🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Total Sport: Един по-различен прочит на "бизнес модата" фитнес

Валентин Драгнев - собственик на "Тотал Спорт" - Пловдив

Валентин Драгнев - собственик на "Тотал Спорт" - Пловдив
Валентин Драгнев - собственик на "Тотал Спорт" - Пловдив
Валентин Драгнев - собственик на "Тотал Спорт" - Пловдив
Валентин Драгнев - собственик на "Тотал Спорт" - Пловдив
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Визитка

Валентин Драгнев е собственик на "Тотал Спорт". Завършил е Езиковата гимназия в Пловдив и Техническия университет, София. Изучавал е "Международни икономически отношения" в УНСС. Решението му да направи първия в България спортен център - многофункционален фитнес и скуош клуб, по западен модел се заражда още през 2002 г. Времето съвпада с прибирането му в България след няколкогодишно пребиваване в чужбина. През 2003 г. основава търговско-консултантската компания "Виста Спортс енд Медикал", която днес е водещ доставчик в областта на висококачественото фитнес оборудване за дома, хотелския и корпоративния фитнес.

Защо се насочихте към спорта и има ли нещо, с което този бизнес се различава от останалите? - От 1998 г до 2002 г живеех във Виена и там близък приятел ме запали по скуоша. Някъде по това време пък друг приятел ме покани да започнем да ходим на фитнес, когато пребивавах в България, и така тези две спортни активности се превърнаха в част от моето ежедневие.

Как решихте да създадете "Тотал Спорт" като цялостен спортен клуб, който обединява фитнес, зали за тренировки, кортове за скуош, масажи и др., и какво ви носи това?

- Решението ми за създаването на "Тотал Спорт" дойде след моето завръщане за постоянно в България, и то в моя град Пловдив. По това време имаше само един функциониращ скуош в Хасково, строен преди много години, и два новонаправени скуоша в София, "Студентски град". Фитнесите по това време бяха на много ниско ниво. Най-големият беше в София на стадион "Славия", разположен на около 1000 кв.м, а най-луксозният беше в хотел "Кемпински", разположен на 260 кв.м. Вторият беше и оборудван с висок клас фитнес оборудване. В Пловдив най-високото ниво бе "Перлата".

Освен трагичната материална база в страната все още цареше разбирането, че фитнесът е за бодибилдъри, културисти, или обобщено "вдигачи на железа" с два пръста чело, мутренските години също бяха дали своя принос в това разбиране.

Дадох си сметка, че сме много назад както в материално отношение като фитнес центрове и клубове, така и като отношение и манталитет. Аз бях на 35 години и моето поколение тепърва едва започваше да се замисля за физическата активност като предпоставка за качествен живот и за това, че трябва да даваме пример и да приучаваме децата на физическа активност в този забързан, дигитализиран и обездвижен свят. На нашето поколение се падаше да въведем концепцията на големите фитнес центрове с разнообразни физически активности и класически фитнес, да сменим погрешната перцепция у хората и помогнем на децата си да започнат да изграждат съответните навици. Речено - сторено.

Така след няколкомесечна реновация на един стар и рушащ се тютюнев склад се роди "Тотал Спорт фитнес" и "Скуош клуб" - първият мултиспорт център в България, разположен на 3200 кв.м, с два скуош корта, кафе и протеинов бар, ресторант за здравословно хранене, фитнес зала, спининг зала, зала за аеробика и каланетика, зала за йога и пилатес, масажни студиа и солариуми. Реализирането на проекта "Тотал Спорт" е и първият пример за конверсия на тютюневи складове в място с нови, социални функции, разкривайки, запазвайки и преподчинявайки пространства и материали на една уникална среда. Между другото именно тази конверсия бе едно от седемте места в града, които чуждестранното жури посети при оценка кандидатурата на град Пловдив за Европейска културна столица през 2019 г. По програма трябваше да останат 20 минути, а останаха повече от час.

Питате ме как се чувствам днес, реализирайки този проект, който успешно навлезе в своята 20-а годишнина. "Смислен и удовлетворен" е краткият ми отговор, но не се заблуждавайте, че в годините всичко е вървяло по мед и масло. Стига да напомним пожара през 2016 г. в Тютюневия град, в който пострадахме много тежко и едвам оцеляхме.

Защо решихте освен спорта да приемате изложби, театрални представления, концерти?

- Чудесен въпрос! Това решение дойде в развитие, като вид еволюция и е пряко отражение на моите разбирания и интереси. Някъде след година от откриването забелязах, че при доста хора някак си имаше едно странно деление на културни и интелигентни и на такива, които обръщат прекалено внимание на външния вид и по подразбиране трябваше да са "тъпи". Тепърва започваше да се осъзнава, че всъщност главната цел на фитнеса са здраве, дълголетие и качество на живот.

