и на експортните пазари на дружеството има съществен ефект върху операциите и финансовото му състояние.

Тази група завършва с фирма "Изток инвест 3000" - София, която произвежда дограма и други изделия от дървен материал за строителството. Собственост е на Мартин Русев Димов чрез "Световна търговска организация" АД и отчита 84% ръст на продажбите през 2022. Компанията е втора в класация по абсолютна стойност на продажбите през 2022 - 43.604 млн. лв.

С ръст между 59% и 79%

Девет компании в топ 20 отчитат между 59% и 79% ръст на продажбите. "Пирин пеллет" - Благоевград (12-о място), е с италиански собственик - Лино Леонардо Пилони. Фирмената фабрика за производство на пелети се намира в Разлог и е открита през 2008 г. Компанията твърди, че е първата в България с такъв предмет на дейност. По информация на дружеството то разполага с модерни производствени машини, дългогодишен обучен персонал и сертифицирана лаборатория за постоянен контрол на качеството на пелетите.

На 13-а позиция е фирма "Булпалет" - Смолян, която произвежда палети, фасониран дървен материал за мебелната промишленост и строителен дървен материал. Фирмата се занимава също с изграждане на горски пътища, дърводобив и дървопреработване, в нея работят лицензирани геодезисти и лесовъди. Собственост е на Бисер Сергеев Балийски. Според доклада за дейността основният риск за бизнеса е свързан с инфлационния натиск върху цените на материали и труд. Целта на компанията е разширяване на пазарния дял, създаване на нови продукти и съвременно технологично осигуряване на производството.

"Палетен-24 - Балкан" - гр. Гоце Делчев (14-о място), за пореден път влиза в секторната класация "Гепард". Семейната компания със собственик Иво Кирилов Василев предлага сертифицирани EPAL палети (европейска система за стандартизация на палетите, която позволява тяхната многократна употреба и свободна обмяна на международно ниво). Фирмата произвежда също специализирани палети, подходящи за повечето индустрии - химическа, стъкларска, текстилна, хранително-вкусова, мебелна, както и палети по поръчка. Според доклада за дейността основна част от активите си дружеството инвестира в покупка на суровина за производството, поради което промени в цените на дървения материал са с определящ ефект върху печалбата.

На 15-а позиция е създадената през 2005 г. "Форест консулт и ко" - София, която също влиза в класацията "Гепард" за пореден път. Фирмата произвежда дървен опаковъчен материал, палети, бокс палети, каси и индустриални скари. Разполага с три производствени бази - в София, с. Петърч и Пловдив. Според доклада за дейността ръстът от 73.3% на приходите през 2022 г. е резултат от гъвкавата политика за работа с клиенти. Съдружници в компанията са Добромир Пламенов Иванов и Евгения Гечова Станкова-Иванова.

Още едно дружество, което влиза за пореден път в секторната класация "Гепард", е "Мебелфаб" - Благоевград (16). Създадено е като дървообработващо предприятие през 1964 г. През 1997 г. фабриката е приватизирана. Днес мажоритарен акционер е Анка Кирилова Гаджелова, която притежава 88% от капитала. Производствената база е разположена на 26 000 кв.м площ, от които 10 000 кв.м са помещения. Фирмата произвежда столове за дома, офиса, ресторанта и градината. От 2007 г. има дъщерно дружество в Германия - MÖBELFAB, със седалище в Берлин, за да улесни продажбите си на европейския пазар. Над 90% от продукцията се продава зад граница на дългогодишни клиенти в Англия, Италия, САЩ, Израел, Испания, Гърция, Литва, Нидерландия, Германия. Според доклада за дейността целта на компанията е да запази позициите си на международните пазари, работната ръка и ликвидността. Дружеството е насочило усилия да затвори цикъла на производство.

Дървообработващата компания "Фазерлес" - Силистра, също влиза за пореден път в класацията "Гепард". Този път тя е на 17-о място с над 68% ръст на оборота за 2022. Дружеството е публично, основният пакет от акции е притежание на "Фазеринвест" (58.59%) - акционерно дружество, създадено от 380 работници и служители, което през 1996 г. води преговорите с Агенцията за приватизация. Компанията има дългогодишен опит в дървообработващата индустрия - производството на плочи от дървесни влакна започва през 1976 г. Продукцията се продава в много страни от Европа, Азия, Африка и Америка, като според доклада за дейността делът на експортните продажби през 2022 е 87%.

През последните години "Фазерлес" е изпълнила сериозна инвестиционна програма, при която е обновена голяма част от технологичното оборудване, изградена е нова пароцентрала на биомаса, както и пречиствателна станция за отпадните води, закупена е линия за лакиране за производство на бял фазер.

Последните няколко години са много проблемни за продажбите на дружеството, което изпитва затруднения с осигуряването на основни суровини, материали и ръст на цената на енергоизточниците. Ръстът на приходите през 2022 се дължи основно на процесите на инфлация и на сериозния скок на цената на дървесината, става ясно от доклада за дейността. Според него липсата на дървесина е довела до спиране на основното производство през втората половина на 2022. Въпреки трудностите дружеството е инвестирало 552 хил. лв. - в инфраструктура, нови превозни средства, автоматизирана линия за разкрояване на плочи.

Ръст на продажбите с 60.5% през 2022 отрежда на "Бари-транс" - Смолян, 18-о място в таблицата. Фирмата обработва дървесина за строителството - иглолистни греди, дъски, первази, дюшеме, ламперия, летви и др. - и доставя директно на индустриални клиенти в страната и чужбина. Разполага с техника, с която се е специализирала в дърводобива и може да достига до труднопроходими горски обекти. Едноличен собственик на капитала е Исмаил Акиев Боризанов.

"Креационе Леньо" (19) - Костандово, произвежда опаковки от масивна дървесина, подходящи за опаковане на стоки като: вина, дестилати, парфюми, ръчни часовници и др. Кутиите се предлагат в различни разновидности като начин на сглобяване, видове дървесина, цветова гама, обков и др. - всичко по избор на клиента. Фирмата има директен търговски представител в Италия. По информация на компанията управителите са италиански граждани, които са в България от 1991 г. Според Търговския регистър съдружници са няколко юридически лица - "Фре.Ле" ЕООД, "И.Чи" ООД - Италия, "Лаворационе Ленями" АД - Италия, "Финест" АД - Италия.

Таблицата завършва с "Екотекника" - София, производител на екопелети, която също влиза в класацията "Гепард" за пореден път. Компанията е регистрирана през 1999 г. и е един от най-големите собственици на частни гори в България. Тя е сред основателите на Българската технологична платформа на горския сектор (сдружение с нестопанска цел). Производствената база се намира в Силистра. Собственик на дружеството е Камен Николчев Косев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар