🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ГБС Пловдив" завършва мащабни проекти в региона

За своя успех компанията залага на прецизна организация, екип от професионалисти, точност при поръчките и доставките на материалите

Инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на "ГБС Пловдив"
Инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на "ГБС Пловдив"
Инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на "ГБС Пловдив"
Инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на "ГБС Пловдив"
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Прецизната организация, екипът от професионалисти, точността при поръчките и доставките на материалите стоят зад редицата успешни проекти, реализирани от "ГБС Пловдив" в региона на втория по големина град в страната. Благодарение на този начин на работа компанията реализира обектите си не само в кратки срокове, но и с високо качество, изтъква инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на "ГБС Пловдив". По думите му пазарът в Града на тепетата е изключително динамичен, като в момента там се инвестира в много интересни и предизвикателни проекти. Доказателство за това са и обектите, които фирмата завършва през тази година.

Пречиствателната станция в Пловдив

Реконструкцията на пречиствателната станция за отпадъчни води в Пловдив е един от най-големите проекти за дружеството в региона, стартирал преди две години. Той е финансиран през Министерството на околната среда и водите, а възложител е община Пловдив с бенефициент ВиК - Пловдив. Към момента вече е монтирано цялото оборудване и текат довършителни архитектурни дейности по обекта, който се очаква да бъде приключен предсрочно в края на 2022 г.

"Смея да твърдя, че това е един изключително сложен и предизвикателен обект, тъй като обхваща цялата отпадъчна вода на град Пловдив и околните села, които са присъединени към канализационната мрежа. Тя постъпва във всяка секунда в пречиствателната станция и не можем да спрем дадено съоръжение, без да сме съгласували с оператора. Тоест ние сме в постоянен диалог и комуникация с експлоатационното дружество и не позволяваме да се заусти в река Марица дори и един литър непречистена вода", споделя инж. Теллиев.

Самият обект е разположен на около 250 декара площ и включва изграждане на изцяло ново утайково стопанство с два броя метантанкове от по 7500 кубика всеки, които са най-големите по обем в страната. Освен подновяването на съоръжението "ГБС Пловдив" ще осигури енергийна независимост на пречиствателната станция, тъй като се предвижда утайката да отделя метан газ, който да захранва когенераторите, а те на свой ред да произвеждат 50% от необходимия за дейността ток.

Изградената термична инсталация е уникална - подобно съоръжение няма в България. Тя изсушава утайката до 90% сухо вещество, което, от своя страна, намалява експлоатационните разходи в перо "транспорт".

Търговски обекти

Паралелно "ГБС Пловдив" изпълнява още два големи проекта в региона. Един от по-мащабните обекти, които компанията печели тази година, е изграждането на ритейл парк в Карлово с възложител "Премиер Х". Сградата се разпростира на площ 12 хил. кв.м и включва търговски обекти, подземни и надземни паркоместа. Ритейл паркът е завършен за изключително кратък срок от 11 месеца и ще заработи в края на ноември.

Вторият по-сериозен проект на компанията е свързан с построяването на магазин на голяма търговска верига за хранителни стоки в град Хасково, който също е завършен за рекордните 5 месеца и от две седмици вече е в експлоатация за потребителите. Обектът е с площ около 3 хил. кв.м и разполага с над 5 хил. кв.м паркоместа.

Настоящи проекти

Следващата година също се очертава да бъде особено динамична за "ГБС Пловдив". Теллиев разкрива, че само в рамките на последните няколко месеца компанията е сключила три големи договора за изграждане на сериозни по мащаб обекти: новия завод на "Пиерер & Макском Мобилити" за е-велосипеди, разширяването на съществуващия завод на "Макском", както и новия завод на "Профилинк" за алуминиеви изделия.

"Стремим се, след като възложителят ни се е доверил, да не го разочароваме, да му реализираме проекта в срок и накрая да се разделим с усмивка до следващия обект. За нас едно от най-важните неща е доверието между партньорите и стремим се да го постигаме", заключва инж. Теллиев. Експертът допълни, че в момента компанията завършва и свой Завод за сглобяеми стоманобетонови елементи край Пазарджик, чийто възложител е новото дружество "Главболгарстрой Прифаб". Предстои единствено да бъде доставено оборудването и се предвижда първата продукция да е готова в рамките на месец.