Както казах вече, проектът "Тотал Спорт фитнес и скуош" е реализиран чрез конверсия на "Тютюнев склад" и самите пространства и дизайн на първия етаж дават много добри възможности за провеждането на разнообразни културни събития - изложби, концерти, моноспектакли, дефилета и т.н. Започнахме да ги правим, местните медии проявиха голям интерес и така при нас започнаха да идват хора, които доскоро смятаха, че нямат място в "Тотала". Някак си естествено в навечерието на една Нова година станахме и домакини на новогодишния бал на Държавна опера - Пловдив, съвместно с Драматичния театър. Дойдоха и ни показаха как могат да се веселят артисти.

И така неусетно, фалшивата граница на гореспоменатото деление някак си се разми и днес вече я няма. Разбира се, не си мисля, че ние сме го направили, но със сигурност бяхме едни от инициаторите и катализаторите в нашия град. Говорейки за това, си спомням нещо много мило за мен. На втория или третия "Opera Open фестивал" на Античния театър пожелахме да се включим в спонсорството и организацията съгласно нашите скромни възможности. Разбира се, беше ни предоставена възможност за реклама - голям транспарант от винил, закачен на горната ограда на Античния театър. Не знаехме какво да сложим и тогава се роди страхотната идея - една скуош ракета, чиято дръжка след главата се превръщаше в гриф на виола. Мисля, че този морф сам по себе си говореше за едно дефинирано разбиране и отношение към физическа и духовна култура.

Философията на "Тотал Спорт" е свързана със спорта. Колко важен е той за отделния човек и за обществото в съвременния свят?

- Да, така е. Физическата активност не е самоцелна и нейните ефекти, свързани със здраве, добро настроение, самочувствие, работоспособност и хубав външен вид, са една съществена част от комплекса за развитие на съвременния човек. Но в тази комплексност няма нищо ново. Преди време попаднах на термина "калокагатия". Няма да се впускам в обяснението му в тесен и по-широк смисъл. Струва си човек да прочете сам. Но това, което искам да кажа, е, че някак естествено, ръка за ръка, са вървели спортните занимания и изяви и изучаването на различни науки и философия още от времето на Питагор. Развитието на физическите качества, нравствената добродетел и изучаването на различни науки е било едно цяло, завършено като система и очакван резултат. Във времето се оформи нашата визия за "Тотал Спорт фитнес и скуош" именно в тази посока - като място, където хората спортуват, разговарят, обменят информация, без арогантност и с взаимно уважение.

В "Тотал Спорт" идват хора на възраст от 4 до 76+ години с различни професии и доходи, но лесно се вижда, че голямата част от тях се чувстват на място, защото имат достатъчно сходни разбирания с нашата философия. Говорейки за ценности, искам да кажа, че никога не сме си позволявали да подвеждаме клиентите си със заблуждаващи ценови оферти или с нискокачествени занимания и опасни или забранени продукти. Когато буквално бизнесът ти е здравето на човек, трябва да си много честен и безкрайно внимателен. Важен е фактът, че когато оценяваме нови трендове, моди или продукти, често се допитваме до проф. д-р Николай Бояджиев, който е дългогодишен ръководител на катедрата по спортна медицина в МУ - Пловдив, както и нашите инструктори са в непрекъснат връзка с д-р Светослав Хубенов, специалист по спортна медицина.

Обмисляли ли сте възможността за създаване на верига от спортни центрове?

- Може би е имало период, в който съм се замислял, че може да превърнем "Тотал Спорт" във верига, но това всъщност е невъзможно. В "Тотал Спорт" има прекалено личен прочит, който трудно би могъл да се репродуцира. Копи-пейст на добре разписани процедури и надлежен контрол, подбран мениджмънт и микс на активности, прецизна реализация на инвестиционния процес няма да стигнат, за да прехвърлим духа и философията. А да ви кажа, с времето спрях да виждам смисъла от стремежа за скелване, ръст на пазарни дялове и постоянен стремеж към свръхпечалби. Кому е нужно? Развитието и растежът са естествени процеси при всичко, което е живо и жизнено, но това може да става по много други направления и не е задължително да се мери само в пари. Разбира се, всеки бизнес трябва да е печеливш! Решили сме с отговорните колеги, че "Тотал Спорт" ще си остане пловдивско явление, а и откъде да намерим тютюнев склад в София или Варна например... Шегувам се. Но пък сме готови безплатно да споделяме нашата философия и верую. Вижте и "Капана" как добре си стои в Пловдив и не ходи другаде.

Защо бе създадена "Виста Спортс енд Медикал", защо решихте да навлезете в търговията с фитнес оборудване?

- "Виста" бе създадена няколко месеца след като започна да се работи по проекта "Тотал Спорт фитнес и скуош клуб", някъде през 2003 г., по необходимост. Започвайки този мащабен за времето си проект, установихме, че големите имена на производителите на професионално фитнес оборудване не присъстват в България с изключения на един, и то европейски. След много сериозни проучвания и посещения на изложения успяхме да убедим едни от най-големите в света да стъпят на българския пазар. (Това бяха Cybex Inc.) Избрахме тях, защото имаха заслуженото реноме за най-добрата биомеханика във фитнес оборудването. Започнахме да развиваме своето портфолио и няколко години по-късно, след дълги преговори, успяхме да спечелим и Concept2 - производител номер едно в света на гребни ергометри. Заедно с изграденото портфолио на продукти на различни водещи производители натрупахме експертност в областта на консултации при изграждането на фитнес центрове и студиа, хотелски и корпоративни фитнеси. Днес "Виста Спортс енд Медикал" ООД има реализирани многобройни и успешни проекти от хотелски фитнеси за 4- и 5-звездни хотели, малки корпоративни до големи спортни центрове, включително сме консултирали и оборудвали и НСБ "Белмекен".

Някак си естествено, преди 7 години, наблюдавайки различни трендове по света и у нас, решихме да навлезем на пазара за домашно фитнес оборудване. С малки изключения, и то на много висока цена, в повечето случаи масово се предлагаха уреди, които лесно можеха да ви контузят или пък бързо да се превърнат в закачалка за дрехи в дома ви.

Днес VistaFitnessStore, както се казва интернет магазинът ни, разполага с богато, но същевременно прецизно подбрано портфолио от фитнес уреди за дома, хотелския и корпоративния фитнес от най-реномираните марки в този сегмент като Nautilus, Schwinn, Bowflex, Inspire by Hammer и др. Предлага и висококачествени свободни тежести, аксесоари и настилки на Legion by DoTile, подходящи за професионална употреба във фитнес центрове и кросфит зали. Има и новооткрит шоурум в гр. Пловдив, където клиенти от цялата страна могат да пробват уреди, да се консултират и да избират.

Има ли промяна в поведението и навиците на клиентите ви от създаването на "Тотал Спорт" досега, как се отрази пандемията на бизнеса ви?

- Да, има и тя е много голяма. Гореспоменатите дилеми и противоречия днес ги няма. Хитовите навремето груповите занимания са вече други. Аеробиката и нейните видове отдавна за изместени от групови функционални тренировки от типа на ХИИТ, "Табата" и т.н. Употребата на кардиоуредите във фитнеса намалява, а бяха стигнали 60-70%. Хората използват повече фитнес машините със съпротивление, свободни тежести, ластици, TRX. Все по- често се работи с индивидуален инструктор или в малки групи с инструктор. Вече различните възрастови групи са сериозно представени. Хората над 45 въобще не са малко, съответно все по-често клиентът говори и търси здраве и качество на живот, а не просто добър външен вид. Много хора допълват членството си в даден фитнес клуб с качествено домашно фитнес оборудване. "Хибридизират", както се шегуваме в офиса.

Най-голямата промяна дойде с ковид пандемията. Тогава много хора обзаведоха своите домове с "нещо за фитнес". Същевременно започнаха да си дават сметка, че за "без пари" няма как да си вземат качествени неща, а компромиси не трябва да се правят, когато опира до личното здраве. Много клиенти, посещаващи фитнес центрове като "Тотал Спорт", бяха принудени от обстоятелствата да спрат, други решиха, че сега е моментът, за да започнат.

Хоум офисът също промени навиците на доста трениращи, а други, принудени от обездвижването, пристъпиха към закупуване на фитнес уред за дома. Виртуалните технологии са на конзолите на всеки модерен кардиоуред.

Не на последно място, искам да отбележа, че хората започнаха бавно да правят информиран избор - 80% от клиентите на "Виста" например идват при нас с принципно взето решение за покупка. Просто са си направили домашното с гугъл за 20 - 30 минути, за да видят кое си струва и кое не.

Днес "Тотал Спорт" и VistaFitnessStore заедно успяват да предложат качествено решение на адекватна цена на всеки, решил да инкорпорира физическата активност под формата на фитнес в своето ежедневие, без значение дали във фитнес центъра, в офиса, у дома или просто в комбинация от тези три. И без значение дали е начинаещ или е напреднал. Разбира се, "Тотал Спорт" е наличен само за пловдивчани, но клиентите на "Виста" са от цялата страна, включително Румъния и Македония.

Какви краткосрочни и дългосрочни цели си поставяте за бъдеще?

- Краткосрочно ще трябва да преминем през кризите, в които се намираме всички. Инфлация, несигурност при ритмичността на доставките, високи цени на енергията, свиване на разполагаемия доход на хората.

Дългосрочно искаме да бъдем предпочитан партньор за пълноценен и качествен живот, превръщайки физическата активност и здравословното хранене в съзнателен избор и удоволствие, които по естествен начин се вплитат в натовареното, забързано ежедневие на всеки от нас.

Да накараме хората да преоткрият нуждата от това да полагат редовна съзнателна грижа за себе си чрез физическа активност, като част от отговорността към собственото здраве, така че да се чувстват добре физически и стабилни емоционално отвътре, за да могат добре балансирани да приемат предизвикателствата отвън и да реализират израстването си, изпитвайки радост от живота.